INTERVIEW Maarten Baas & Walter van Beirendonck: “Ik een provocateur? Zeker niet!”

INTERVIEW Maarten Baas & Walter van Beirendonck: “Ik een provocateur? Zeker niet!”

Voor meubelmerk Lensvelt ontwierp de Vlaamse modekoning Walter van Beirendonck een nieuwe look voor de 101 Chair van Maarten Baas. Deze ‘Characters’ zijn vervaardigd in een exclusieve oplage van 120 unieke stuks. Beide ontwerpers zijn blij. “Ik ben al lang fan van u.”

DesignDigger LIVE 11 – Een terugblik op 2021, een preview op 2022

DesignDigger LIVE 11 – Een terugblik op 2021, een preview op 2022

Het live(stream) programma DesignDigger LIVE maakt dinsdag 25 januari (18.30-19.45u) de balans op. Wat waren de hoogtepunten van 2021? Welke trends tekenden zich af in een jaar dat wederom wordt gedomineerd door covid? En welke trends zullen we komend jaar terugzien? 

PREVIEW 2022 DEEL #3 – Van Versace tot Mondriaan: alle historische tentoonstellingen op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #3 – Van Versace tot Mondriaan: alle historische tentoonstellingen op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de historische exposities in de Nederlandse musea. Van de art nouveau van Alphonse Mucha tot de strenge geometrie van Mondrian of het zwart van Balenciaga.

PREVIEW 2022 DEEL #2 – Van het Evoluon tot Milaan: alle cruciale design events op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #2 – Van het Evoluon tot Milaan: alle cruciale design events op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de grote design events. Van Milan Design Week tot DDW en Object Rotterdam.

Milan Design Week verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022

Milan Design Week verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022

De Salone del Mobile in Milaan wordt verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022. De gebruikelijke datum van medio april was voor de organisatie nog te risicovol. De belangrijkste designbeurs ter wereld viert dit jaar het zestigjarige jubileum.

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de actuele exposities in de Nederlandse musea. Van materiaalexperiment in Stedelijk tot Theo Jansen in het Kunstmuseum.

Fotografenduo Schelten & Abbenes: Spelen met herkenning én vervreemding.”

Fotografenduo Schelten & Abbenes: Spelen met herkenning én vervreemding.”

Deze week opent in Ravenstijn Galerie in Amsterdam de solo-expositie ‘Literally’ van fotografenduo Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes. “Wij proberen de wereld opnieuw te organiseren tot een kalm en aangenaam beeld.”

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Aan de hand van kunst, mode en design vergelijkt de sprankelende expositie ‘The Roaring Twenties’ de onstuimige jaren twintig van de vorige en deze eeuw. Van revue-ster Josephine Baker en het badpak voor mannen naar Beyoncé en 3D-printen.

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

Het ‘Dutch Designers Yearbook’ is een kloek overzicht van 2021. Een preview van dit jaarboek aan de hand de hoogtepunten – van natuur-inclusief design en virtuele expo’s tot deep fakes of theaterrevues.

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Wat waren de meest spraakmakende events van 2021? Welke personen haalden het nieuws? Voordat wij ons opmaken voor 2022 wordt nog één keer teruggeblikt op afgelopen jaar.

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Een monumentaal wevershuis in Amsterdam is door architect Mels Crouwel verbouwd tot een eigentijds woonhuis. In het strakke design zijn de sporen van de rijke geschiedenis zichtbaar gebleven.

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag het afsluitende deel 3: Dit gaat pijn doen!

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

Met een Kickstarter-campagne lanceert Marjan van Aubel haar nieuwe lamp Sunne. De rechthoekige lamp met afgeronde hoeken hangt als de horizon zelf in het raam aan twee dunne kabels om zo maximaal zonlicht op te vangen. De opgewekte stroom wordt opgeslagen in een geïntegreerde batterij. Op een volle batterij kan de lamp tot 16 uur kan branden. De lamp heeft geen snoeren of stekkers. Overdag haalt hij energie uit de zon; ’s avonds brengt hij zonlicht. Van Aubel: “Waar in je huis je maar wilt, want in principe kun je de brandende lamp van de kabels halen, oppakken en overal neerzetten.”

De lamp die ons connect met de zon

De lamp Sunne is gemaakt uit één lange gebogen strip aluminium. De zonnecellen zitten in een geblindeerde want matzwarte ‘buitenkant’ van de lamp; deze is namelijk naar buiten gericht op de zon. “De zonnecellen zijn zo krachtig dat ze de zonne-energie door het zwarte laminaat kunnen opvangen”, aldus Van Aubel. De cellen zijn ontwikkeld in samenwerking met ECN.TNO in Petten, hèt energiecentrum van Nederland. “Hoe lang de lamp brandt is afhankelijk van de hoeveel zon van de dag ervoor. Op deze manier brengt de lamp ons weer in directe verbinding met de zon.”

De lamp heeft drie standen. Sunne Rise simuleert de zonsopgang in de vroege ochtend met paarse en gele tinten. Sunne Light is een warm licht dat geweldig is om te lezen en te ontspannen. Sunne Set is een vurige gloed die je aan het eind van de dag zal helpen ontspannen.

“Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”

Marjan van Aubel

Sunne wordt bediend met een speciaal ontwikkelde app. Ook kun je op de app zien hoeveel energie momenteel is opgeslagen. Een bijzondere functie is dat de lamp automatisch aangaat zodra de zon ondergaat, zodat er een natuurlijk overgang van daglicht naar kunstlicht wordt gecreëerd. “Naast een functionele lamp  die sfeervol licht geeft is Sunne ook een manier om ons weer te connecten de zon.”

‘Solar democracy’ met gratis energie

Bij vroeg-intekening op Kickstarter kan de lamp worden besteld voor 600 euro; de daaropvolgende consuemtenprijs zal rond de 750 euro liggen. Sunne wordt het eerste product uit een reeks andere solar products van Marjan van Aubel, die in 2012 afstudeerde aan de Royal College of Art in Londen met een kast die tevens een collector was voor zonne-energie. De ‘zonnepanelen’ waren producten als glazen, borden en vazen die waren beplakt met energieopwekkende en ook decoratieve cel-strips. Aansluitend ontwikkelde Van Aubel een energie-opwekkende tafel waarvan het blad bestond uit zonnecellen. “In principe is het mogelijk om een zelfvoorzienend huis te maken.”

De uiteindelijke missie van Van Aubel is solar democracy. “De schone en gratis energie van de zon moet voor iedereen toegankelijk worden. Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.” Een eerste proeve daarvan is te zien in het Nederlandse paviljoen op de World Expo 2021 in Dubai die in oktober opent. “Ik heb daarvoor een energie-opwekkend dak met zonnecellen ontworpen.”

Marjan van Aubel

4 reacties op: Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

 1. Beste Marjan,
  Ik vind je plannen, waaronder deze mooie lamp, briljant.
  Het brengt wel met zich mee dat de vertrekken waar je zo’n lamp zal kunnen ophangen zodanig zijn dat een het nodige licht naar binnen valt.
  Voor mij zelf; mijn eettafel ie 100 cm breed en staat 80 cm van de glaspartij.
  Dit zou dan betekenen dat er twee sets van ophangkabeltjes nodig zijn.
  Voor het opladen en boven de tafel zelf. Ophangen met haakjes en oogjes zou de oplossing zijn.
  Voor iemand die armaturen bij Ikea of bouwmarkten koopt is de lamp aardig aan de prijs, maar voor de speciaalzaken zal het een zeer redelijke prijs zijn.

  Verder vind ik dat je fantastisch bezig ben en hoop nog veel meer van je te zien.
  Met vriendelijke groet,
  Frans M. Boom

 2. Prachtig, maar nog lang niet voor iedereen betaalbaar lijkt mij.
  Met grote interesse het artikel gelezen in bijlage De Tijdgeest van dagblad Trouw .

 3. Beste Marjan,

  Vandaag het interview met jou in De Tijdgeest van Trouw gelezen. Heel interessant en het idee van ‘solar democracy’ vind ik geweldig. Mensen als jij kleuren letterlijk onze fossielvrije energie-toekomst. Ik hoop dan ook van harte dat er spoedig meer ‘solar democracy’ producten door jou en je team zullen worden ontwikkeld.
  Ik vroeg me nog wel even af of de lamp op donkere dagen voldoende energie opwekt. Vooral nu, in de winter, zijn de dagen kort en vaak bewolkt. Ik weet dat conventionele zonnepanelen ook bij bewolkt weer energie opwekken, maar dat is maar een fractie van de hoeveelheid tijdens een zonnige dag. En juist in de winter is de behoefte aan lamplicht het grootst.

 4. Prachtige lamp. Mooi rank design.

  Niet echt ‘gratis’, maar wel ‘bereikbaar’ voor velen. (hoewel: nog even nadenken en afwegen, hoor)

  Qua plaatsing dacht ik eigenlijk meer aan de mogelijkheid om ‘m staand (!) op een ranke ‘standaard’ te zetten om ‘m zo dus ook simpel te kunnen verplaatsen. Je bent dan minder afhankelijk van ophangpunten en kabeltjes. (want die waren nu juist vanuit ‘technisch elektrisch’ oogpunt niet nodig)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *