INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Interviews met onder meer Richard Hutten en Marjan van Aubel op kunstbeurs PAN door DesignDigger

Voor de kunst- en antiekbeurs PAN Amsterdam heeft DesignDigger een lezingprogramma samengesteld over duurzaam en ‘desirable’ design. Het programma is op vrijdagmiddag – de ‘design dag’ van de PAN – van 13u tot 17u. Het programma bestaat uit interviews met toonaangevende galeries, curatoren en ontwerpers. Het wordt gerealiseerd in samenwerking met kunstmagazine Tableau en is toegankelijk voor alle PAN-bezoekers.

Het programma wordt om 13.00u afgetrapt met een (Engelstalig) gesprek door Jeroen Junte met PAN-deelnemers Mia Karlova van Mia Karlova Galerie in Amsterdam en Ad van den Bruinhorst van vintage galerie VANDENBRUINHORST uit Kampen over vroeg modernistische designobjecten en de opkomst van massaproductie. Om 14.00u start een reeks verdiepende Tableau Talks, met interviews met curatoren, ontwerpers en onderzoeker. De talks duren ongeveer 45 minuten.

Lees een interview met Marjan van Aubel: Ontwerper Marjan van Aubel wil onze natuurlijke verbondenheid met de zon herstellen

Om 14u is de eerste van deze Tableau Talks met Ingeborg de Roode, curator van het Stedelijk Museum en kunstenaar Joanna Schneider over duurzaam design. De Roode was co-curator van de expositie It’s Our F***ing Backyard in het Stedelijk in 2021. Werk van Schneider was hierin opgenomen. Op de PAN is een serie wandkleden van haar in de designgalerie Rademakers. Om 15.00u wordt de gerenommeerd designer Richard Hutten aan de tand gevoeld over zijn meest iconische stukken. Om 16u is een dubbelinterview met artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut, Aric Chen, en de Nederlands solar designer Marjan van Aubel. Met Aric Chen wordt gesproken over de introductie van de Zoöp. Van Aubel zal vertellen over de Solar Biënnale die zij dit najaar organiseerde met modeontwerper Pauline van Dongen.

Lees hier een interview met Aric Chen: INTERVIEW Aric Chen -“Blockbusters zijn geen prioriteit voor Het Nieuwe Instituut. Actuele relevantie wel!”

Het programma

  • 13.00 – 14.00 VHOK–talk Design | Mia Karlova & Ad van den Bruinhorst
  • 14.00 – 15.00 Tableau Talk | Ingeborg de Roode & Joanna Schneider 
  • 15.00 – 16.00 Tableau Talk | Richard Hutten
  • 16.00 – 17.00 Tableau Talk | Aric Chen & Marjan van Aubel
  • 17.00 – 18.00 Ruinart | Meet the artist: Brian de Graft
  • PAN Podium

De Tableau Talks zijn onderdeel van het PAN Podium, een programma vol inspirerende talks en interactieve presentaties. Iedere dag staat in het teken van een ander thema, van Meesterlijk Materiaal tot Global Stories, waarin wij met verschillende museale instellingen en particulieren in gesprek gaan over actuele onderwerpen. Dit jaar hebben we een aantal nieuwe inhoudelijke samenwerkingen staan met onder andere Keramiekmuseum Princessehof, CODART, Prins Claus Fonds en het Textiel Museum. Om alvast een voorproefje te geven: kunstenaars Raquel van Haver en Azu Nwagbogu gaan in gesprek met journalist Hans den Hartog Jager over een herdefenitie van het kunstklimaat, en  Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg geeft een speciale PAN ‘show’.

Wandkleed Baby U KnowJoanna Schneider

Over de Pan

PAN Amsterdam is dé beurs voor kunst, antiek en design. Jaarlijks laten ruim 45.000 kunstliefhebbers zich inspireren en verleiden door de vele duizenden kunstvoorwerpen die op de beurs aangeboden worden. Klassieke oudheid, oude meesters, fotografie, hedendaagse kunst, antiek, designmeubelen en objecten. PAN Amsterdam is de perfecte plek om kunst te vergelijken, informatie te vergaren en verrassende vondsten te doen. Elk object wordt vooraf door onafhankelijke experts gekeurd op kwaliteit, echtheid en conditie. Dat geeft bezoeker de zekerheid met vertrouwen te kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *