Nieuw nft-platform Unveil garandeert veilige en wereldwijde verkoop van fotografie

Unveil is een nieuw platform voor de verkoop van digitale fotografie als nft. Unveil biedt hiermee een podium aan fotogaven over de hele wereld. De lancering is met ‘drops’ van een serie nft‘s. De internationale fotokunstenaars bieden hun digitale werk aan met op maat gemaakte slimme contracten. De nft’s die via Unveil worden aangeboden, kunnen worden gecategoriseerd als DAB (Digital Artwork on the Blockchain) of PAB (Physical Artwork on the Blockchain). Dit betekent dat het óf een uniek digitaal werk is, veelal met een dynamisch element, óf dat de nft gepaard gaat met een fysiek kunstwerk.

Lees ook deze reportage over NFT’s: Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Unveil is opgericht door Alexander Sporre (kunstfotograaf & ondernemer), Titus de Jong (applied blockchain/NFT Advisor) en Julian Mollema (designer). Hun missie is om een eerlijke, transparante en gedistribueerde manier te creëren om kunstfotografie naar mensen toe te brengen. De visie is dat kunstfotografie een wereldwijd verhandelbaar en traceerbaar product zal worden met Unveil als de wereldwijde marktstandaard voor de verkoop van kunst fotografie.

Artistiek Directeur van het platform Roderick van der Lee, tevens Directeur van Unseen Photo Fair, over de lancering: “De nationale en internationale kunstenaars die in de launch te zien zullen zijn, weerspiegelen het spectrum van Unveil; van de veelgeprezen en commercieel succesvolle tot onontdekte ruwe diamanten, de toekomstige sterren van morgen.” Fotografiebeurs Unseen heeft interesse in nft en blockchain als nieuw verkoopmodel voor foto’s. Tijdens de afgelopen editie (21-24 september) had Unveil een eigen stand in de Westergasfabriek. Een aantal van de nft’s ging daar vergezeld van een fysieke print.

Lees het verslag van een live-event over nft’s in Pakhuis de Zwijger : VERSLAG DesignDigger LIVE #13 – NFT’s waren een hype maar geen hoax. Handig zijn ze ook, alleen waarvoor?

Voordelen van nft

De voordelen van de verkoop van fotografie middels nft’s liggen voor de hand. Zo kan er niet langer worden gesjoemeld met de oplage van een fotoprint. Bovendien heeft een fotograaf met nft’s een wereldwijk bereik; met een druk op de knop kunnen de foto’s veilig en transparant worden verzonden naar een koper aan de andere kant van de wereld. Ook biedt nft als medium de voordelen om naast de fotoprint het werk nog in andere vorm aan te bieden, zoals bewegend beeld of speciale edities.

Blooms Contact
FOTO Alice Pallot

Maar misschien nog wel het belangrijkste voordeel van het aanbieden van foto’s als nft is het bewijs van authenticiteit. Zo is de herkomst van een fotoprint nu altijd duidelijk. Deze zogenoemde provenance is onmisbaar bij een eventuele doorverkoop van fotografie. Ook maakt de nft een einde aan vervalsingen. Het was altijd een fluitje van een cent om afbeeldingen zomaar te kopiëren, waardoor er vaak inbreuk op auteursrechten werd gemaakt. Blockchain-technologie heeft dat allemaal veranderd, want in een blockchain worden alle gegevens opgeslagen op verschillende servers, blokken, binnen een computernetwerk. Wijzigingen die in slechts één blok worden aangebracht, worden afgewezen en niet overgenomen door de andere blokken, waardoor de nauwkeurigheid van de gegevens wordt gewaarborgd.

Kijk ook dit live-event over nft’s in Pakhuis de Zwijger terug: TERUGKIJKEN DesignDigger LIVE #13 – NFT’s waren een hype maar geen hoax. Handig zijn ze ook, alleen waarvoor?

Mede-initiator van het platform, en zelf kunstfotograaf,  Alexander Sporre zegt over het praktische belang van NFTs: “Problemen in de markt rond authenticiteit en editie management zijn dankzij blockchaintechnologie een zaak van het verleden. Door het decentrale karakter van de blockchain en daarmee de Non Fungible Token (NFT) kan er nooit meer gesjoemeld worden met prints en edities. Alles ligt onweerlegbaar vast, iets dat voor zowel kunstenaar, galeriehouder als verzamelaar een groot goed is.” 

Gideon Mendel

Gideon Mendel heeft een intieme stijl met een langdurige toewijding aan sociaal geëngageerde projecten, zowel met foto’s als met video. Geboren in Johannesburg in 1959, begon hij met fotograferen in de jaren tachtig, tijdens de laatste jaren van apartheid. Deze ervaring als ‘strijdfotograaf’, die de wreedheid van de reactie van de Zuid-Afrikaanse staat op vreedzaam protest documenteerde, ‘tekende hem’ op een bepaald niveau en gedurende een groot deel van zijn latere carrière lag zijn focus op het reageren op de belangrijkste mondiale problemen waarmee zijn generatie te maken had. Begin jaren negentig verhuisde hij naar het Verenigd Koninkrijk en begon aan zijn longitudinale project over de impact van hiv en aids.

Gideon Mendel

Paul Cupido

Paul Cupido (1972) heeft een fascinatie voor de natuurlijke wereld, ontstaan vanuit zijn jeugd op de Nederlandse Wadden waar de getijden en de cycli van de maan de vergankelijkheid van het leven weerspiegelen. Cupido’s werk is ook diep geïnspireerd door de Japanse fotografie en zijn reizen daarheen. Het Japanse filosofische principe van ‘mu’ doordringt zijn creatieve praktijk; dit filosofische begrip kan vertaald worden als ‘heeft niet’, maar evenzeer openstaat voor talloze interpretaties. Een leegte, met potentieel. Cupido studeerde in 2017 cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam.

Paul Cupido

Thomas Albdorf

Thomas Albdorf balanceert tussen fotografie en beeldhouwkunst. Hij beschouwt fotografie niet als de enige handeling van het ontspannen van de sluiter, maar als een reeks beslissingen die varieert van de enscenering van het object of onderwerp tot de nabewerking en het vervolgens gepubliceerde beeld in verschillende media. De basisfoto fungeert niet als een ingesloten afbeelding in plaats van een ruimte van mogelijkheden en waarschijnlijkheden, voornamelijk mogelijk gemaakt door digitale postproductieprocessen die vaak hun zichtbare sporen achterlaten in het uiteindelijke werk, waarbij zowel de bron als de productieomstandigheden worden onthuld. ter discussie.

Thomas Albdorf

Beeple

In 2021 beleefden nft’s een stormachtige opkomst. Op het hoogtepunt van de hype in maart 2021 van dat jaar verkocht de Amerikaanse kunstenaar Beeple het werk Everydays – The First 5000 Days voor $69,3 miljoen. Maar de piek was weer even snel voorbij als dat hij kwam. Een jaar later waren de nft-verkopen gehalveerd. Inmiddels trekt de markt weer licht aan. Al worden de oprijzen van 2021 bij lange na niet gehaald.

Lees ook ook het dossier NFT’s op DesignDigger: NFT FILES #1 De stormachtige opkomst van de NFT’s – en wat dat betekent voor design en architectuur

Beeple het werk Everydays – The First 5000 Days

Unveil benut de kracht van blockchain-technologie en nft’s en opent hiermee de markt voor fotografen over de hele wereld – ongeacht hun geografische omstandigheden. Het is eenvoudig om via het platform een kunstwerk aan te schaffen van een fotograaf aan de andere kant van de wereld. Als platform gebouwd vóór en dóór de internationale fotografie gemeenschap, stelt Unveil de kunstenaar centraal bij het creëren van het werk, maar ook bij de economische voorwaarden die eraan verbonden zijn. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *