Nieuws

Kazerne Design Award 2024 gaat naar keramische ‘cryptomunten’ van ontwerper Martha Nash

De Kazerne Design Award 2024 is gewonnen door Martha Nash, De afgestudeerde ontwerper aan de Design Academy Eindhoven kreeg de prijs van 5000 euro voor Martha Martha Martha Coin, een speelse maar ook verhelderende verbeelding van cryptovaluta. “Marta Nash is er in geslaagd om de voor veel mensen onbegrijpelijke materie van cryptomunten, blockchain en digitale financiële constructies te vertalen naar een aantrekkelijk en humoristisch spel.”

De Kazerne Design Award is  een aanmoedigingsprijs voor recente alumni van Design Academy Eindhoven. De tien genomineerden dit jaar zijn: Alissa Guillouet, Seungbee Han, Ben van Kemenade, Martha Nash, Niels Nijman, Daan Overgaag, Pierre Salaün, Clemens Tomlow, Lotte Wigman, Willem Zwiers.

Keramische cryptovaluta

Economieën en geldsystemen – voor de leek is het geen gemakkelijke kost. Maar met de wereldwijde impact van ons economische stelsel op grondstoffen, gezondheid en welzijn van mens en natuur, is het noodzakelijk dat we beter grip krijgen op wat er gaande is. Op humoristische wijze neemt de Britse Martha Nash de rol aan van een autocratische bankier met ‘s werelds eerste fysieke cryptomunt, de MarthaMarthaMarthacoin. Maak je Martha blij, dan stijgt de waarde van jouw munt. Deze crypto heeft een fysieke vorm in de vorm van keramische spraakvarken. Crypto, macro-economie, geldsystemen? Allemaal vage termen? Gelukkig heb je dan jouw spaarvarken nog. Maar let op: hoeveel is een koffer vol Marthas nou eigenlijk echt waard?

De veelzijdige ontwerper Martha Nash zet humor en storytelling in om complexe prosessen begrijpelijk en bespreekbaar te maken. Bureaucratie en economie zijn in haar verbeeldingen niet langer abstract, maar gemeenschappelijk en door eenieder beïnvloedbare systemen. Haar liefde voor keramiek, die ook zichtbaar is in MartaMartaMarthacoin ontwikkelt zij verder in de master Keramiek en Glas aan de Royal College of Art in Londen.

De Jury

Vaste juryleden zijn ontwerper Kiki van Eijk en Annomoon Geurts van de Kazerne. Van Eijk is een van de meest gevestigde talenten binnen de wereld van Dutch Design, samen met haar partner Joost van Bleiswijk. Haar wereld is grillig en kleurrijk, lyrisch en persoonlijk, en tegelijkertijd verfijnd door kundig vakmanschap. Geurts is de oprichter en creatief directeur van Home of Design Kazerne. Hier viert zij de wereldwijde impact van haar collega’s, door de waarde van design voor de wereld van morgen in gastvrij erfgoed voor publiek toegankelijk te maken.

Daarnaast zit Jan Hoorntje, voormalig CEO van Polaroid, in de jury. Hij heeft een sterke en succesvolle achtergrond in het bouwen van merken en heeft een diepgaand begrip van de kracht van design om bedrijven te transformeren. Daphna Isaacs vormt samen met Laurens Manders het duo Daphna Laurens. Hun ontwerpen bevinden zich op het snijvlak van industrieel ontwerp en toegepaste kunst en kenmerken zich door geraffineerde combinaties van vormen, materialen en kleuren.

Kazerne Design Award

De Kazerne Design Award is voor de vierde keer uitgereikt. Het is een aanmoedigingsprijs voor recent afgestudeerde studenten van de Design Academy Eindhoven. De jury honoreert jaarlijks een gelukkige winnaar met eeuwige roem en 5.000 euro. Alle tien genomineerde ontwerpers zijn deze hele zomer te zien op een tentoonstelling in het culturele en culinaire platform De Kazerne in Eindhoven.

Lees ook over de vorige winnaars:

Jelle Seegers wint Kazerne Design Award 2023 met autarkische eenmansfabriek met zelfgebouwde gereedschappen

Teun Zwets wint Kazerne Design Award 2022 met geïmproviseerde huisraad van straatafval

Theezetter die water uit lucht filtert wint Kazerne Design Award 2021

Jelle Seegers, winnaar in 2023

Over de Kazerne

Gevestigd in een voormalige marechausseekazerne en aangrenzende industriële loods, viert Kazerne de impact van design. Enerzijds door kansen te creëren voor de creatieve community, anderzijds door gasten te omringen met recent werk van wereldklasse designtalent in een omgeving waar zij eten, drinken en verblijven. Het met veel aandacht voor de oorspronkelijke schoonheid gerenoveerde erfgoed telt 2.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte (met om de zes maanden wisselende exposities), met daarbinnen acht luxe hotelkamers en -lofts, meerdere ontmoetingsruimten, een designwinkel en twee restaurants: een laagdrempelige bar/restaurant met Italiaanse touch en pop-up playground restaurant Benz at Kazerne, met gastchefs. Stel je een museaal platform voor, in monumentaal erfgoed dat is getransformeerd in een adembenemend hotel.

De expositie met alle negen genomineerden voor de Kazerne Design Award is deze hele zomer te zien in De Kazerne, Eindhoven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *