Nieuws

Virtueel en analoog morfen bij talent-nominaties van Dutch Design Awards

De drie genomineerden in de categorie Young Designer van de Dutch Design Awards onderscheiden zich in het schijnbaar moeiteloos manoeuvreren tussen de digitale fantasiewereld en de analoge realiteit – tussen virtueel en materieel ook. Deze vaardigheid was opvallend vaak te zien bij alle jonge deelnemers maar werd het beste tot uiting gebracht door deze drie jonge ontwerpers: Katinka Versendaal, Iris van Wees en Simon Dogger.

KATINKA VERSENDAAL

Vanuit haar studio The Eatelier onderzoekt Katinka Versendaal ons voedselsysteem en ontwerpt toekomstscenario’s voor de veiligheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid van voedsel. In haar eigen woorden: speculatieve gastronomie. Haar projecten kunnen experimenteel zijn maar zijn tegelijkertijd gericht op een breed publiek. Zij blikt vooruit hoe de menselijke voedingsgewoontes er in de toekomst uit kunnen zien, bijvoorbeeld met een op persoonlijke gezondheidsdoelen afgestemde cocktail. Haar onderzoeksproject als Evolution of the Omnivore strekt zich uit op brede vraagstukken als klimaat, technologie en farmacie.

De jury prijst Versendaal hoe zij de complexe voedselketen begrijpelijk maakt voor een breed publiek. “Ze heeft een opvallend engagement en bereik. Haar verzorgde esthetiek creëert praatstukken; Versendal smeedt cultuur, ecologie en technologie tot toegankelijk gepresenteerde installaties, evenementen en ervaringen. Met positieve verhalen doorbreekt ze patronen en maakt die ook nog eens heel appetijtelijk.”

“Katinka Versendal smeedt in The Eatelier cultuur, ecologie en technologie tot toegankelijke installaties, evenementen en ervaringen en maakt die ook nog eens heel appetijtelijk”

Jury Dutch Design Awards

IRIS VAN WEES

Iris van Wees presenteert digitale mode als een creatief en commercieel alternatief voor het huidige modesysteem. Zij wisselt daarbij moeiteloos tussen virtuele en fysieke kleding. In de speciaal ontwikkelde ‘Iris-van-Wees-app’ vind je 3D-outfits die in een digitale omgeving als social media met de drager meebewegen. Zij borduurt daarmee voort op de inmiddels bekende face filters en gebruikt augmented reality om juist de verbinding met de fysieke wereld te maken.

De jury ziet Iris van Wees als de voorhoede van de digitale transformatie van de mode-industrie. “De do it yourself-feel spreekt tot de verbeelding en prikkelt om na te denken welke toepassingen nog meer mogelijk zijn. Het is energiek en toepasbaar, het is glitch, het is street, het is binair en het heeft iets retro’s, en daarin ligt de kracht van Iris van Wees: het is niet in een hokje te vatten en past daarmee precies in de tijdsgeest.”

“Energiek, toepasbaar, glitch, street, binair. Dit is de kracht van Iris van Wees: het is niet in een hokje te vatten en past daarmee precies in de tijdsgeest”

Jury Dutch Design Awards

SIMON DOGGER

Tijdens zijn studie aan de Design Academy Eindhoven werd Simon Dogger blind en moest hij een lange pauze nemen. Hij herwon zijn onafhankelijkheid en positioneert zichzelf als een unieke ontwerper die als ervaringsdeskundige in staat is om inclusieve vormen van communicatie te ontwikkelen. Zo lanceerde hij de Emotion Whisperer, een bril en bijbehorende app met gezichtsherkenning zodat blinden de emotie van de gesprekspartner kunnen ‘lezen’ met een handapparaat met trilfuncties.

Simon Dogger combineert visuele, auditieve en zintuiglijke middelen om de kwaliteit van leven te verbeteren, aldus de jury. “Hij voegt met zijn ontwerpen een belangrijk perspectief toe, dat de ontwerpwereld herinnert aan haar eigen beperkingen: hoe inclusief kan een ontwerp zijn voor een realiteit die de designer zelf niet kent? Door te focussen op ruimte en geluid kan Dogger iets wat anderen niet kunnen en heeft hij een schijnbare achterstand omgezet in een voorsprong. Zijn ontwerpen zijn geniaal in al hun eenvoud.”

“Simon Doggers visie op inclusiviteit verruimt het speelveld en laat zien dat technologie ons zelfs menselijker kan maken”

Jury Dutch Design Awards

De uiteindelijke winnaar wordt over drie weken bekend gemaakt tijdens Dutch Design Week.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *