Nieuws

Expositie ‘30 jaar Droog’ tijdens Milan Design Week wordt samengesteld door Tweets en algoritmes

Drie decennia sinds het debuut van Droog tijdens de Salone del Mobile – en tien jaar sinds de laatste presentatie aldaar – is het invloedrijke ontwerpplatform terug in Milaan. In het Triennale Design Museum is tijdens de Milan Design Week de expositie Droog30. Design or Non-design? te zien. Aansluitend zal de expositie vanaf begin mei in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam staan. De getoonde objecten die de afgelopen dertig jaar Droog samenvatten worden geselecteerd door een algoritme. De lovende én kritische commentaren worden verzameld op een open Twitter-account, waarop iedereen iets kan schrijven.  

Do Chair – Marijn van der Poll

De opkomst van Droog in de jaren negentig is stormachtig. Gangbare opvattingen van schoonheid en functionaliteit worden door het collectief ter discussie gesteld. Het is een rebellie tegen het überstrakke minimalisme uit Denemarken of het bombastische Italiaanse design. Waarom kan een stoel van goedkoop multiplex, vodden of sloophout  niet mooi zijn, zoals respectievelijk Richard Hutten, Tejo Remy en Piet Hein Eek  laten zien. Inmiddels bestaat Droog als ontwerpplatform feitelijk niet meer. Maar de betekenis ervan is niet meer uit te wissen.

Twitter-account @droog30

Dit onconventionele denken en rebelse ongehoorzaamheid van Droog zou meer een kwart eeuw het uitgangspunt blijven van Droog en is daarom ook het uitgangspunt van de expositie Droog30 – Design or non-design? die te zien zal tijdens de Milan Design Week van maandag 17 tot zondag 23 april 2023. De curatoren van de expositie zijn ontwerper Richard Hutten en designcriticus Maria Cristina Didero, die vorig jaar ook de curator was van Design Miami. De expositie draagt de goedkeuring van Droog-oprichters Gijs Bakker en Renny Ramakers maar zij zijn er verder niet bij betrokken. We zal er een video-interview van Bakker en Ramakers worden vertoond op Droog30.

Voddenstoel – Tejo Remy

Uitgangspunt van de expositie is een open beschouwing van de betekenis van Droog waaraan iedereen kan bijdragen. Deze opinies en observaties kunnen worden gedeeld op de Twitter-account @droog30 of op Instagram op de feeds van @nieuweinstituut en @triennalemilano. “Dat mogen vlijmscherpe kritieken zijn maar ook grappige anekdotes of diepgravende kunsthistorische vergelijkingen”, aldus co-curator Hutten. Daarnaast is ook bekende designcritici en ontwerpers als MoMa-curator Paolo Antonelli om commentaar gevraagd.

“Geen greatest hits

De keuze om sociale media en internet een belangrijke rol te laten spelen in dit tentoonstellingsconcept is omdat deze technologie nog niet bestond in de hoogtijdagen van Droog. “Daarom is Droog ook de laatste grote stroming in design geweest”, is de stellige overtuiging van Hutten. “Het is zelfs de vraag of Droog zou hebben bestaan in deze tijd van Instagram en Twitter. De trends en radicale ideeën gaan nu zo razendsnel viral, dat ze nauwelijks nog kunnen beklijven. De ideeën van de prille Droog-ontwerpers konden in de luwte rijpen en ontwikkelen. Toen Droog naar buiten trad was er dus een doordachte en samenhangende visie die alle individuele ontwerpers verbond. De designwereld is tegenwoordig veel te versnipperd. Het is veel makkelijker om je in je eentje te profileren op bijvoorbeeld Instagram.”

“De hele tentoonstellingsruimte wordt één grote fysieke sociale media feed.”

Curator Richard Hutten

De teksten die zijn verzameld worden op de vloeren en wanden van de Triennale en aansluitend Het Nieuwe Instituut afgedrukt als een analoge Twitter-feed. “De hele tentoonstellingsruimte wordt één grote fysieke sociale media feed.” Ook afbeelding van objecten uit dertig jaar Droog zijn daarin verwerkt. Op een dertigtal plekken worden deze beelden ruimtelijk door het desbetreffende object erop te plaatsen. De selectie van deze fysieke objecten wordt gedaan door een algoritme, zegt Hutten. “De reden is omdat dat we geen democratische selectie wilden maar ook geen eenzijdige visie van curatoren.” Op basis van welke commando’s het algoritme zijn keuze baseert wil Hutten niet zeggen. “Maar”, zo verzekert hij, “het wordt in elk geval geen greatest hits show.”

Bijdragen aan de expo ‘Droog30’ kunnen tot maandag 20 februari worden geschreven op @droog30

Het idee om een expositie te doen over Droog bestond al jaren, zegt Hutten. “Onder meer door corona werd het telkens uitgesteld. Daardoor valt het nu precies samen met het 30 jarige jubileum van het debuut Droog in Milaan. Het wordt dan ook sowieso een feestje.”

Knotted Chair – Marcel Wanders


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *