Nieuws

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

DesignDigger LIVE #12 stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Kijk het programma hier:

  • 0:00 mins Intro Jeroen Junte
  • 5:20 mins Interview Luuk Goossens
  • 24.55 mins Interview Jann de Waal (Topteam Creatieve Industrie)
  • 40:10 mins Dubbelinterview Mariëtte van Huijstee (Rathenau Inst.) en Georgios Athanassiadis (Your Majesty
  • 1:14:05 mins Dubbel Mirjam Vosmeer (HvA) en Nikki Smit (Monobanda)

De metaverse is het nieuwe internet waar we niet ‘op’ maar ‘in’ gaan met virtual reality. Toetsenbord en muis worden verruild voor spraakbesturing en zelfs motion suits. In deze virtuele wereld zullen we niet alleen gamen en shoppen maar ook werken of een concert bezoeken. Onze kleding en woonkamers bestaan uitsluitend digitaal als een NFT en worden betaald met cryptomunten. Maar hoe gaat deze digitale droomwereld eruit zien? Wordt dit een toevluchtsoord voor de harde realiteit? En hoe zit het eigenlijk met big data en privacy in de metaverse? Kortom, hoe realistisch is dit optimistische toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum? Deze vragen – en andere – komen aan bod op de 12de editie van het kwartaalprogramma DesignDigger LIVE. Het programma vond plaats op 29 september 2022 in Pakhuis de Zwijger.

De sprekers:

Luuk Goossen is als onderzoeker verbonden aan de VR Zone van het New Media Centre – onderdeel van TU Delft Library.

Jann de Waal is en eigenaar van digital agency Info.nl en bestuurslid CLICKNL, het topsectorinstituut van de topsector creatieve industrie in Nederland. 

Mirjam Vosmeer is onderzoeker bij het Lectoraat Play & Civic Media van de Hogeschool van Amsterdam. Mirjam Vosmeer. Ze heeft een achtergrond in televisie, media en scenarioschrijven. In 2010 presenteerde ze haar proefschrift over het onderwerp Videogames & Gender, aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees de kritische longread van Mirjam Vosmeer over de invloed van big tech op de metaverse: LONGREAD Wat moeten we met de metaverse? Het antwoord is aan ons – en niet aan ‘big tech’

Mariëtte van Huijstee is themacoördinator bij het onafhankelijke Rathenau Instituut, het onafhankelijke kennisinstituut houdt zich ruim 35 jaar bezig met onderzoek en debat over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving.

Niki Smit is mede-oprichter en creatief directeur bij Monobanda, een visual agency dat games ontwikkeld en immersieve en virtuele omgevingen creëert voor diverse internationale organisaties en musea.

Kijk hier een preview van het VR-productie DEEP van Monobanda:

Georgios Athanassiadis is managing director bij Your Majesty. Dit creatieve agency bedenkt, ontwerpt en ontwikkelt campagnes voor merken en instellingen voor verschillende digitale media – van internet tot immersieve apps. 

Dit programma is mogelijk dankzij ondersteunding van het Stimuleringsfonds voor de Creeatieve Industrie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *