Nieuws

Geen Dutch Design Awards dit jaar: “Tijd voor reflectie”

In 2024 worden geen Dutch Design Awards uitgereikt. De organisatie wil de tijd nemen om de awards te herdefiniëren. Uitgangspunt daarbij is de vraag: “Wat is de waarde van een designprijs en wat wordt er eigenlijk geprezen?” Wel wordt een speciale ‘Young Designers’-editie georganiseerd waarbij tien ontwerptalenten worden uitgelicht tijdens DDW dit najaar.

Lees ook: De acht winnaars van Dutch Design Awards 2023 – wereldwijde impact als gedeeld streven

FOTO Merch Hüsey / Unsplash

DDA neemt dus een sabitical. In dit reflectiejaar wil de organisatie zich buigen over vragen als: “Voor wie is DDA? Wie bereiken we nu wel en vooral: wie (nog) niet? Wat is de waarde van een prijs en wat wordt er geprezen? Hoe benutten we optimaal de enorme waarde van onze ontwerp community en de partijen waar we mee samenwerken?”, zo is de website te lezen.

De afgelopen vertoonde de formule van DDA inderdaad al slijtageplekken. Opvallend was dat drie winnaars in 2023 de voorgaande jaren ook al een Award of een nominatie in de wacht sleepten; bovendien was een winnaar van vorig jaar zelfs in twee categorieën genomineerd. Van alle genomineerden in 2023 was het aantal dat eerder won of was genomineerd zelfs een veelvoud. Kortom, het is een kleine vijver waarin gevist wordt, wat geen recht doet aan de pluraliteit van de creatieve sector.

De wereld én het ontwerpveld veranderen, dus is het belangrijk en logisch dat DDA en het debat over ontwerp/prijzen mee veranderen, zo laat de organisatie dan ook weten. De break wordt gebruikt om te reflecteren op Dutch Design Awards. “We werken samen met mensen uit verschillende doelgroepen en achtergronden aan een nieuwe strategie voor DDA.” Het is nadrukkelijk de bedoeling dat DDA in 2025 in hernieuwde, verbeterde vorm doorstart.

Lees ook: Virtueel en analoog morfen bij talent-nominaties van Dutch Design Awards

Dutch Design Awards | LinkedIn

Wel wordt met aan alternatieve editie 2024 de spotlight gezet op Young Designers. Tien voorgaande winnaars in deze categorie – voor ontwerpers die maximaal vijf jaar zijn afgestudeerd – is gevraagd één nieuw talent aan te wijzen. Dit nieuwe tiental talenten zal met een expositie worden beloond tijdens de Dutch Design Week 2024.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *