Nieuws

Droog Gallery opent pop-up museum voor ‘niet-essentiële kunst’ – met veiling aan het eind

In de Droog Gallery opent in hartje Amsterdam opent vandaag het Museum Voor Niet-Essentiële Kunst. In dit tijdelijke museum is een gecureerde selectie van voorwerpen uit niet-essentiële winkels te zien. Daarbij maakten kunstenaars speciaal voor het museum werk met producten en materialen uit winkelketens als Ikea, Action en Primark. Alle werken zijn te koop, waardoor het Museum Voor Niet-Essentiële Kunst officieel een winkel is en dus open mag. Alle tentoongestelde werken zijn te koop via een veiling op 26 mei, waar de gehele inboedel van het museum verkocht wordt.

Het pop-up museum is opgezet door cultuurplatform We Are Public, als reactie op het coronabeleid. “Ik kan met mijn kind naar iedere willekeurige winkel, maar een boek lenen bij de bibliotheek of een bezoek brengen aan een culturele instelling zit er niet in. Waarom kunnen we wel shoppen in de Kalverstraat en niet naar het museum? Kunst is belangrijk voor ons welzijn: het kan ontroeren, troost bieden en leiden tot nieuwe perspectieven. Toch ligt de prioriteit van het beleid elders. Blijkbaar valt kunst en cultuur niet eens onder ‘niet-essentieel’, dat vinden wij zorgelijk. Het is tijd voor wat actie!”, aldus initiatiefnemers Leon Caren en Bas Morsch, oprichters van We Are Public.

Kunst versus commercie

Het Museum Voor Niet-Essentiële Kunst is officieel een winkel, waar bijbehorende coronaregels gelden. De collectie bestaat in eerste instantie uit goedkope spullen uit de Action, Xenos en Primark. Denk aan een cartoon-lampje, een boeddha beeldje van plastic, een kleurige tanktop. Deze prullaria wordt als kunst gepresenteerd op een witte sokkel. Aansluitend is er nieuw werk te zien van kunstenaars Julian Hetzel, Annegien van Doorn, Lonneke van der Palen, Alice Wong en Helmut Smits. Omdat zowel de prullen als de kunst worden geveild en er bovendien tasjes, posters en andere merchandise worden verkocht valt het ‘museum’ onder de winkelwet en mag dus openen.

De beleving is echter geheel museumwaardig. Het museum stelt zorgvuldig gecureerde voorwerpen uit niet-essentiële winkels tentoon als readymade, van regenboogslippers tot glimmende tandenborstelhouder. Gedurende de groeiende tentoonstelling worden daar kunstwerken aan toegevoegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *