Nieuws

Marjan van Aubel presenteert conceptcar van zonnepanelen voor Lexus op Design Miami

‘Solar designer’ Marjan van Aubel presenteert de installatie 8 Minutes and 20 Seconds op Design Miami. Uitgangspunt van deze conceptcar is de nieuwe e-car Lexus LF-ZC met zero-emission. Voor de realisatie van de sculpturale auto boordevol leven en kleur werkte Van Aubel samen met het Nederlandse ontwerpbureau Random Studio.  

De titel 8 Minutes and 20 Seconds is een verwijzing van de tijd die het zonlicht nodig heeft om de aarde te bereiken. Voor de installatie maakte Van Aubel gebruik van Organic Photovoltaics (OPV), een derde generatie zonnecellen die zowel transparant als rijk aan kleur zijn. Hiermee bouwde zij een herinterpretatie van de karakteristieke vorm van de Lexus. De conceptcar staat in de beeldentuin van het Institute of Contemporary Art, Miami, ter gelegenheid van Design Miami.

Lees ook dit profiel van Marjan van Aubel: Hoe ontwerper Marjan van Aubel onze natuurlijke verbondenheid met de zon herstelt

‘Spookauto’

Marjan van Aubel: “De samenwerking begon omdat ik vorig jaar als mentor fungeerde voor de winnaars van de Lexus Design Award-winnaars. Ik hielp hen hun concepten, hun ontwikkelde product, om te zetten. Ik denk dat ik daarna op de radar van Lexus stond, en toen nodigden ze me uit om de installatie bij ICA te doen.”

De installatie is gebaseerd op het nieuwe model LF-ZC van Lexus. Toen van Aubel aan de conceptcar bestond was er alleen nog een prototype. “Dat inspireerde mij om soort spookauto te maken. Vanaf de zijkant zijn de vier wielen het enige waarneembare kenmerk, omdat de zonnecellen transparant kunnen zijn maar ook heel kleurrijk en zo dun. Maar als je er frontaal naar kijkt, verschijnt er het beeld van een auto. Er zijn ook bewegingssensoren die worden ingeschakeld wanneer iemand de installatie nadert, zodat deze op dezelfde manier op zijn omgeving reageert als een bestuurder dat zou doen.”

Lees ook dit interview met Pauline van Dongen en Marjan van Aubel: Solar sisters’ Pauline van Dongen en Marjan van Aubel: “De zon staat voor vreugde én gratis energie”

De conceptcar geeft gekleurd licht af en is interactief. Vier individuele bewegingssensoren beïnvloeden het licht, dat als water over de installatie stuitert en rimpelt.8 Minutes and 20 Seconds wekt de aanwezigheid van kijkers terwijl ze zich er doorheen bewegen en verschillende perspectieven verkennen. die het EV-platform van de auto vertegenwoordigt. Met onverwachte tussenpozen komt de installatie tot leven in een kortstondig spektakel: er valt licht overheen terwijl een melodie in volume en intensiteit toe en af neemt. Dit weerspiegelt de dynamiek van een rijdende auto en biedt zintuiglijke inkijk in de energie van sturen en rijden. Naarmate de dag vordert, maken de warme zonsopgangtinten die door de OPV-vellen reflecteren plaats voor koelere tinten.

Lees ook het project Sunne van Marjan van Aubel: Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

Interieur van bamboe

De sculptuur maakt de hele dag gebruik van zonne-energie en haalt energie uit de OPV-platen. Dit gebeurt met behulp van speciale zonnecellen die in het beeldhouwwerk zitten. Deze cellen slaan de energie op in batterijen onderaan de auto. Deze energie wordt gebruikt om de interessante features van de installatie aan te drijven.

De compositie van warme snaarinstrumenten, zachte piano en klokkenspel met worden verweven met vogelgezang en andere geluidseffecten, om het duurzame aspect van de e-cars van Lexus te benadrukken. Soms introduceert de compositie houtachtige bamboenoten, een subtiele knipoog naar het bamboemateriaal in het interieur van de originele auto, waardoor de essentie ervan in de auditieve ervaring wordt geïntegreerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *