Nieuws

DRIFT viert 20-jarig jubileum met nieuwe werk ‘Murmuring Minds’ in museum Luma Arles

Murmuring Minds is een nieuwe installatie van DRIFT. Dit interactieve werk bestaande uit zestig autonoom bewegende hoekige blokken markeert het 20-jarige jubileum van het Amsterdamse kunstenaarsduo Ralph Nauta en Lonneke Gordijn. Murmuring Minds is te zien op de solo-expositie Living Landscape in museum Luma in Arles.

Murmuring Minds is een immersieve installatie gebaseerd op krachtige zelfontwikkelde technologische tools om een interactieve en emergente zwermpatronen te verkennen waar de bezoekers zelf deel vanuit maakt. Het werk balanceert tussen kunstmatige levensalgoritmen en organische groepsprocessen. DRIFT bestaat uit Ralph Nauta en Lonneke Gordijn.

Lees meer over het DRIFT Museum dat in 2025 opent in Amsterdam: DRIFT opent eigen museum in monumentale fabrieksloods in centrum Amsterdam

Mens vs. Machine

Murmuring Minds bestaat uit zestig autonoom bewegende hoekige blokken, proportioneel vervaardigd in een 1:1:2 verhouding, om specifieke gedragingen uit te voeren. Soms werken de blokken collectief, en soms individueel, waarbij ze samen bestaan in een landschap van gebeurtenissen dat wordt bepaald door een interactie tussen mens en machine. Bezoekers lopen tussen de blokken, die hun bewegingen aanpassen op de bewegingen van de bezoekers – en vice versa. Wie beïnvloedt wie?

De première van het werk markeert het 20-jarige jubileum van DRIFT. Het is onderdeel van de solo-expositie Living Landscapes in het museum Luma in het Zuid-Franse Arles. “Murmuring Minds roept op over hoe wij als soort oplossingen genereren voor complexe vraagstukken, welke beslissingen we nemen en hoe deze grotere structuren beïnvloeden, en hoe we leiderschap en controle definiëren in een hedendaagse context”, aldus curator Vassilis Oikonomopoulos van Luma.

Van Gogh

De tentoonstelling valt samen met die bij de Fondation Van Gogh, waar het transformatieve karakter van Vincents werk wordt belicht en de manieren waarop hij nieuwe artistieke wegen heeft geopend voor toekomstige generaties. De opening van de expositie was de buitenluchtvoorstelling Electric Sky, waarbij zeshonderd drones  een ode brachten aan Vincent Van Goghs schilderij De Sterrennacht, dat hij 136 eerder in Arles had vervaardigd. Zowel de drone performance als Murmuring Mindshebben als doel de structuren en patronen in de natuur te onthullen die zowel Van Gogh als ons hebben geïnspireerd. De drones vlogen om het spiegelende museumgebouw van architect Frank F. Gehry.

Lees meer over museum LUMA: Zout, schimmels en appelschillen – zo wordt vegan design normaal

De drone-performance Electric Sky, met op de achtergrond het museumgebouw van Frank Gehry

Het derde werk op de expositie Living Landscapes is Coded Nature (2022), een grootschalige, meeslepende ruimtelijke installatie die de relatie tussen natuur, technologie en menselijke interactie onderzoekt. Coded Nature is gebaseerd op een digitale, autonome, vliegende zwerm op een enorm scherm die reageert op de beweging van het publiek. Geactiveerd door de aanwezigheid van deelnemers daagt de installatie het concept van de natuur uit en de autonomie die we daarin waarnemen.

Lees ook over dit werk van DRIFT : Nieuwe ‘levende’ werken DRIFT en Iris van Herpen in Textielmuseum

Met Living Landscapes stelt DRIFT onze capaciteit om sociale structuren te begrijpen ter discussie. “We vergeten vaak dat we onbewust kiezen om onze vrijheid op te offeren voor veiligheid, wat ongemak veroorzaakt dat kan worden opgelost door dit inzicht. Niets vertaalt deze spanning dieper dan natuurlijke zwermen. Het murmurerende gedrag creëert een illusie van vrijheid en we verkennen deze spanning tussen het individu en de groep met deze kunstwerken”, aldus een toelichting door DRIFT.

Coded nature – DRIFT (2022)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *