Nieuws

Première documentaire over Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet op DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger op 14 september

In samenwerking met Pakhuis de Zwijger en Elbe Stevens Filmproducties organiseert DesignDigger op woensdag 14 september een bijzonder voorpremière van de documentaire A World to Shape over de de duurzame ontwerpers Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet. Deze twee eigenzinnige ontwerpers hebben een zelfstandige praktijk waarin zij op een holistische manier duurzaam leven én werken combineren. Hoe zetten zij design om een betere wereld te creëren? Welke praktische keuzes maken zij bij het realiseren van deze droom? En vooral ook: wat kunnen wij van Dave en Nienke leren?  

A World To Shape 

De documentaire A World To Shape volgt de twee bevlogen ontwerpers van de nieuwe generatie, Nienke Hoogvliet (1989) en Dave Hakkens (1988). Deze twee vindingrijke makers willen met met kleinschalige productiemethoden een oplossing bieden voor schaarsere grondstoffen en energie en toenemende vervuiling en globalisering. Welke obstakels moeten zijn daarbij overwinnen? Hoe realistisch zijn hun ambities?

In A World To Shape volgt regisseur Ton van Zantvoort deze twee ontwerpers die oplossingen en kansen zien waar anderen vooral problemen zien. Dave en Nienke tasten hierbij de grenzen tussen kunst, design en wetenschap af in hun zoektocht naar duurzamere manieren van produceren en consumeren. Nienke focust zich met toepassingen van zeewier als alternatieve grondstof voor de vervuilende kledingindustrie. Dave realiseert op een eigen stuk grond in Portugal het project Kamp, een woon/werk gemeenschap met een minimale carbon footprint.

Annemartine van Kesteren

De filmvertoning wordt ingeleid met een vraaggesprek tussen Annemartine van Kesteren, curator van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, en Dave en Nienke. Daarbij wordt verkent hoe zijn hun zoektocht naar nieuwe duurzamere manieren van produceren en leven vormgeven. Na afloop is er een gesprek met regisseur Ton van Zandvoort over de totstandkoming van deze inspirerende documentaire.

Nienke Hoogvliet

Nienke Hoogvliet werk aan de ontwikkeling van duurzame materialen en producten, bijvoorbeeld een garen gemaakt van Nederlands zeewier of leer gemaakt van vissenhuiden. Tijdens DDW presenteert zij haar nieuwe project Value//Values, een onderzoek naar de waarde van dingen. Die zou moeten afhangen van onze waarden, zodat deze objecten betekenisvol worden. Maar hoe komt je dan achter hoeveel iets waard is? Met een interactieve expositie vraagt Nienke Hoogvliet bezoekers hoe hun waarden zich vertalen in waarde. Daarvoor ontwikkelde zij twee tapijten, waarbij zij het maakproces van schaap tot tapijt vastlegt. Een tapijt is gemaakt in Armenië, de ander in Nederland. Welke is meer waard? En hoe meet je dat?

Dave Hakkens

Dave Hakkens onderzoekt met zijn meerjarige project Precious Plastic nieuwe manieren om plastic te recyclen. Voor het maken van zijn producten gebruikt hij slechts een shredder, een pers en een 3D-printer. De bouwtekeningen en de gebruiksaanwijzing van de machines had ik online gezet, waar ze gratis konden worden gedownload. Dat doel is onveranderd: een systeem ontwikkelen waarmee overal ter wereld en door iedereen plastic kan worden gerecycled. Zijn nieuwste project is de bouw van een duurzame community op het platteland van Portugal. Het is één groot experiment naar een autarkische woon- en werkplek. Uiteraard wordt alles online gedocumenteerd, zodat anderen daarvan kunnen leren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *