Nieuws

DRIFT opent eigen museum in monumentale fabrieksloods in centrum Amsterdam

Het kunstenaarsduo DRIFT opent in de historische Van Gendt Hallen in Amsterdam een eigen museum. Kunstenaars en oprichters Lonneke Gordijn en Ralph Nauta werken voor dit Drift Museum samen met ondernemer Eduard Zanen, de eigenaar van Van Gendt Hallen. De initiatiefnemers verwachten jaarlijks een half miljoen toegangskaartjes te verkopen, wat meer is dan bijvoorbeeld het Stedelijk Museum Amsterdam. Het museum moet begin 2025 openen.

Het werk van DRIFT zal worden tentoongesteld in de monumentale Van Gendt Hallen, een Rijksmonument dat momenteel wordt heringericht door Architectenbureau Braaksma & Roos. Het museum zal twee hallen beslaan van elk 160 meter lang, 18 meter breed en 20 meter hoog. Dit industriële erfgoed met veel authentieke elementen en ruimtelijke ervaring moet de grootsheid versterken van de kunstwerken van DRIF, die vaak grootschalig en immersief, technologisch geavanceerd en performatief van aard zijn en niet altijd passen in traditionele museumruimtes. Zo maakten ze installaties van zwevende ‘betonblokken’ en een hangende constructie van lichtgevende cilinders die een vlucht spreeuwen verbeeldt. Vorige maand nog baarde het duo opzien met een drone-performance boven Central Park in New York. Naar verluid zal er zelfs een speciale rondvaartboot aanmeren bij het Drift Museum.

Lees ook de preview van de laatste expositie van DRIFT: Nieuwe ‘levende’ werken DRIFT en Iris van Herpen in Textielmuseum

Bugaboo

DRIFT wordt in de keuze voor een eigen museum gesterkt door het overweldigende succes van hun solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in 2018; die trok in in vier maanden tijd bijna 280 duizend, veelal jonge bezoekers. Het resultaat wordt een museumruimte die een indrukwekkende en betekenisvolle ervaring zal bieden. De indrukwekkende architectuur en industriële sfeer van de Van Gendt Hallen zullen de immersieve kunstwerken en kinetische installaties van DRIFT versterken. Of er ook werk van andere kunstenaars te zien zal zijn, is op dit moment nog niet bekend.

Ralph Nauta, Lonneke Gordijn en Eduard Zanen (vlnr)

De Van Gendt Hallenzijn de spil van nieuw ontwikkelde wijk Oostenburg in het centrum van Amsterdam. De vijf industriële fabriekshallen zijn door architect Dolf van Gendt in 1898 ontworpen. Na jarenlange leegstand wordt het monumentale gebouw van ruim dertienduizend vierkante op initiatief van Eduard Zanen duurzaam en innovatief gerenoveerd. Zanen is eigenaar van een reeks duurzame ondernemingen waaronder Holland Composite, waarvan meerdere vernieuwende oplossingen toegepast worden bij de restauratie van de Van Gendt Hallen. Eerder was hij als ondernemer medeoprichter van het succesvolle bedrijf Bugaboo International; Zaanen staat in de Quote 500.

Start-ups

Het Drift Museum van ruim achtduizend vierkante meter wordt gevestigd in twee van de hallen. In de andere hallen komen sportactiviteiten, horeca, kantoren en start-ups die zich onderscheiden qua duurzaamheid. Zo wordt het een plek waar op ruim 25 duizend vierkante meter kunst en technologie gaan samenkomen en waar nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan, zoals nu met DRIFT in een nieuw museum.

De drie kersverse museumoprichters oprichters zijn gedreven ondernemers en delen een visie om technologie te benutten voor een duurzame toekomst. De oprichters van DRIFT hebben sinds 2007 pionierswerk verricht op het raakvlak van kunst en technologie. Al hun werk, expertise en visie komt na 17 jaar samen in dit eigen museum. Kunstenaars Lonneke Gordijn en Ralph Nauta hopen dat dit museum een plek zal worden die verwondering en emotionele reacties opwekt bij de bezoekers, en waar bezoekers zich sterker verbonden zullen voelen met onze planeet en de natuur.

Lonneke Gordijn (43) en Ralph Nauta (45) studeerden in 2006 af aan de Design Academy Eindhoven, waarna ze DRIFT oprichtten. Ze maakten naam met lichtkunst waarin de natuur en technologie versmelten, zoals echte paardenbloempluisjes die zorgvuldig op ledlampjes werden bevestigd. Het werk van DRIFT is wereldwijd te bewonderen, onder andere op de Biënnale van Venetië (2015 en 2022) en het Victoria & Albert Museum in Londen (2009 en 2015). DRIFT wordt wereldwijd vertegenwoordig door Pace Gallery New York.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *