Nieuws

Met expo ‘Spacefarming’ verkent Next Nature de toekomst van ons (ruimte)voedsel

De tentoonstelling Spacefarming toont ons het voedsel van morgen. In het Evoluon wordt de mogelijkheid verkend om voedsel te verbouwen in de ruimte en wat we daar vandaag kunnen leren voor op de aarde.

Met speculatieve prototypes en hands-on landbouw op aarde toont Next Nature Network een nieuwe voedselrevolutie. Naast voedsel op aarde worden ook de mogelijkheden voor voedsel (productie) in de ruimte onderzocht: voedsel dat we hier op aarde eten, maar ook nieuw voedsel dat we buiten onze dampkring produceren. Spacefarming is samengesteld door Ruben Baart en Mieke Gerritzen, is te zien naast de tentoonstelling RetroFuture. Het is de tweede expo over de toekomst in het Evoluon

Lees hier over de plannen met het Evoluon: Next Nature maakt van Evoluon weer eigentijds techniekmuseum, met als aftrap de VR-experience ‘Tijdreizen’

In een spectaculair tentoonstellingsontwerp van ruimtelijke domes zijn een aantal van deze verrassende ideeën en innovaties van wetenschappers, voedseltechnologen, boeren, designers, food startups, filosofen, producenten, ontwerpers en kunstenaars te zien. Het voedsel dat we nu in de ruimte eten, komt nog steeds grotendeels van aarde. Astronaut André Kuipers vertelt in vier video’s over zijn ervaringen met voedsel in de ruimte. Zijn reizen waren overzichtelijk in tijd maar voor een reis naar Mars moet er al snel 36 duizend kilo voedsel en water meegenomen worden en dat betekent dat voedsel onderweg moet worden geproduceerd.  

Spacefarming neemt bezoekers mee in alternatieve werelden met onverwachte invalshoeken en kansen voor ons voedsel. Zo worden aardappelen geteeld op een nagemaakte Marsbodem door ruimtebioloog Wieger Wamelink (Universiteit Wageningen). In een AR installatie van ontwerper Isabelle Udo is te zien hoe planten groeien zonder zwaartekracht. Als planten ‘in de lucht’ groeien (i.p.v. in de bodem) raken ze in de war, want zonder zwaartekracht groeit en bloeit geen plant in de goede richting. 

De expo is een opmaat naar de (semi) permanente opstelling Spaceship Earth in 2025, waar Next Nature Network de komende jaren naar toe werkt in het Evoluon. Koert van Mensvoort directeur van in Next Nature Network: “We staan aan de beginfase van een nieuwe voedselrevolutie. De ideeën die we hier laten zien zijn maar een topje van de innovatieberg. Het geeft mij vertrouwen dat de wereld in 2050 in staat is om 10 miljard mensen te kunnen voeden.”

Lees hier een profiel van Next nature Network: Wat wordt het nieuwe Futurelab? Natuur, tech en design in één netwerk

Met het voedsel van de toekomst is de mens in 2050 in staat om meer dan 10 miljard mensen te voeden met zo min mogelijk schade aan onze planeet. Dat lukt als we nu op een originele en efficiënte manier naar ons voedsel en de productie daarvan kijken. Dit zijn baanbrekende projecten op Spacefarming:

Margaret van Those Vegan Cowboys

Margaret

De roestvrijstalen koe Margaret van Those Vegan Cowboys is een goed voorbeeld van diervrij produceren. Deze koe maakt grasgevoerde melkproducten, gemaakt door microben in plaats van koeien. Zo kan de mens wel zijn kaas, melk, yoghurt en talloze andere zuivelproducten blijven eten zonder dat koeien daarvoor worden ingezet. De productieschaal kan vele malen groter worden met veel minder impact op de natuur.

The Algae Dome van SPACE10

The Algae Dome

Algen bevatten twee keer zoveel eiwitten als vlees en zitten boordevol vitamines en mineralen. Ze vormen een goed alternatief voor bijvoorbeeld vlees. The Algae Dome van SPACE10, is een spectaculair vormgegeven vier meter hoge bioreactor waarin microalgen binnen no time in volume verdubbelen. De productie van dit rijke voedsel heeft weinig land nodig en kan bijna overal snel worden gekweekt. Het eten van algen is niet nieuw. Ook de Azteken wisten er wel raad mee. Ze droogden de algen in de zon en aten het als een soort cake.

Cellular Alchemy van Chloé Rutzerveld

Cellular Alchemy

Food futurist Chloé Rutzerveld brengt met haar installatie Cellular Alchemy wetenschap en kunst samen. Ze laat zien dat cellulaire landbouw heerlijk kan smaken zonder dat daar traditionele landbouwgrond, pesticiden of veeteelt voor nodig is. Cellulaire landbouw maakt gebruik van biotechnologie om voedsel te kweken uit cellen van planten of dieren. Via een scherm kan de bezoeker een persoonlijk en vernieuwend gerecht ontwikkelen en experimenteren met (nieuwe) smaken, texturen, vormen en kleuren. Het resultaat van deze keuzes wordt gepresenteerd in een verrassend hologram.

Lees ook dit interview met Chloé Rutzerveld: Het nieuwe voedsel is plofinsekten en kweekvlees – aldus Chloé Rutzerveld

Cellular Alchemy van Chloé Rutzerveld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *