Nieuws

VR-festival Immersive Tech Week maakt maatschappelijke impact van metaverse zichtbaar – én invoelbaar

Op de Immersive Tech Week in Rotterdam maak je kennis met grensverleggende creaties met virtual reality. Je kunt innovatieve hardware als vr-brillen, motions suits en software uitproberen of een lezing of performances ervaren. Jonge makers kunnen hun werk pitchen aan investeerders. “Het is een festival waar nieuwe technologie wordt gevierd”, zegt festivaldirecteur Benjamin de Wit. “Virtual reality is veel meer dan alleen games en spectaculaire 3D-filmervaringen. Deze technologie kan een positieve bijdrage leveren aan medische zorg, onderwijs, stadsplanning en beeldende kunst. “Juist deze maatschappelijke impact van VR willen wij belichten. De Immersive Tech Week (ITW) is van maandag 28 november t/m vrijdag 2 december in De Doelen in Rotterdam.

Augmented reality

Hoewel virtual reality een dominant programmaonderdeel is komen ook andere technologieën aan bod op dit festival, zoals augmented reality, hologrammen en mixed reality, waarbij een digitale en analoge setting in elkaar overlopen. Zelf werd De Wit in 2013 gegrepen door de potentie van deze immersieve technologie. “Ik was destijds acteur bij Toneelgroep Amsterdam en de geconstrueerde wereld van virtual reality voelde meteen heel verwant. Het is krachtig instrument  voor storytelling.” Uiteraard komt deze verhalende aspecten van vr uitgebreid aan bod op de ITW, een voortzetting van de VR Days die van 2015 tot 2021 in Amsterdam werden gehouden. “Maar we willen verder kijken dan entertainment”, aldus De Wit.

Lees ook: ClickNL werkt aan subsidievoorstel van 80 miljoen om ‘immersieve content’ in de creatieve industrie te ontwikkelen

Een van de sprekers op de conferentie van de ITW is Diederik Gommers. “Hij doet in zijn ziekenhuis onderzoek naar gebruik van vr bij traumaverwerking na een ziekenhuisopname.” Daarnaast tipt De Wit de lezing van Timmy Timmy Ghiurau van Volvo Cars. “Hij werkt met virtuele simulators en eye-tracking om de toekomst van zelfrijdende auto’s te onderzoeken. Zo creëert  hij speculatieve gebruikerservaringen.” De conferentie is het hart van de ITW met zo’n 80 andere sprekers deelnemen aan ronde tafelgesprekken, keynotes en lezingen, debatten en workshops met aansprekende titels als VR for Diversity of Avatars & Virtual Humans.

Diederik Gommers

Amsterdam Dance Event

Dat de opzet van de ITW wel wat lijkt op die van het Amsterdam Dance Event is geen toeval. “Ook wij willen een festival zijn waar je van alles kunt beleven. Naast een deel voor professionals is er ook een toegankelijk programma voor een breed publiek.” Dat publiek kan gratis naar de Playground. “Daar zijn laagdrempelige ervaringen als een 3D-bezoek aan het Rotterdam Philharmonisch Orkest. Je staat met je neus op de trompettist om te kijken en horen wat hij doet. Of beter nog, op de plek van de dirigent zodat je het hele orkest kan laten spelen.”

Daarnaast is de The Church Of VR, waar het publiek voor een kaartje van 29,95 euro een selectie kan bekijken van de beste vr-filmproducties van het afgelopen jaar. “Een must see is From the Mainsquare, een prikkelende animatie van een centraal plein waar een nieuwe stad ontstaat in al zijn diversiteit”, tipt De Wit. “Dat wordt kruispunt van verhalen, gebouwen en sociale banden en culturen. Maar het duurt niet lang voordat een ‘wij tegen zij’-sfeer de overhand krijgt.” Aan het einde van de week worden de VR Awards uitgereikt door de Britse partnerorganisatie van ITW. “Nederland loopt gewoon nog een beetje achter.”

From the Mainsquare

Rathenau Instituut

Voor de professionele bezoekers is er de Tradeshow met ruim 70 beursstands met cutting edge hardware als vr-brillen, hologrammen of motion gloves op de professionals. Ook het Impuls programma is er voor de jonge vr-makers. “Zij kunnen hun werk of bedrijf pitchen bij potentiële investeerders.” Onder de noemer Creators Lab werkt een multidisciplinair team tijdens het festival aan de ontwikkeling van experimentele vr-producties. “De uitvoer is in handen van Ian Biscoe en zijn transmediale researchteam van studenten van de Design Academy Eindhoven. Met twee professionele theatermakers en choreografen wordt verkent hoe virtual reality kan worden gecombineerd met een podiumvoorstelling. Het resultaat van dit onderzoek wordt op vrijdag getoond in een symposium.”

Kijk hier een interview Mariette van Huijstee van het Rathenau Instituut: NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

De ITW heeft zeker ook oog voor de potentiële schaduwkant van nieuwe technologie als virtual reality. Zo organiseert het Rathenau Instituut een serie rondetafelgesprekken tussen wetenschappers, beleidsmakers, politici en kunstenaars met inwoners van Rotterdam. “Ben jij benieuwd hoe het internet van de toekomst er uit gaat zien? Kan de metaverse een inclusieve plek worden voor iedereen? Of maak je je juist zorgen over de groeiende invloed van technologie op ons leven? Het Rathenau Instituut adviseert de overheid over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving. De Wit “Iedereen is bij deze sessies welkom. Nieuwe technologie als virtual reality gaat uiteindelijk ons allemaal aan.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *