Nieuws

Opblaaskunst van Raw Color, Yamuna Forzani en Lambert Kamps drijft, zweeft en hangt in Haagse binnenstad

Op diverse locaties in de Haagse binnenstad staan deze maand opblaasbare kunstwerken. Deelnemers aan BlowUp Art Den Haag, dat dit jaar voor de tweede keer wordt gehouden, is een selectie internationale kunstenaars, designers en architecten: architect Paul Cournet (FR/NL), ontwerpduo Raw Color (D/NL), kunstenaars Theo Botschuiver (NL), Steve Messam (UK), Lambert Kamps (NL) en textiel- en modeontwerper Yamuna Forzani (IT/UK/NL). BlowUp Art Den Haag, is gecureerd door Mary Hessing van WOTH Studio.

BlowUp Art Den Haag duurt nog tot 28 Mei 2023 en is gratis toegankelijk en kan met één wandeling worden bezocht. De werken zijn site specific voor de Berlage Kiosk, de Hofvijver, de zijgevel van de Koninklijke Schouwburg, de uitgang van de parkeergarage aan het Tournooiveld en het schelpenpad langs de Lange Vijverberg. Pulchri Studio presenteert een kleine expositie van schetsen en modellen.

Yamuna Forzani – Een groot hart

Yamuna Forzani – Een groot hart

In deze gevel aan de Schouwburgstraat duwen twee oude gebouwtjes tegen de grijze nieuwbouw van Het Nationale Theater. Dit surrealistische grensgebied is ideaal voor Yamuna Forzani, een Italiaans-Engelse kunstenaar die tegenstellingen verbind. Met als overkoepelend thema de lgbtqia+ gemeenschap. Omarmd door + en -> symbolen staat Forzani’s wereldbol voor gelijkheid en optimisme. Forzani studeerde Textiel en Mode aan de KABK en werkt vanuit Den Haag aan een succesvolle internationale carrière. Het werk Een groot hart, staat bovenop de zijgevel van Het Nationale Theater  aan de Schouwburgstraat.

Lambert Kamps – Submarine. To be or not to be

Lambert Kamps – Submarine. To be or not to be

De wereld staat vol auto’s en gebouwen die we slechts een klein deel van de dag gebruiken. Er is ook kunst waarvan je denkt ‘was dit er maar niet’. Ruimte is te kostbaar om er onnadenkend mee om te gaan, vindt ontwerper en kunstenaar Lambert Kamps. Zijn installatie in de Hofvijver komt boven en zinkt na een tijdje weer onder het wateroppervlak. Het speelt met de Shakespeareriaanse vraag: to be or not to be. Het werk van Kamps drijft in de Hofvijver.

Theo Botschuijver – Ode aan de Gloeilamp

Een eeuw geleden dreef de elektriciteit het duister voorgoed uit huizen en straten. Sindsdien is het nooit meer echt pikdonker. “Jammer dat de gloeilamp is vergeten’, zegt kunstenaar Theo Botschuijver. “Spaarlampen en LED, zuiniger natuurlijk, waren er nooit gekomen zonder dit gloeiende icoon.”
Botschuijver werkt al sinds 1967 in opblaaskunst; hij werd beroemd met het reusachtige opblaasvarken van Pink Floyd’s album Animals uit 1977. Het werk van Theo Botschuijver, ‘Ode aan de Gloeilamp’, hangt in de koepel van De Passage.

Raw Color

Raw Color – Compressed Cylinders

Compressed Cylinders is een spel van slungelige buizen die worden opgepompt tegen de wanden van een lege etalage. De ruimte vult zich met kleur. Als ze leeglopen, ontstaat er weer een nieuwe compositie van vrolijke vormen. Deze installatie is gemaakt door Raw Color uit Eindhoven. Sinds 2007 ontwikkelt het ontwerpersduo Daniera ter Haar (NL) en Christoph Brach (D) een pure benadering van kleur die vorm kan krijgen in grafisch ontwerpen, fotografie of producten. Hun werk is aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam en het Textielmuseum. Het werk van Raw Color, ‘Compressed Cylinders’, staat op het schelpenpad langs de Lange Vijverberg.

Lees ook waarom Raw Color de Limburg Design Award won: Eerste solo-expositie van Raw Color in Cuypershuis Roermond na winnen Limburg Designprijs

Paul Cournet – Solar Cloud

Paul Cournet – Solar Cloud

Solar Cloud zweeft als een groot kussen boven het vrijstaande paviljoen dat de grote bouwmeester Berlage honderd jaar geleden ontwierp. Paul Cournet’s nieuwe ingreep lijkt met een navelstreng verbonden aan dit juweel van de Haagse bouwgeschiedenis. Niet vreemd dat Cournet zijn oog liet vallen op de Berlage Kiosk, als locatie voor zijn BlowUp kunstwerk aan het Buitenhof. Na zijn studie architectuur in Bordeaux en Parijs werkte Cournet als senior architect bij het befaamde OMA in Rotterdam. In 2021 begon hij zijn eigen studio ‘Cloud’. Het werk van Paul Cournet hangt boven het terras van de Berlage Kiosk aan het Buitenhof.

Steve Messam – Crested

Steve Messam – Crested

Groter dan een huis, zo licht als een veertje. Dat laatste moet ook wel. Want de opblaasbare textiele kunstwerken van Steve Messam worden vaak toegepast op monumentale gebouwen over heel de wereld. Aan speelsheid gaat precisiewerk vooraf. Eenmaal opgeblazen is de impact groot. De felrode punten bewegen golvend in de wind en maken van een alledaagse plek een vrolijke situatie.
Het werk van Steve Messam, ‘Crested’, staat bovenop de voetgangers-entree van de Museumkwartier parkeergarage aan het Tournooiveld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *