Nieuws

Marcel Wanders is een van de ‘creatieve ereburgers’ van GLUE Amsterdam 2024

De designroute GLUE Amsterdam heeft de ‘Creative Citizens of Honour’ bekend gemaakt. Deze ambassadeurs van het festival voor de Amsterdamse creativiteit, diversiteit en identiteit zijn: ontwerper Marcel Wanders en galeriehouders Mia Karlova en Pien Rademakers. Ze zijn gekozen vanwege hun bijdragen aan het culturele klimaat en aan de creatieve industrie in de hoofdstad. GLUE Amsterdam – connected by design is van 19 tot en met 22 september 2024.

Pien Rademakers (l), Marcel Wanders en Mia Karolova (r)
FOTO Ilco Kemere

Het designevenement GLUE streeft naar “het verbinden van publiek, ontwerpers, architecten, interieurontwerpers, showrooms, musea, galeries, academies en merken”. Als aftrap van het event in september worden de drie Creative Citizens of Honour bekend gemaakt.

Marcel Wanders

Marcel Wanders is de bekendste Nederlandse ontwerper en werkte voor toonaangevende merken als Flos, Alessi, Puma en KLM. In 2001 was Wanders medeoprichter van het succesvolle designlabel Moooi, waarvan hij momenteel art director is. Ook maakt Wanders zich al jarenlang hard voor het culturele klimaat in Amsterdam. Zo publiceerde hij onder meer het vuistdikke boek Amsterdam Creative Capital, een persoonlijke verzameling van zeer uiteenlopende hoogtepunten uit zevenhonderd jaar creativiteit in de hoofdstad. Wanders maakte het als een ode aan ‘zijn’ creative capital’.

Mia Karlova

In 2020 opent de Russische Mia Karlova haar gelijknamige galerie aan de Prinsengracht in Amsterdam. Mia Karlova Gallery is een podium voor functionele sculpturen van internationale hedendaagse kunstenaars en productontwerpers. Er wordt werk in verschillende genres gepresenteerd, dat als gemene deler een emotionele uitstraling heeft. De gepresenteerde werken zijn uniek of gecreëerd in gelimiteerde edities.

Gallery Mia Karlova

Pien Rademaker

Pien Rademaker is sinds 2007 eigenaar Rademakers Gallery en brengt kunst, design, mode en sieraden. Daarnaast lanceerde de galeriehouder dit voorjaar het Only Female Artists Platform, een online verkooppunt voor beeldende kunst, design, sieraden en mode gemaakt door louter vrouwen. Naast het bevorderen van de positie van vrouwelijke kunstenaars maakt Rademakers zich hard voor een duurzamere design- en kunstwereld. De galerie staat op vooraanstaande internationale beurzen zoals Art Rotterdam, PAD Paris en Design Miami. In 2024 ligt de thematische focus op ‘Art & Fashion’.

Rademakers Gallery

Routekaart

Het design-evenement GLUE streeft naar “het verbinden van publiek, ontwerpers, architecten, interieurontwerpers, showrooms, musea, galeries, academies en merken”. Bezoekers krijgen een plattegrond van Amsterdam met daarop alle deelnemende locaties. Op de plattegrond staan bovendien routes aangegeven voor bezoekers die te voet, per fiets of met openbaar vervoer op pad gaan. GLUE wil de volle breedte van design tonen. Van de grote internationale merken tot aanstormend talent van designopleidingen en makers van stadsdelen als Zuid-Oost en Nieuw-West.

Het aanbod van designevenement Glue is overzichtelijk gebundeld in routes. Het event beslaat inmiddels vier dagen en het aantal deelnemers is ruim boven de honderd. Niet alleen galeries, musea, designwinkels en instituten doen mee aan GLUE maar ook kan een bezoek worden gebracht ateliers en werkplaatsen van individuele ontwerpers. Zij tonen nu hun werk op tientallen locaties door de stad. De plekken waar vier of meer deelnemers samenkomen, worden ‘hubs’ genoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *