Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius is de winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2021. De jury koos haar unaniem vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Ook is zij meermaals in staat gebleken om ook haar eigen praktijk opnieuw vorm te geven.

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

Op DDW presenteert het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie de nieuwste lichting ontwerpers met een talentenbeurs. DesignDigger blikt vooruit met het vierde en laatste deel in een serie longreads over talent.

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

In de tentoonstelling ‘De architectuur van een wondere wereld’ focust curator Saskia van Stein op de invloed van het Disney imperium op het denken over gender, kolonialisme en identiteit.

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Het thema van Dutch Design Week is dit jaar The Greater Number. Deze zoektocht naar een optimaal getal gaat uit van minder in plaats van altijd maar méér. Op deze drie presentaties op DDW kun je zoeken naar jouw ‘greater number’.

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

Op uitnodiging van BLOK Plaatmateriaal verkennen drie bouwexperts de rol van hout in de klimaatopgave. De uitdagingen zijn groot. “Maar hout heeft goede kaarten.”

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

Op maandag 18 oktober (20-21u) is een speciale – gratis! – editie van DesignDigger LIVE in De Kazerne met Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens. In hoeverre zijn hun duurzame ambities haalbaar nu milieuproblemen zo overweldigend worden dat de meeste mensen de hoop verliezen?

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

Deel drie uit een serie van vier longreads waarin de balans wordt opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? “De blik verschuift van expressie en succes naar ongelijkheid en inclusiviteit.”

LONGREAD TALENT #2 – Ik en de wereld: Post-crisis ontwerpgeneratie zoekt (en vindt) zijn plek in kwetsbare toekomst

LONGREAD TALENT #2 – Ik en de wereld: Post-crisis ontwerpgeneratie zoekt (en vindt) zijn plek in kwetsbare toekomst

De tweede uit een serie van vier longreads waarin de balans wordt opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? “Als wij het tij niet keren, wie dan wel?”

Drie nieuwkomers die je niet mag missen op BIG ART – ook dit jaar weer XXL kunst op Zaanse Hembrugterrein

Drie nieuwkomers die je niet mag missen op BIG ART – ook dit jaar weer XXL kunst op Zaanse Hembrugterrein

DesignDigger presenteert de drie meest opvallende debutanten op BIG ART, dat donderdag opent op het Hembrugterrein in Zaandam. Van enorme muurschilderingen tot bewegende sculpturen en innovatieve lichtinstallaties.

Interieurarchitect Casper Schwarz ontwerpt ‘happy place’ voor design startup OCCO

Interieurarchitect Casper Schwarz ontwerpt ‘happy place’ voor design startup OCCO

OCCO is een Estlandse startup met een online database met ruim 200 duizend interieurproducten. Deze digitale tool waarmee (interieur) architecten snel en efficiënt kunnen zoeken naar een geschikt meubel wordt nu ondersteunt door een fysieke servicedesk. “Een happy space waarin je kunt werken en ontmoeten”, aldus interieurontwerper Casper Schwarz.

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

In samenwerking met het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie wordt in een serie van vier longreads de balans opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? Vandaag deel 1: “Het vakgebied is opgerekt met kritisch onderzoek, vrij experiment en verdiepende samenwerking.”

ICONISCH LOGO #3 Randstad: het autoritaire én warme functionalisme van Total Design

ICONISCH LOGO #3 Randstad: het autoritaire én warme functionalisme van Total Design

Een goed ontworpen logo is een bepalende succesfactor voor een merk of product. Daarom worden in deze serie iconische logo’s onderzocht. Wat is de succesfactor van Randstad? Het strikte toepassing van het modernisme door Ben Bos (1930-2017) van Total Design. “Ik streef naar directheid in een heldere beeldtaal.”

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

Met een Kickstarter-campagne lanceert Marjan van Aubel haar nieuwe lamp Sunne. De rechthoekige lamp met afgeronde hoeken hangt als de horizon zelf in het raam aan twee dunne kabels om zo maximaal zonlicht op te vangen. De opgewekte stroom wordt opgeslagen in een geïntegreerde batterij. Op een volle batterij kan de lamp tot 16 uur kan branden. De lamp heeft geen snoeren of stekkers. Overdag haalt hij energie uit de zon; ’s avonds brengt hij zonlicht. Van Aubel: “Waar in je huis je maar wilt, want in principe kun je de brandende lamp van de kabels halen, oppakken en overal neerzetten.”

De lamp die ons connect met de zon

De lamp Sunne is gemaakt uit één lange gebogen strip aluminium. De zonnecellen zitten in een geblindeerde want matzwarte ‘buitenkant’ van de lamp; deze is namelijk naar buiten gericht op de zon. “De zonnecellen zijn zo krachtig dat ze de zonne-energie door het zwarte laminaat kunnen opvangen”, aldus Van Aubel. De cellen zijn ontwikkeld in samenwerking met ECN.TNO in Petten, hèt energiecentrum van Nederland. “Hoe lang de lamp brandt is afhankelijk van de hoeveel zon van de dag ervoor. Op deze manier brengt de lamp ons weer in directe verbinding met de zon.”

De lamp heeft drie standen. Sunne Rise simuleert de zonsopgang in de vroege ochtend met paarse en gele tinten. Sunne Light is een warm licht dat geweldig is om te lezen en te ontspannen. Sunne Set is een vurige gloed die je aan het eind van de dag zal helpen ontspannen.

“Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”

Marjan van Aubel

Sunne wordt bediend met een speciaal ontwikkelde app. Ook kun je op de app zien hoeveel energie momenteel is opgeslagen. Een bijzondere functie is dat de lamp automatisch aangaat zodra de zon ondergaat, zodat er een natuurlijk overgang van daglicht naar kunstlicht wordt gecreëerd. “Naast een functionele lamp  die sfeervol licht geeft is Sunne ook een manier om ons weer te connecten de zon.”

‘Solar democracy’ met gratis energie

Bij vroeg-intekening op Kickstarter kan de lamp worden besteld voor 600 euro; de daaropvolgende consuemtenprijs zal rond de 750 euro liggen. Sunne wordt het eerste product uit een reeks andere solar products van Marjan van Aubel, die in 2012 afstudeerde aan de Royal College of Art in Londen met een kast die tevens een collector was voor zonne-energie. De ‘zonnepanelen’ waren producten als glazen, borden en vazen die waren beplakt met energieopwekkende en ook decoratieve cel-strips. Aansluitend ontwikkelde Van Aubel een energie-opwekkende tafel waarvan het blad bestond uit zonnecellen. “In principe is het mogelijk om een zelfvoorzienend huis te maken.”

De uiteindelijke missie van Van Aubel is solar democracy. “De schone en gratis energie van de zon moet voor iedereen toegankelijk worden. Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.” Een eerste proeve daarvan is te zien in het Nederlandse paviljoen op de World Expo 2021 in Dubai die in oktober opent. “Ik heb daarvoor een energie-opwekkend dak met zonnecellen ontworpen.”

Marjan van Aubel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *