Interieurarchitect Casper Schwarz ontwerpt ‘happy place’ voor design startup OCCO

Interieurarchitect Casper Schwarz ontwerpt ‘happy place’ voor design startup OCCO

OCCO is een Estlandse startup met een online database met ruim 200 duizend interieurproducten. Deze digitale tool waarmee (interieur) architecten snel en efficiënt kunnen zoeken naar een geschikt meubel wordt nu ondersteunt door een fysieke servicedesk. “Een happy space waarin je kunt werken en ontmoeten”, aldus interieurontwerper Casper Schwarz.

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

In samenwerking met het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie wordt in een serie van vier longreads de balans opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? Vandaag deel 1: “Het vakgebied is opgerekt met kritisch onderzoek, vrij experiment en verdiepende samenwerking.”

ICONISCH LOGO #3 Randstad: het autoritaire én warme functionalisme van Total Design

ICONISCH LOGO #3 Randstad: het autoritaire én warme functionalisme van Total Design

Een goed ontworpen logo is een bepalende succesfactor voor een merk of product. Daarom worden in deze serie iconische logo’s onderzocht. Wat is de succesfactor van Randstad? Het strikte toepassing van het modernisme door Ben Bos (1930-2017) van Total Design. “Ik streef naar directheid in een heldere beeldtaal.”

DesignDigger LIVE #9 is nu online. ‘Fake this!’ – design tussen digitaal en analoog

DesignDigger LIVE #9 is nu online. ‘Fake this!’ – design tussen digitaal en analoog

Deze 9de editie van DesignDigger LIVE vanuit Pakhuis de Zwijger staat online. Onder de noemer Fake This! werden de vervagende grenzen tussen digitaal en analoog verkend.

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

De jonge ontwerper Teun Zwets is de winnaar van de Kazerne Design Award, een jaarlijkse prijs voor pas-afgestudeerde ontwerpers van de Design Academy Eindhoven. Zwets kreeg de prijs voor zijn ‘spontane interieurcollectie Teunland,

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

De afgelopen week deed DesignDigger verslag van een ietwat teleurstelllende Milan Design Week. Al tekenden zich ook zichtbare trends af. De zes dominante staan hier op een rij.

PREVIEW GLUE Duurzame fabrikanten Banne en Interface slaan handen ineen op design event  Glue Amsterdam

PREVIEW GLUE Duurzame fabrikanten Banne en Interface slaan handen ineen op design event Glue Amsterdam

Deze week is in Amsterdam de vierdaagse designroute Glue. DesignDigger is erbij. Met vandaag: een dubbelpresentatie met een nieuwe stoel van Lex Pott voor meubelmerk Banne en een duurzaam vloertapijt van Interface.

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

Ontwerpers Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen hebben een ontwerp gemaakt voor One Square Meter Berber. Met dit sociaal designproject van Mina Abouzahra wordt samengewerkt met Marokkaanse ambachtsvrouwen. “Marokko heeft een ongelooflijke ambachtelijke vaardigheden, maar veel daarvan dreigen snel te verdwijnen”

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

De ‘verloren’ afstudeerlichting 2020 van de Design Academy Eindhoven kreeg eindelijk het podium. De werken op de Graduation show in Milaan getuigen van een krachtige, kritische maar hoopvolle en oplossingsgerichte blik op de wereld. Vijf worden er uitgelicht.

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

De groepsexpositie Alcova op een verlaten legerkazerne neemt een voorschot op een doemscenario waarin aarde en klimaat zijn uitgeput. Tussen de puinhopen en distels staat rudimentaire design, onverslijtbaar en gemaakt uit noodzaak. Functioneel? Nauwelijks. Maar wel beklemmend.

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

Het ‘officieuze’ Nederlandse paviljoen Masterly profileert Dutch design waarbij experiment, een kritische en onderzoekende houding en ontregelende humor zijn verruild voor duurzaamheid, een geruststellende knipoog en een zakelijke insteek.

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

DesignDigger is de hele week op Milan Design Week en doet dagelijks verslag. De aftrap is vanzelfsprekend vanaf de meubelbeurs zelf, die kleiner was dan ooit. Maar de stoelen zijn juist oversized.

Dit zijn de 14 genomineerden voor de Meubel Award van ARC21 –

De longlist voor de Meubel Award van de ARC21 is bekend. De selectie is gebaseerd op de vooraf opgestelde criteria, waaronder esthetiek, functionaliteit en creativiteit. Daarnaast is gekeken naar de duurzaamheid en innovatieve kracht van de ontwerpen.

Eind september kiest de jury uit deze veertien genomineerden één winnaar. De jury bestaat dit jaar uit: de voorzitter Ineke Hans, architect Giovanni Bellotti van Studio Ossidiana, hoofdredacteur DesignDigger Jeroen Junte en Marieke Giele van De Architect (secretaris). Belangrijke criteria voor de ARC Meubel Award zijn esthetiek, functionaliteit, creativiteit, duurzaamheid en innovatie. Ideeën over materialen en industriële uitvoerbaarheid van het ontwerp wegen eveneens mee in de besluitvorming van de jury

Ineke Hans

De ARC Awards worden georganiseerd door vakblad De Architect. Op 18 november wordt tijdens de feestelijke uitreiking van de ARC21 Awards wordt de winnaar bekend gemaakt. Mocht dit live event door opgelegde maatregelen van de overheid niet mogelijk zijn dan wordt de uitreiking uitgesteld tot het voorjaar van 2022.

De longlist:

When recycling is (not) the answer – Studio Nienke Hoogvliet
Studio Nienke Hoogvliet wil met dit ontwerp voor het Circualir Warenhuis in Leiden bewustwording creëren over de grote hoeveelheden textiel afval en de gevaren van het (her)gebruik van synthetisch textiel. Uit de afvalstromen van een kringloopbedrijf maakte zij een bank van oude badhandoeken.

Zie ook: Circulair Warenhuis lanceert collectie van gepimpte kringloopmeubels

TJE – Jacques & Andre
Het nieuwe rode tafeltje TJE van de Academie van Bouwkunst dienst wordt als steun en toeverlaat van de afstudeerder gebruikt. De tafel wordt dan van het muurblok getild en diploma’s worden erop ondertekend. Vervolgens wordt haar of zijn naam in het academieboek bijgeschreven en zullen de papieren in een RAL 3028 leren koker – liggend in een gleuf – verdwijnen. Met TJE is geen een tafel maar het ontwerp van een moment als product.

Tribute to Martin Visser – Piet Hein Eek x SPECTRUM
Ontwerp ter ere van het 60-jarig jubileum van de BR-12-slaapbank (2020) – geïnspireerd op een stoelontwerp van Martin Visser uit de jaren ’60.

Zie ook: Piet Hein Eek ontwerpt cartooneske MVPHE stoel voor designlabel Spectrum.

Elements – The New Raw
‘Elements’ is een serie strandmeubels en componenten die hun inspiratie halen uit patronen en texturen die vaak worden waargenomen in kustgebieden. Ze zijn digitaal gemaakt van upcycled zeeplastic en op aanvraag geproduceerd met robot 3D-printen door The New Raw.

Vakwerktafel – Sputnik Architecten
Voor een particulier opdrachtgever heeft Sputnik Architecten een tafel ontworpen. Uitgangspunt was een tafel “om niet alleen aan te eten, werken, discussiëren, spelen, borrelen, huilen, lachen, maar ook om op te dansen”. Kortom, een tafel om aan te leven.

Spaces Open Desk – Bs;bp
De unit is modulair ontworpen en makkelijk demontabel. Open Desk is daarmee heel geschikt om leegstaande winkelpanden een tijdelijke werkplek functie te geven. Architectenbureau Bs;bp is gevraagd in korte tijd een concept te ontwerpen en te realiseren in antwoord op de pandemie.

Angular 0.0 – S and More
S and More wil een meubel ontwerpen met een zo laag mogelijke CO2 uitstoot die eenvoudig is te maken. Het resulteerde in een zitmeubel die is uit te breiden met andere meubels.

Occony Peak Chair – Joost van der Vecht
De Peak chair is een stapelbare projectstoel voor de zakelijke markt maar misstaat ook thuis niet. De stoel is beschikbaar in een gefineerde en gestoffeerde uitvoering. Op deze manier kan de stoel worden afgestemd op de beoogde functie van de ruimte.

Zie ook: Designlabels Arco en Occony bundelen expertise in duurzame tafelcollectie ‘Kami’

Meetup 21 – VASD interieur & architectuur
Meetup 21 is een flexibel, multifunctioneel meubel dat een dynamisch element toevoegt aan een kantoor of publieke ruimte. Het is gemaakt voor het nieuwe werken, ontmoeten, inspireren en spelen anno 2021.

Life At Work – Studio Thijs Swinkels
Een werkbank die wonen en werken combineert in de werkplaats van ontwerper Thijs Winkels. Het meubel is van alle gemakken en basisbehoeften voor een huis voorzien.

This is Copper – Studio ThusThat
Het doel van This Is Copper is de ontwikkeling, promotie en implementatie van een duurzamer alternatief voor gewoon cement. Koperslak, het afvalbijproduct van de koperproductie, wordt omgezet in een zogenaamd geopolymeer dat beter presteert dan OPC in termen van sterkte en duurzaamheid, maar zijn CO2-voetafdruk is tot 80 procent lager.

This is Copper – Studio ThusThat

Festa – Studio Jeroen
Festa, een serie eerlijke, begrijpelijke en functionele meubels gemaakt van eenvoudige stalen onderdelen en bevestigingsmaterialen. Door een eenvoudig en hanteerbaar modulair montagesysteem kan iedereen die dat wil zelf een meubel in elkaar zetten.

Ypsilon – FOKLAb
VepaDrentea en FOKLAb stelden zich ten doel om een meubel te maken voor de werkomgeving dat nieuwe ontwerpvrijheid geeft, schakelbaar is en de sfeer heeft van een atelier. Een meubel dat aansluit op dynamischer werken: zitten, staan, scrummen.

Reeks Stationsmeubilair voor Deutsche Bahn – Blom&Moors
In het kader van ‘Zukunft Bahn – Warten 21’ van Deutsche Bahn (DB) worden Duitse stations van nieuw zitmeubilair en wachtruimtes voorzien. De modulaire Calidum serie bestaat uit een reeks zitbanken, leunsteunen en werkmeubels. Tegelijkertijd is een modulair paviljoen ontwikkeld.

De Award Show

ARC Awards is een initiatief van de Architect in samenwerking met partners. Met ARC streeft de Architect ernaar om het ontwerpvak in de volle breedte te promoten voor een groot publiek en vernieuwing zichtbaar te maken. el Award richt zich op meubelen voor de home, hospitality en office omgeving. Doel van deze designprijs is het stimuleren van duurzame en kwalitatieve producten hiervoor. De ARC21 worden op 18 november 2021 bekend gemaakt via een live event (onder voorbehoud).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *