Nieuws

Inheemse culturen, dansfilm en ‘speculative prototyping’ op live-event Toekomstdenkers #2 in Nieuwe Instituut

Hoe kunnen we onze relatie met de natuur verbeteren? En hoe houden grip ons digitale welzijn? Dat zijn thema’s van de tweede editie van de serie live-events Toekomstdenkers. Te gast zijn een futuroloog, een filosoof, een wetenschapper en twee ontwerpers. De avond in samenwerking met het Nieuwe Instituut verkent onder meer hoe niet-westerse kennis maar ook speculative prototyping of een kunstzinnige dansfilm een zinvol perspectief bieden voor het vormgeven van de toekomst. Het event is op donderdag 7 november (19.30-21.00u) in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Smart-Aid Kit, een onderzoek naar de integratie van AI in medische apparatuur door Modem

Waar en hoe wonen we? Welk werk doen we en in hoe staat onze gezondheid ervoor? Hoe wekken we energie op en waarmee verplaatsen we ons? Deze urgente vragen worden onderzocht met toekomstdenken. De huidige samenleving verandert snel en ingrijpend, neem alleen technologie en klimaatverandering. Verkennen hoe de toekomst er gaat uitzien is urgenter dan ooit. Ontwerpers kunnen – of misschien wel: moeten – een cruciale rol spelen in dit ‘toekomstdenken’. Maar hoe? Deze vragen worden onderzocht met de serie live-events Toekomstdenkers.

Lees hier het verslag van de eerste editie van Toekomstdenkers LIVE: Eerste editie Toekomstdenkers LIVE is pleidooi voor de maakbare toekomst

Co-host op de tweede editie is futuroloog Tessa Cramer, lector Designing the Future bij Fontys Hogeschool. De hoofdvraag in een interview met de Amerikaanse wetenschapper Julia Watson is: welke inzichten over onze relatie met de natuur bieden deze eeuwenoude culturen? En: Hoe maak je zinvolle prototypes die het toekomstig leven van consumenten over de hele wereld verbeteren? Ontwerper Bas van de Poel vertelt over hoe hij met zijn denktank Modem verkenning maakt van nieuwe producten en services. Hoe richten we ons land op een duurzame en klimaatbestendige manier in? Dat wordt belicht door Saskia Naafs, adviseur voor het College van Rijksadviseurs. De afsluiting is de een exclusieve filmvertoning van ‘Cobalt’, ingeleid door wetenschapsfilosoof Aafke Fraaije. 

Toekomstdenkers #2 is op donderdag 7 november (19.30-21.00u) in het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Het event is gratis toegankelijk. Reserveren kan via info@designdigger.nl.

Boek Lo-TEK: Design by Radical Indigenism van Julia Watson

Sprekers:

Tessa Cramer is wetenschapper en futurist. Zij verdedigde in 2020 haar proefschrift Becoming Futurists aan Maastricht University. Momenteel is zij lector Designing the Future bij Fontys Hogeschool. Daarnaast is ze voorzitter van het kenniscentrum Creative Economy. Als futurist biedt haar publiek toegespitste handvatten en instrumenten om zelf met de toekomst aan de slag te gaan. Zij schetst geen ongrijpbare toekomstbeelden maar legt het accent op de collectieve wijsheid van aanwezigen, met als doel om het denken te verbreden over wat technologisch en maatschappelijk mogelijk is. Haar huidige werk gaat over het belang van de onderstroom, van lange termijn denken. In haar onderzoek spelen religie en emotie een grotere rol dan technologie innovaties als kunstmatige intelligentie.

Tessa Cramer

Saskia Naafs is adviseur voor het College van Rijksadviseurs, dat de Rijksoverheid ondersteunt bij actuele en toekomstige vraagstukken over ruimtelijke kwaliteit. In 2022 ontwikkelde Naafs de Toekomstacademie, een reeks colleges en werksessies rondom methoden van toekomstdenken. Dit resulteerde in de Handleiding Toekomstdenken voor het ontwikkelen van lange termijn visies. Naafs is stadssocioloog en publiceerde als onderzoeksjournalist o.a. in de Groene Amsterdammer, The Guardian, Trouw en voor Vers Beton. Momenteel doet ze promotieonderzoek naar toekomstverkenningen en de rol van de ontwerper aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is zij gastdocent aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam.

Saskia Naafs

Bas van de Poel is medeoprichter en Innovation Director bij Modem, een designstudio van digitale concepten in Amsterdam. Ook was hij was creatief directeur van Space10, het de gerenommeerde, internationale design- en innovatielab van Ikea. Daarvoor studeerde hij Design & Visuele communicatie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Als ontwerper én futuroloog heeft Van de Poel een goed inzicht zowel de huidige technologische ontwikkelingen als de toekomst van metaverse. Met zijn bedrijf werkte hij bovendien samen met bedrijven (bijvoorbeeld als Snapchat, Panasonic en Nike) die al zeer actief zijn in deze nieuwe virtuele wereld en daarbij design inzetten.

Lees ook dit interview Bas van de Poel: CreativeNL Leader 2 – Bas van de Poel, Modem: “Doe grondig onderzoek maar vertrouw op instinct”

Bas van de Poel

Julia Watson onderzoekt de inheemse kennis en technieken om de uitputting van de aarde tegen te gaan. In het boek Lo-TEK: Design by Radical Indigenism (uitgeverij Tasschen) beschrijft de Amerikaanse landschapsarchitect en antropoloog hoe traditionele wijsheden van inheemse en lokale volken een voorbeeld kunnen zijn voor een radicale symbiose tussen mens en natuur. LO TEK staat voor Local Traditional Ecological Knowledge. Deze vaak eeuwenoude ecologische kennis bestaat uit verweven lagen van wetenschap, rituelen, geloofssystemen en wereldbeelden wordt onterecht omschreven als low-tech, wat een objectieve beoordeling ervan bemoeilijkt.

Julia Watson

Aafke Fraaije is wetenschapsfilosoof en postdoctoraal onderzoeker Art for Climate Solidarity aan de Technische Universiteit Delft. In haar onderzoek gebruikt ze transdisciplinaire methodologieën om te onderzoeken hoe de beeldende en podiumkunsten een inclusief overleg over wetenschap en technologie kunnen bevorderen. Ze zal een inleiding houden op de vertoning van Cobalt, een korte dansfilm die de toekomstige relatie tussen natuur, technologie en mens onderzoekt en voorstelt. Het experimentele project is een mix tussen technologiefilosofie, AI, dans en cinematografie.

Videostill uit Cobalt

Kylièn Bergh is grafisch ontwerper, onderzoeker en criticus. Na zijn studie aan de KABK in Den Haag en voltooide hij de masteropleiding Design Cultures aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Hij is fellow aan het Wim Crouwel Instituut en betrokken is bij de ontwikkeling van een lesprogramma over de Nederlandse grafische vormgeving voor de Universiteit van Amsterdam; daarnaast  doceert hij ontwerp theorie en geschiedenis aan de KABK en VU.  Kylièn is de winnaar van de Open Call voor jong schrijftalent op DesignDigger.

Kylièn Bergh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *