Nieuws

DesignDigger LIVE #14 – Hoe artificiële intelligentie ons juist creatiever kan maken

Het kwartaalprogramma DesignDigger LIVE onderzoekt op 23 maart (20-21.30u) hoe ontwerpers artificiële intelligentie kunnen inzetten als een creatief en innovatief tool. Want inmiddels wordt bijna wekelijks een nieuwe baanbrekende toepassing van kunstmatige intelligentie gelanceerd.

Aanmelden voor dit gratis event kan hier: DesignDigger # 14 – Pakhuis de Zwijger

Het beeld bij dit event is afkomstig van Betterimagesofai.org, een non-profit organisatie die met de verspreiding van gratis beelden wil bijdragen aan een evenwichtige realistische visie op kunstmatige intelligentie.

Uitgerekend de creatieve industrie, waarvan nou juist lang werd gedacht dat ze niets te duchten hadden van denkende machines, staat voor een uitdaging. Creativiteit was immers een uiting van menselijke emotie en intuïtie. Maar de resultaten van intelligente tekensoftware als Midjourney en Dall-E en het chatprogramma GPT3 zijn verbluffend – en dit is pas het begin. Moeten kunstenaars en ontwerpers zich opnieuw uitvinden?

Tegelijkertijd kun je je ook afvragen hoe interessant een kunstzinnige creatie is als er geen mens meer aan te pas komt. Want bestaat er überhaupt wel zoiets als intelligentie, originaliteit of creativiteit door een computer? En misschien nog wel interessanter is de vraag: kunnen ontwerpers deze technologie inzetten om zélf creatiever te worden?

Sprekers op dit event zijn:

Bas van de Poel

Bas van de Poel

Bas van de Poel is mede-oprichter en Innovation Director bij Modem, een digitale designstudio in Amsterdam. Dat bureau is zowel een denktank als designstudio en werkt in opdracht van onder ander Nike en Snapchat. In de projecten spelen augmented reality, virtual reality en ‘immersive’ omgevingen een centrale rol. Momenteel werkt Bas aan een tentoonstelling over de ideale stad in Barbican Centre in Londen. Bas is verbonden aan topuniversiteiten als Berkeley, MIT en Harvard en Space10, het design- en innovatielab van Ikea waarvan hij ook jarenlang creative director was. En Bas is zelf ook ontwerper; hij zit achter de vormgeving van het toonaangevende Dekmantel Festival.

Lees een longread van Bas van de Poel over de impact van kunstmatige intelligentie: COMPUTER-AIDED DESIGN (PART I)

Nadia Piet

Nadia Piet

Nadia Piet is Head of Creative Technology bij het internatiopnale ontwerpbureau DEPT Agency. Daarnaast is Nadia oprichter van AIxDesign, een onafhankelijke gemeenschap die focust op het snijvlak van design en AI, machine learning en data. De gemeenschap gelooft dat AI voor iedereen is en concentreert zich daarom op gebruikerservaringen, toegankelijkheid en design (thinking). Een recent project is de ontwikkeling van AI meets Design toolkit die ontwerpers, creatieven en innovatoren helpt om kunstmatige intelligentie op een ‘mensgerichte’ manier in te zetten. Nadia heeft een master in Data-Driven Design aan de HKU.

Wil je meer weten over de AI meets Design toolkit van Nadia Piet: AI Ideation Cards – Nadia Piet

AI meets Design toolkit 

Maarten Lamers

Maarten Lamers is assistant-professor aan het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) van de Rijksuniversiteit Leiden. Daar buigt hij zich over de relatie tussen mens en machine – van gaming tot robotica en kunstmatige intelligentie. In zijn onderzoek buigt hij zich over de vraag in hoeverre computers en kunstmatige intelligentie kunnen beschikken over menselijke eigenschappen als creativiteit, emoties en morele afwegingen. Het tijdschrift Vrij Nederland riep hem uit een van ‘de 101 meest inspirerende technerds van Nederland’.  

Jeroen van der Most

Jeroen van der Most

Jeroen van der Most maakt kunst met data, algoritmes en artificiële intelligentie. Een terugkerend thema in zijn werk is de vraag waar de grens ligt tussen menselijke creatie en een beeld dat is gegenereerd door kunstmatige intelligentie. Zo gebruikt hij voor Garden Of Aiden (2018) kunstmatige intelligentie om duizenden foto’s van dieren en schilderijen van de oude meesters te analyseren. Op basis daarvan genereerde het algoritme een schilderij met fantasievogels dat oogt als een klassiek doek uit de zeventiende eeuw. In zijn nieuwste werk Quantum Cat combineert hij gebruik van een quantum computer aan kunstm,atige intelligentie. Het werk kwam tot stand tijdens een artist-in-residency bij het lectoraat Responsible IT van de Hogeschool van Amsterdam. Het werk van Jeroen van der Most is aangekocht door diverse musea.

Lees een interview met Jeroen van der Most over Quantam Cat:  INTERVIEW Kunstenaar Jeroen Van Der Most verkent de ethische dilemma’s van kunstmatige intelligentie

Letters from nature – Jeroen van der Most

Lukas Völp

Lukas Völp studeerde in 2022 af aan de Design  Academy Eindhoven met The Artifical Self, een video-installatie op basis van kunstmatige intelligentie. Völp onderzoekt met deze interactieve installatie hoe ons zelfbeeld wordt beïnvloedt door kunstmatige intelligentie. Hoe zien we onszelf door het algoritmische filter van technologie? Het (zelf)portret heeft een lange kunsthistorische traditie – van Rembrandt tot fotograaf Cindy Sherman. Meestal wilde de kunstenaar een alternatief beeld van zichzelf geven In de huidige tijd is het portret volledig gedemocratiseerd in de vorm van de selfie. Wat wordt de volgende stap nu het zelfbeeld wordt gegenereerd door kunstmatige intelligentie?

The Artificial Self

3 reacties op: DesignDigger LIVE #14 – Hoe artificiële intelligentie ons juist creatiever kan maken

  1. Michaël says:

    Is dit event nog ergens terug te kijken?

    1. Jeroen Junte says:

      Jazeker. Deze week nog wordt de videoregistratie op DesignDigger geplaatst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *