INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink
Digitaal
Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.
Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties
Digitaal
Event
Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”
Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.
Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA
Digitaal
Event
DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.
Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren
Digitaal
De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?
Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond
Kleur
Research
In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië, Benin, India en Zuid-Afrika.
Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art
Event
De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.
DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt
Event
Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.
NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?
Event
Live
Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?
Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg
Event
De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.
DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne
Event
Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.
Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger
Event
De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.
Een kussen waarmee een keukenstoel in een handomdraai kan worden veranderd in een comfortabele bureaustoel. Het is een eenvoudig ontwerp, vast niet te duur en bovendien met een vrolijke twist die inspeelt op de actualiteit; door covid-19 zijn we immers gedwongen om vaker thuis te werken. Toch heeft deze inzending voor de Hema-ontwerpwedstrijd de finale niet gehaald – er waren simpelweg betere inzendingen.
Na een pauze van vijf jaar is hij er eindelijk weer, deze door studenten en pas afgestudeerde ontwerpers gewilde prijs. Want welk aanstormend ontwerptalent droomt niet van zijn product in zevenhonderd winkels door heel Nederland te zien liggen, en tegenwoordig zelfs op Victoria Station, het drukste treinstation van Londen, of Dubai? De lat ligt dus hoog, bij deze ontwerpwedstrijd.
De opdracht is nog altijd even simpel: ontwerp een toegankelijk product dat betaalbaar en handig is en toch verrassend. Een nuchter product dat naadloos aansluit bij de boerenbonte theedoeken en vrolijke babyrompertjes die al in de schappen liggen. Een alledaags fietskrat bijvoorbeeld, dat is gemaakt van twee afgedankte boodschappenmandjes. Een fluitketel met een konijnenoortje als fluit. De laatste twee zijn eerdere winnaars.
De Hema-ontwerpwedstrijd, waarvan de eerste in 1983 werd gehouden, is met zijn tijd meegegaan en omgedoopt tot ‘design contest’. Bij deze 30ste editie moeten de inzendingen – naast de vertrouwde Hema-eigenschappen als betaalbaar, positief en ‘voor iedereen’ – nu ook duurzaam zijn. Ook worden de ontwerpers uitgedaagd om een product te ontwerpen ‘voor thuis met je dierbaren’. Het thema, dat al voor de corona-uitbraak werd gekozen, is nu extra actueel. Nog niet eerder brachten we zoveel tijd thuis door met onze geliefden als het afgelopen half jaar. En daar is best nog wel wat ruimte voor prikkelende producten.
De inzendingen zijn inmiddels allemaal binnen. Onveranderd is namelijk het grote aantal studenten onder de inzenders. De Hema-ontwerpwedstrijd is zelfs onderdeel van het lesprogramma van designstudenten aan de Technische Universiteit Delft, de HKU en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Al was er ook een 11-jarige deelnemer met het fantastische idee van een broodtrommel die kan worden ingeklapt na de lunch, zodat deze minder plek inneemt in de schooltas. Het idee is zo fantastisch dat het helaas al op de markt is, weliswaar niet bij de Hema.
Nieuw bij deze editie is ook de uitreiking van een publieksprijs. De Hema zou tenslotte niet de gewoonste zaak van Nederland zijn – inmiddels van de wereld dus – als de klanten niet zouden mogen meestemmen. Kiezen uit en stemmen op een van de tien nominaties die door de professionele jury zijn geselecteerd kan via volkskrant.nl/hema. Deze jury bestaat uit zes personen, drie van de Hema, aangevuld met ontwerper Floris Hovers, Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Week en designjournalist Jeroen Junte (tevens de auteur van deze introductie van de tien nominaties). Het ontwerp van de publiekswinnaar komt, net als dat van de winnaar die door de driekoppige jury wordt gekozen, in aanmerking om in productie te worden genomen.
Stemmen voor de publieksprijs kan tot en met woensdag 23 september. De tien nominaties staan hieronder. Stemmen kan HIER. De winnaars gekozen door zowel de jury als de Volkskrant-lezers worden op 25 september bekendgemaakt. En wie weet ligt uw keuze dan volgend jaar in winkels van Abu Dhabi tot Apeldoorn.
De tien nominaties
De Plakbak- Floor Beckeringh
Een magnetisch plantenbakje dat bijvoorbeeld aan de koelkast kan hangen. De magneet is sterk genoeg om twee bakjes, elk aan een kant van een raam, te verbinden, zodat een grappig effect ontstaat van plantjes die binnen én buiten groeien. Op de plantenbak kan met de bestaande steekletters uit het Hema-assortiment de naam van de plantjes worden vermeld.
Houtjes – Rein Reitsma
Een serie houten vormpjes waarmee kinderen al spelend figuurtjes en constructies kunnen bouwen. De vormpjes kunnen met elkaar worden verbonden met kleurpotloden; daarmee kunnen de houtjes ook worden gekleurd.
Pretlicht- Sjoerd Kooistra
Aan een stoer strijkijzersnoer van minimaal 5 meter hangen kurken met een led-lampje. Plastic petflessen in verschillende kleuren en vormen kunnen aan deze gerecyclede kurk worden gekneld en vormen zo een lichtgevende slinger. De leds branden op bijbehorend zonnepaneeltje.
Stor – Milou Bergs & Edwin van Capelleveen
Sushi besteld, een zondagse brunch, Suikerfeest of een borrel met je vriend of vriendin? Met deze vier stapelbare, eikenhouten elementen kun je zelf een etagère bouwen van het eigen servies. De elementen worden bij elkaar gehouden door magneten die in het hout zijn verzonken.
Kruiderij – Berend Broekhuijsen
Een hangsysteem voor drie plantenbakjes die met een riem om de deur van keukenkastjes kunnen worden gespannen. De riem is van vlas en de potjes van terracotta, materialen die lokaal verkrijgbaar zijn en bovendien goed te recyclen.
Bloeitegel – Maaike Min
Een handig bouwpakket om een standaard stoeptegel te vervangen door een tuintje. Deze opstaande bak van bioplastic bestaat uit vier wanden en moet beschikbaar zijn in verschillende hoogtes en kleuren.
It’s ok to take a break – Dana de Jong
Een boekje dat thuiswerkers stimuleert om vier á vijf dagelijkse rustmomenten te pakken aan de hand van tekenopdrachten van vijf tot vijftien minuten. Deze zijn rustgevend (zoals mandala’s maken) of juist activerend (‘teken zoveel mogelijk ronde voorwerpen, zoals een donut of klok’).
Platvoet – Berdien Westerink
Een lage bekerhouder die voorkomt dat bekers omvallen tijdens het drinken of spelen. De vorm is gemaakt van flexibele siliconen, waardoor hij geschikt is voor veel formaten. Aan de onderzijde zit bovendien een antislipafdruk.
Theeleggers – Laura Looijen
Kleine verhaaltjes die aan de zakjes van de bestaande Hema-thee kunnen worden gehangen. De theeleggers kunnen frivole fun facts en informatieve teksten bevatten, maar ook een platform vormen voor (beginnende) schrijvers.
Houtje-touwtje – Claudia Bleeker
Een speels boekje met verhalen die kinderen kunnen naspelen. Bij het boekje horen 21 houten constructie-elementen (knijpers, riempjes etc.) waarmee ze zelf een hut of een boot kunnen bouwen van huisraad als een plastic emmer of tafellaken.
De Jury:
Opvallend is dat de tien nominaties een tijdloze uitstraling hebben. Een etagère voor high tea of toetjes, daar is niks nieuws aan; ook plantenbakjes behoren al decennia tot het Hema-assortiment. Tegelijkertijd sluiten de nieuwe ontwerpen naadloos aan bij de tijdgeest. De consument wil keuzevrijheid en dus kan hij zelf een etagère bouwen van bordjes uit de eigen keukenkast. Een plantenbakje kan met een ingenieus hangsysteem op (bijna) elke gewenste plek in de keuken worden opgehangen. Er wordt als het aan de genomineerde deelnemers ligt sowieso flink getuinierd, binnen én buiten. Als iedereen zijn steentje bijdraagt aan een groenere leefomgeving wordt de wereld vanzelf duurzamer, lijkt de gedachte.
“Een sterke trend is ook de behoefte aan rust en zelfs verstilling. De wereld draait sneller door dan ooit en thuis willen we ontspannen, al dan niet in gezelschap, want er zijn immers ook steeds meer singles. Thuiswerkers worden met een boekje aangemoedigd om een solitaire break te nemen van de laptop; voor de kleintjes is ingenieus speelgoed bedacht dat erom vraagt smartphone of tablet weg te leggen. Veel van de ontwerpen zijn bovendien ‘onaf’. Dat wil zeggen: gebruikers worden uitgenodigd om er een eigen draai aan te geven. Soms letterlijk, zoals zelf gekleurde petflessen verzamelen voor een feestelijke slingerlamp. Maar soms is het ontwerp slechts een poging om de fantasie te prikkelen met puntige verhalen bij de thee.”
Eén reactie op: Duurzaam, handig en betaalbaar – de 10 nominaties voor de Hema Ontwerpprijs
Team Design Digger.
YES! Met mijn ontwerp Houtje-Touwtje heb ik de HEMA design contest 2020 binnen gehaald!
Het product is ontstaan vanuit onderzoek met 5 jonge gezinnen en veel gebruikerstesten. Een superleuke ervaring die ik graag zou willen delen. Daarnaast heb ik interessante samenwerkingen gehad met verschillende kinderdeskundigen.
Is er ruimte om mijn verhaal te mogen delen?
Team Design Digger.
YES! Met mijn ontwerp Houtje-Touwtje heb ik de HEMA design contest 2020 binnen gehaald!
Het product is ontstaan vanuit onderzoek met 5 jonge gezinnen en veel gebruikerstesten. Een superleuke ervaring die ik graag zou willen delen. Daarnaast heb ik interessante samenwerkingen gehad met verschillende kinderdeskundigen.
Is er ruimte om mijn verhaal te mogen delen?
Met vriendelijke groet,
Claudia Bleeker.