Nieuws

Margriet Schavemaker wordt nieuwe directeur van Kunstmuseum en Fotomuseum Den Haag

Margriet Schavemaker wordt de nieuwe  directeur van Kunstmuseum Den Haag, Fotomuseum Den Haag, KM21 en Escher in Het Paleis. Momenteel is Schavemaker artistiek directeur van het Amsterdam Museum en bijzonder hoogleraar ‘Media en Kunst in de Museale Praktijk’ aan de Universiteit van Amsterdam. Deze laatste functie zal zij voortzetten.

Margriet Schavemaker (1971) volgt Benno Tempel op, die eind vorig jaar als directeur aantrad bij het Kröller-Müller Museum. Daarvoor werkte ze jarenlang onder meer als Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties en Curator bij Stedelijk Museum Amsterdam. Schavemaker is opgeleid als kunsthistoricus en filosoof aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in moderne en hedendaagse cultuur en musea. Tegencultuur, feminisme, nieuwe media, diversiteit en inclusie staan centraal in haar multidisciplinaire praktijk die vooral bestaat uit het maken van tentoonstellingen, publieksprogramma’s en publicaties, schrijven en het geven van lezingen en mediaoptredens. 

Margriet Schavemaker
FOTO Anne Claire de Breij

Gouden Koets

Kunstmuseum Den Haag is volgens Schavemaker een van de meest iconische musea voor moderne en hedendaagse kunst in de wereld. “Ik wil voortbouwen op de signatuur van het museum waar je kunt genieten van het weergaloze gebouw, de veelzijdige topcollecties en aansprekende tentoonstellingen van grote namen als Paula Rego, Hilma Af Klint en Nicole Eisenman. Tegelijkertijd wil ik samen met het team onderzoeken hoe het Kunstmuseum, Fotomuseum Den Haag, KM21 en Escher in Het Paleis kunnen uitgroeien tot toegankelijke en verbindende plekken van reflectie en verdieping op onderwerpen die vandaag de dag spelen in onze maatschappij.”

Ook Paul Broekhoff, zakelijk directeur Kunstmuseum Den Haag, kijkt uit naar de komst van Schavemaker: “Als een spil in het Haagse culturele veld en het huis van de gemeentelijke kunstcollectie, streeft Kunstmuseum Den Haag naar een diepere verbinding met de stad en al haar inwoners. Onze ambitie reikt verder dan de museummuren. Door nog actiever verrassende samenwerkingen met Haagse initiatieven te zoeken, willen we een nieuw cultureel aanbod ontwikkelen. Programma’s die ook aansprekend zijn voor diegenen voor wie een museumbezoek niet vanzelfsprekend is. Ik ben ervan overtuigd dat we in Schavemaker een goede aanjager hebben gevonden om deze nieuwe fase in te gaan.”

Zakelijk directeur Paul Broekhoff (links) en artistiek directeur Schavemakers FOTO Anne Claire de Breij

Sinds 2019 was Schavemaker als artistiek directeur van het Amsterdam Museum verantwoordelijk voor het inhoudelijk programma van het museum met een focus op co-creatie, het werken met kunstenaars en het dekoloniseren van het museum. In deze hoedanigheid was zij medeverantwoordelijk voor het besluit van het museum om de term ‘Gouden Eeuw’ niet meer te gebruiken als synoniem voor de 17e eeuw. De meerstemmige tentoonstelling De Gouden Koets (18 juni 2021 – 27 februari 2022) en de begeleidende publicatie (WBooks) leverde een bijdrage aan het maatschappelijke debat over hoe om te gaan met beladen erfgoed. Daarnaast was Schavemaker mede-initiator van de online tentoonstelling Corona in de Stad, een project met meer dan 40 partners en ruim 3.000 individuele bijdragen.

Beladen erfgoed

Daarnaast is Schavemaker sinds 2018 hoogleraar Media en Kunst in de Museale Praktijk aan de Universiteit van Amsterdam bij de afdeling Media Studies. Vanuit deze rol begeleidt zij promovendi, geeft college en doet onderzoek naar kritische museum praktijken en experimentele vormen van verzamelen en co-creatie. In september 2019 hield zij haar oratie Gekleurde verhalen: Media en kunst in de museale praktijk waarvoor ze Imara Limon, Jörgen Tjon A Fong en Massih Hutak uitnodigde om een eigen bijdrage te leveren (waarmee gebroken werd met de geldende academische regels voor deze officiële lezing).

Met Schavemaker verstevigt en verbreedt Kunstmuseum Den Haag zijn positie als toonaangevend museum voor moderne kunst, zowel op lokaal, nationaal als internationaal niveau, aldus Jet de Ranitz, voorzitter van de Raad van Toezicht. “Vanuit grote kennis van de moderne kunst, vertelt zij nieuwe verhalen waarmee zij breed maatschappelijk mensen aanspreekt. Dit verbindt zij met reflectie op de kunstpraktijk vanuit haar leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam. Wij hebben het volste vertrouwen dat het museum onder leiding van Schavemaker nieuwe wegen zal bewandelen en zo ook voor toekomstige generaties relevant, uitdagend en aansprekend zal blijven.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *