INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Virtueel en analoog morfen bij talent-nominaties van Dutch Design Awards

De drie genomineerden in de categorie Young Designer van de Dutch Design Awards onderscheiden zich in het schijnbaar moeiteloos manoeuvreren tussen de digitale fantasiewereld en de analoge realiteit – tussen virtueel en materieel ook. Deze vaardigheid was opvallend vaak te zien bij alle jonge deelnemers maar werd het beste tot uiting gebracht door deze drie jonge ontwerpers: Katinka Versendaal, Iris van Wees en Simon Dogger.

KATINKA VERSENDAAL

Vanuit haar studio The Eatelier onderzoekt Katinka Versendaal ons voedselsysteem en ontwerpt toekomstscenario’s voor de veiligheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid van voedsel. In haar eigen woorden: speculatieve gastronomie. Haar projecten kunnen experimenteel zijn maar zijn tegelijkertijd gericht op een breed publiek. Zij blikt vooruit hoe de menselijke voedingsgewoontes er in de toekomst uit kunnen zien, bijvoorbeeld met een op persoonlijke gezondheidsdoelen afgestemde cocktail. Haar onderzoeksproject als Evolution of the Omnivore strekt zich uit op brede vraagstukken als klimaat, technologie en farmacie.

De jury prijst Versendaal hoe zij de complexe voedselketen begrijpelijk maakt voor een breed publiek. “Ze heeft een opvallend engagement en bereik. Haar verzorgde esthetiek creëert praatstukken; Versendal smeedt cultuur, ecologie en technologie tot toegankelijk gepresenteerde installaties, evenementen en ervaringen. Met positieve verhalen doorbreekt ze patronen en maakt die ook nog eens heel appetijtelijk.”

“Katinka Versendal smeedt in The Eatelier cultuur, ecologie en technologie tot toegankelijke installaties, evenementen en ervaringen en maakt die ook nog eens heel appetijtelijk”

Jury Dutch Design Awards

IRIS VAN WEES

Iris van Wees presenteert digitale mode als een creatief en commercieel alternatief voor het huidige modesysteem. Zij wisselt daarbij moeiteloos tussen virtuele en fysieke kleding. In de speciaal ontwikkelde ‘Iris-van-Wees-app’ vind je 3D-outfits die in een digitale omgeving als social media met de drager meebewegen. Zij borduurt daarmee voort op de inmiddels bekende face filters en gebruikt augmented reality om juist de verbinding met de fysieke wereld te maken.

De jury ziet Iris van Wees als de voorhoede van de digitale transformatie van de mode-industrie. “De do it yourself-feel spreekt tot de verbeelding en prikkelt om na te denken welke toepassingen nog meer mogelijk zijn. Het is energiek en toepasbaar, het is glitch, het is street, het is binair en het heeft iets retro’s, en daarin ligt de kracht van Iris van Wees: het is niet in een hokje te vatten en past daarmee precies in de tijdsgeest.”

“Energiek, toepasbaar, glitch, street, binair. Dit is de kracht van Iris van Wees: het is niet in een hokje te vatten en past daarmee precies in de tijdsgeest”

Jury Dutch Design Awards

SIMON DOGGER

Tijdens zijn studie aan de Design Academy Eindhoven werd Simon Dogger blind en moest hij een lange pauze nemen. Hij herwon zijn onafhankelijkheid en positioneert zichzelf als een unieke ontwerper die als ervaringsdeskundige in staat is om inclusieve vormen van communicatie te ontwikkelen. Zo lanceerde hij de Emotion Whisperer, een bril en bijbehorende app met gezichtsherkenning zodat blinden de emotie van de gesprekspartner kunnen ‘lezen’ met een handapparaat met trilfuncties.

Simon Dogger combineert visuele, auditieve en zintuiglijke middelen om de kwaliteit van leven te verbeteren, aldus de jury. “Hij voegt met zijn ontwerpen een belangrijk perspectief toe, dat de ontwerpwereld herinnert aan haar eigen beperkingen: hoe inclusief kan een ontwerp zijn voor een realiteit die de designer zelf niet kent? Door te focussen op ruimte en geluid kan Dogger iets wat anderen niet kunnen en heeft hij een schijnbare achterstand omgezet in een voorsprong. Zijn ontwerpen zijn geniaal in al hun eenvoud.”

“Simon Doggers visie op inclusiviteit verruimt het speelveld en laat zien dat technologie ons zelfs menselijker kan maken”

Jury Dutch Design Awards

De uiteindelijke winnaar wordt over drie weken bekend gemaakt tijdens Dutch Design Week.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *