Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

Met een Kickstarter-campagne lanceert Marjan van Aubel haar nieuwe lamp Sunne. De rechthoekige lamp met afgeronde hoeken hangt als de horizon zelf in het raam aan twee dunne kabels om zo maximaal zonlicht op te vangen. De opgewekte stroom wordt opgeslagen in een geïntegreerde batterij. Op een volle batterij kan de lamp tot 16 uur kan branden. De lamp heeft geen snoeren of stekkers. Overdag haalt hij energie uit de zon; ’s avonds brengt hij zonlicht. Van Aubel: “Waar in je huis je maar wilt, want in principe kun je de brandende lamp van de kabels halen, oppakken en overal neerzetten.”

De lamp die ons connect met de zon

De lamp Sunne is gemaakt uit één lange gebogen strip aluminium. De zonnecellen zitten in een geblindeerde want matzwarte ‘buitenkant’ van de lamp; deze is namelijk naar buiten gericht op de zon. “De zonnecellen zijn zo krachtig dat ze de zonne-energie door het zwarte laminaat kunnen opvangen”, aldus Van Aubel. De cellen zijn ontwikkeld in samenwerking met ECN.TNO in Petten, hèt energiecentrum van Nederland. “Hoe lang de lamp brandt is afhankelijk van de hoeveel zon van de dag ervoor. Op deze manier brengt de lamp ons weer in directe verbinding met de zon.”

De lamp heeft drie standen. Sunne Rise simuleert de zonsopgang in de vroege ochtend met paarse en gele tinten. Sunne Light is een warm licht dat geweldig is om te lezen en te ontspannen. Sunne Set is een vurige gloed die je aan het eind van de dag zal helpen ontspannen.

“Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”

Marjan van Aubel

Sunne wordt bediend met een speciaal ontwikkelde app. Ook kun je op de app zien hoeveel energie momenteel is opgeslagen. Een bijzondere functie is dat de lamp automatisch aangaat zodra de zon ondergaat, zodat er een natuurlijk overgang van daglicht naar kunstlicht wordt gecreëerd. “Naast een functionele lamp  die sfeervol licht geeft is Sunne ook een manier om ons weer te connecten de zon.”

‘Solar democracy’ met gratis energie

Bij vroeg-intekening op Kickstarter kan de lamp worden besteld voor 600 euro; de daaropvolgende consuemtenprijs zal rond de 750 euro liggen. Sunne wordt het eerste product uit een reeks andere solar products van Marjan van Aubel, die in 2012 afstudeerde aan de Royal College of Art in Londen met een kast die tevens een collector was voor zonne-energie. De ‘zonnepanelen’ waren producten als glazen, borden en vazen die waren beplakt met energieopwekkende en ook decoratieve cel-strips. Aansluitend ontwikkelde Van Aubel een energie-opwekkende tafel waarvan het blad bestond uit zonnecellen. “In principe is het mogelijk om een zelfvoorzienend huis te maken.”

De uiteindelijke missie van Van Aubel is solar democracy. “De schone en gratis energie van de zon moet voor iedereen toegankelijk worden. Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.” Een eerste proeve daarvan is te zien in het Nederlandse paviljoen op de World Expo 2021 in Dubai die in oktober opent. “Ik heb daarvoor een energie-opwekkend dak met zonnecellen ontworpen.”

Marjan van Aubel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *