INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

VR-festival Immersive Tech Week maakt maatschappelijke impact van metaverse zichtbaar – én invoelbaar

Op de Immersive Tech Week in Rotterdam maak je kennis met grensverleggende creaties met virtual reality. Je kunt innovatieve hardware als vr-brillen, motions suits en software uitproberen of een lezing of performances ervaren. Jonge makers kunnen hun werk pitchen aan investeerders. “Het is een festival waar nieuwe technologie wordt gevierd”, zegt festivaldirecteur Benjamin de Wit. “Virtual reality is veel meer dan alleen games en spectaculaire 3D-filmervaringen. Deze technologie kan een positieve bijdrage leveren aan medische zorg, onderwijs, stadsplanning en beeldende kunst. “Juist deze maatschappelijke impact van VR willen wij belichten. De Immersive Tech Week (ITW) is van maandag 28 november t/m vrijdag 2 december in De Doelen in Rotterdam.

Augmented reality

Hoewel virtual reality een dominant programmaonderdeel is komen ook andere technologieën aan bod op dit festival, zoals augmented reality, hologrammen en mixed reality, waarbij een digitale en analoge setting in elkaar overlopen. Zelf werd De Wit in 2013 gegrepen door de potentie van deze immersieve technologie. “Ik was destijds acteur bij Toneelgroep Amsterdam en de geconstrueerde wereld van virtual reality voelde meteen heel verwant. Het is krachtig instrument  voor storytelling.” Uiteraard komt deze verhalende aspecten van vr uitgebreid aan bod op de ITW, een voortzetting van de VR Days die van 2015 tot 2021 in Amsterdam werden gehouden. “Maar we willen verder kijken dan entertainment”, aldus De Wit.

Lees ook: ClickNL werkt aan subsidievoorstel van 80 miljoen om ‘immersieve content’ in de creatieve industrie te ontwikkelen

Een van de sprekers op de conferentie van de ITW is Diederik Gommers. “Hij doet in zijn ziekenhuis onderzoek naar gebruik van vr bij traumaverwerking na een ziekenhuisopname.” Daarnaast tipt De Wit de lezing van Timmy Timmy Ghiurau van Volvo Cars. “Hij werkt met virtuele simulators en eye-tracking om de toekomst van zelfrijdende auto’s te onderzoeken. Zo creëert  hij speculatieve gebruikerservaringen.” De conferentie is het hart van de ITW met zo’n 80 andere sprekers deelnemen aan ronde tafelgesprekken, keynotes en lezingen, debatten en workshops met aansprekende titels als VR for Diversity of Avatars & Virtual Humans.

Diederik Gommers

Amsterdam Dance Event

Dat de opzet van de ITW wel wat lijkt op die van het Amsterdam Dance Event is geen toeval. “Ook wij willen een festival zijn waar je van alles kunt beleven. Naast een deel voor professionals is er ook een toegankelijk programma voor een breed publiek.” Dat publiek kan gratis naar de Playground. “Daar zijn laagdrempelige ervaringen als een 3D-bezoek aan het Rotterdam Philharmonisch Orkest. Je staat met je neus op de trompettist om te kijken en horen wat hij doet. Of beter nog, op de plek van de dirigent zodat je het hele orkest kan laten spelen.”

Daarnaast is de The Church Of VR, waar het publiek voor een kaartje van 29,95 euro een selectie kan bekijken van de beste vr-filmproducties van het afgelopen jaar. “Een must see is From the Mainsquare, een prikkelende animatie van een centraal plein waar een nieuwe stad ontstaat in al zijn diversiteit”, tipt De Wit. “Dat wordt kruispunt van verhalen, gebouwen en sociale banden en culturen. Maar het duurt niet lang voordat een ‘wij tegen zij’-sfeer de overhand krijgt.” Aan het einde van de week worden de VR Awards uitgereikt door de Britse partnerorganisatie van ITW. “Nederland loopt gewoon nog een beetje achter.”

From the Mainsquare

Rathenau Instituut

Voor de professionele bezoekers is er de Tradeshow met ruim 70 beursstands met cutting edge hardware als vr-brillen, hologrammen of motion gloves op de professionals. Ook het Impuls programma is er voor de jonge vr-makers. “Zij kunnen hun werk of bedrijf pitchen bij potentiële investeerders.” Onder de noemer Creators Lab werkt een multidisciplinair team tijdens het festival aan de ontwikkeling van experimentele vr-producties. “De uitvoer is in handen van Ian Biscoe en zijn transmediale researchteam van studenten van de Design Academy Eindhoven. Met twee professionele theatermakers en choreografen wordt verkent hoe virtual reality kan worden gecombineerd met een podiumvoorstelling. Het resultaat van dit onderzoek wordt op vrijdag getoond in een symposium.”

Kijk hier een interview Mariette van Huijstee van het Rathenau Instituut: NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

De ITW heeft zeker ook oog voor de potentiële schaduwkant van nieuwe technologie als virtual reality. Zo organiseert het Rathenau Instituut een serie rondetafelgesprekken tussen wetenschappers, beleidsmakers, politici en kunstenaars met inwoners van Rotterdam. “Ben jij benieuwd hoe het internet van de toekomst er uit gaat zien? Kan de metaverse een inclusieve plek worden voor iedereen? Of maak je je juist zorgen over de groeiende invloed van technologie op ons leven? Het Rathenau Instituut adviseert de overheid over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving. De Wit “Iedereen is bij deze sessies welkom. Nieuwe technologie als virtual reality gaat uiteindelijk ons allemaal aan.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *