INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

Met een Kickstarter-campagne lanceert Marjan van Aubel haar nieuwe lamp Sunne. De rechthoekige lamp met afgeronde hoeken hangt als de horizon zelf in het raam aan twee dunne kabels om zo maximaal zonlicht op te vangen. De opgewekte stroom wordt opgeslagen in een geïntegreerde batterij. Op een volle batterij kan de lamp tot 16 uur kan branden. De lamp heeft geen snoeren of stekkers. Overdag haalt hij energie uit de zon; ’s avonds brengt hij zonlicht. Van Aubel: “Waar in je huis je maar wilt, want in principe kun je de brandende lamp van de kabels halen, oppakken en overal neerzetten.”

De lamp die ons connect met de zon

De lamp Sunne is gemaakt uit één lange gebogen strip aluminium. De zonnecellen zitten in een geblindeerde want matzwarte ‘buitenkant’ van de lamp; deze is namelijk naar buiten gericht op de zon. “De zonnecellen zijn zo krachtig dat ze de zonne-energie door het zwarte laminaat kunnen opvangen”, aldus Van Aubel. De cellen zijn ontwikkeld in samenwerking met ECN.TNO in Petten, hèt energiecentrum van Nederland. “Hoe lang de lamp brandt is afhankelijk van de hoeveel zon van de dag ervoor. Op deze manier brengt de lamp ons weer in directe verbinding met de zon.”

De lamp heeft drie standen. Sunne Rise simuleert de zonsopgang in de vroege ochtend met paarse en gele tinten. Sunne Light is een warm licht dat geweldig is om te lezen en te ontspannen. Sunne Set is een vurige gloed die je aan het eind van de dag zal helpen ontspannen.

“Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”

Marjan van Aubel

Sunne wordt bediend met een speciaal ontwikkelde app. Ook kun je op de app zien hoeveel energie momenteel is opgeslagen. Een bijzondere functie is dat de lamp automatisch aangaat zodra de zon ondergaat, zodat er een natuurlijk overgang van daglicht naar kunstlicht wordt gecreëerd. “Naast een functionele lamp  die sfeervol licht geeft is Sunne ook een manier om ons weer te connecten de zon.”

‘Solar democracy’ met gratis energie

Bij vroeg-intekening op Kickstarter kan de lamp worden besteld voor 600 euro; de daaropvolgende consuemtenprijs zal rond de 750 euro liggen. Sunne wordt het eerste product uit een reeks andere solar products van Marjan van Aubel, die in 2012 afstudeerde aan de Royal College of Art in Londen met een kast die tevens een collector was voor zonne-energie. De ‘zonnepanelen’ waren producten als glazen, borden en vazen die waren beplakt met energieopwekkende en ook decoratieve cel-strips. Aansluitend ontwikkelde Van Aubel een energie-opwekkende tafel waarvan het blad bestond uit zonnecellen. “In principe is het mogelijk om een zelfvoorzienend huis te maken.”

De uiteindelijke missie van Van Aubel is solar democracy. “De schone en gratis energie van de zon moet voor iedereen toegankelijk worden. Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.” Een eerste proeve daarvan is te zien in het Nederlandse paviljoen op de World Expo 2021 in Dubai die in oktober opent. “Ik heb daarvoor een energie-opwekkend dak met zonnecellen ontworpen.”

Marjan van Aubel

5 reacties op: Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

 1. Beste Marjan,
  Ik vind je plannen, waaronder deze mooie lamp, briljant.
  Het brengt wel met zich mee dat de vertrekken waar je zo’n lamp zal kunnen ophangen zodanig zijn dat een het nodige licht naar binnen valt.
  Voor mij zelf; mijn eettafel ie 100 cm breed en staat 80 cm van de glaspartij.
  Dit zou dan betekenen dat er twee sets van ophangkabeltjes nodig zijn.
  Voor het opladen en boven de tafel zelf. Ophangen met haakjes en oogjes zou de oplossing zijn.
  Voor iemand die armaturen bij Ikea of bouwmarkten koopt is de lamp aardig aan de prijs, maar voor de speciaalzaken zal het een zeer redelijke prijs zijn.

  Verder vind ik dat je fantastisch bezig ben en hoop nog veel meer van je te zien.
  Met vriendelijke groet,
  Frans M. Boom

 2. Prachtig, maar nog lang niet voor iedereen betaalbaar lijkt mij.
  Met grote interesse het artikel gelezen in bijlage De Tijdgeest van dagblad Trouw .

 3. Beste Marjan,

  Vandaag het interview met jou in De Tijdgeest van Trouw gelezen. Heel interessant en het idee van ‘solar democracy’ vind ik geweldig. Mensen als jij kleuren letterlijk onze fossielvrije energie-toekomst. Ik hoop dan ook van harte dat er spoedig meer ‘solar democracy’ producten door jou en je team zullen worden ontwikkeld.
  Ik vroeg me nog wel even af of de lamp op donkere dagen voldoende energie opwekt. Vooral nu, in de winter, zijn de dagen kort en vaak bewolkt. Ik weet dat conventionele zonnepanelen ook bij bewolkt weer energie opwekken, maar dat is maar een fractie van de hoeveelheid tijdens een zonnige dag. En juist in de winter is de behoefte aan lamplicht het grootst.

 4. Prachtige lamp. Mooi rank design.

  Niet echt ‘gratis’, maar wel ‘bereikbaar’ voor velen. (hoewel: nog even nadenken en afwegen, hoor)

  Qua plaatsing dacht ik eigenlijk meer aan de mogelijkheid om ‘m staand (!) op een ranke ‘standaard’ te zetten om ‘m zo dus ook simpel te kunnen verplaatsen. Je bent dan minder afhankelijk van ophangpunten en kabeltjes. (want die waren nu juist vanuit ‘technisch elektrisch’ oogpunt niet nodig)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *