Nieuws

OPEN CALL – De ontwerper als toekomstdenker. Werkbudget van 500 euro voor longread, podcast of beeldessay

DesignDigger lanceert een OPEN CALL voor een longread, podcast of beeldessay over de ontwerper als toekomstdenker. Ontwerpers ontwikkelen steeds vaker hypothetische toekomstscenario’s over maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering, technologie en sociale ongelijkheid. Maar hoe realistisch is zijn deze toekomstverkenningen? En is dit überhaupt nog wel design?

Daarom deze OPEN CALL voor een kritische reflectie op de stelling:

Voor een zinvolle verkenning van de toekomst zijn ontwerpers onmisbaar

De OPEN CALL is voor een longread (richtlijn 1000 woorden) of een podcast (max 30 minuten) maar ook een beeldcollege of een speculatief ontwerp en/of prototype met een uitgebreide beschrijving.

Inzenden kan naar info@drsigndigger.nl. De eerste deadline is 1 augustus 2024.

De eerste stap is het indienen van een kort schrijfvoorstel van maximaal 250 woorden. Is dit voorstel een visuele column, stuur dan naast de korte beschrijving ook minimaal 4 beeldimpressies mee (max 1mb per beeld). Het beste voorstel krijgt een werkbudget 500 euro.

Lees ook deze longread: Speculatieve ontwerper bedenkt niet alleen auto van de toekomst maar ook de files en ongelukken

FOTO Ivan Samkov / Pexels

Aanleiding  voor deze OPEN CALL is een online-dossier over Toekomstdenken van DesignDigger. Toekomstdenken is een manier om de impact van klimaatveranderingen, welvaartsongelijkheid of kunstmatige intelligentie in kaart te brengen. Een manier waarop ontwerpers dat doen is met speculatieve scenario’s en prototypes. Maar hoe relevant is dit speculative design?

Voorwaarde voor de longread, podcast of beeldcollege dat deze bijdrage nog niet eerder is gepubliceerd. Voor de uiteindelijke realisatie van deze kritische reflectie is een budget 500 euro beschikbaar. Aansluitend volgt publicatie op DesignDesigger.nl. Ook kan de geselecteerde inzender zijn longread, podcast of beeldcollage presenteren op het live event van DesignDigger en Ontwerp Platform Arnhem op 12 september in Arnhem. De deadline voor de OPEN CALL is 1 augustus 2024. Inzenden kan naar: info@designdigger.nl

Lees ook deze longread over toekomstdenken: Toekomstdenken is to-do-list voor morgen maar ook checklist voor vandaag

Dossier Toekomstdenken

De huidige samenleving verandert zo snel en ingrijpend, neem alleen technologie en klimaatverandering. Anticiperen op de toekomst wordt steeds noodzakelijker – maar ook steeds complexer. Daarom doet DesignDigger een langlopende verkenning van dit toekomstdenken.

Met interviews met invloedrijke toekomstdenkers, wikkende wetenschappers, speculatieve ontwerpers en fantasievolle kunstenaars  wordt een onderscheid gemaakt tussen zin en onzin van de speculatieve scenario’s voor de wereld van morgen. Vanaf september wordt bovendien een drietal live-programma’s ontwikkeld waarin de toegevoegde waarde van toekomstdenken voor de ontwerppraktijk wordt verkend.

Voor het volledige programma: DesignDigger start onderzoek naar relevantie toekomstdenken voor ontwerpers

Deze OPEN CALL is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *