INTERVIEW  Maarten Baas & Walter van Beirendonck: “Ik een provocateur? Zeker niet!”

INTERVIEW Maarten Baas & Walter van Beirendonck: “Ik een provocateur? Zeker niet!”

Voor meubelmerk Lensvelt ontwierp de Vlaamse modekoning Walter van Beirendonck een nieuwe look voor de 101 Chair van Maarten Baas. Deze ‘Characters’ zijn vervaardigd in een exclusieve oplage van 120 unieke stuks. Beide ontwerpers zijn blij. “Ik ben al lang fan van u.”

DesignDigger LIVE 11 – Een terugblik op 2021, een preview op 2022

DesignDigger LIVE 11 – Een terugblik op 2021, een preview op 2022

Het live(stream) programma DesignDigger LIVE maakt dinsdag 25 januari (18.30-19.45u) de balans op. Wat waren de hoogtepunten van 2021? Welke trends tekenden zich af in een jaar dat wederom wordt gedomineerd door covid? En welke trends zullen we komend jaar terugzien? 

PREVIEW 2022 DEEL #3 – Van Versace tot Mondriaan: alle historische tentoonstellingen op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #3 – Van Versace tot Mondriaan: alle historische tentoonstellingen op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de historische exposities in de Nederlandse musea. Van de art nouveau van Alphonse Mucha tot de strenge geometrie van Mondrian of het zwart van Balenciaga.

PREVIEW 2022 DEEL #2 – Van het Evoluon tot Milaan: alle cruciale design events op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #2 – Van het Evoluon tot Milaan: alle cruciale design events op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de grote design events. Van Milan Design Week tot DDW en Object Rotterdam.

Milan Design Week verplaatst naar  7 t/m 12 juni 2022

Milan Design Week verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022

De Salone del Mobile in Milaan wordt verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022. De gebruikelijke datum van medio april was voor de organisatie nog te risicovol. De belangrijkste designbeurs ter wereld viert dit jaar het zestigjarige jubileum.

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de actuele exposities in de Nederlandse musea. Van materiaalexperiment in Stedelijk tot Theo Jansen in het Kunstmuseum.

Fotografenduo Schelten & Abbenes: Spelen met herkenning én vervreemding.”

Fotografenduo Schelten & Abbenes: Spelen met herkenning én vervreemding.”

Deze week opent in Ravenstijn Galerie in Amsterdam de solo-expositie ‘Literally’ van fotografenduo Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes. “Wij proberen de wereld opnieuw te organiseren tot een kalm en aangenaam beeld.”

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Aan de hand van kunst, mode en design vergelijkt de sprankelende expositie ‘The Roaring Twenties’ de onstuimige jaren twintig van de vorige en deze eeuw. Van revue-ster Josephine Baker en het badpak voor mannen naar Beyoncé en 3D-printen.

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

Het ‘Dutch Designers Yearbook’ is een kloek overzicht van 2021. Een preview van dit jaarboek aan de hand de hoogtepunten – van natuur-inclusief design en virtuele expo’s tot deep fakes of theaterrevues.

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Wat waren de meest spraakmakende events van 2021? Welke personen haalden het nieuws? Voordat wij ons opmaken voor 2022 wordt nog één keer teruggeblikt op afgelopen jaar.

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Een monumentaal wevershuis in Amsterdam is door architect Mels Crouwel verbouwd tot een eigentijds woonhuis. In het strakke design zijn de sporen van de rijke geschiedenis zichtbaar gebleven.

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag het afsluitende deel 3: Dit gaat pijn doen!

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

In samenwerking met met cultureel platform De Kazerne organiseert DesignDigger LIVE een speciale DDW-editie met een dubbelinterview met Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet. Deze twee eigenzinnige ontwerpers hebben een zelfstandige praktijk waarin zij op een holistische manier duurzaam leven én werken combineren. Hoe zetten zij design om een betere wereld te creëren? Welke praktische keuzes maken zij bij het realiseren van deze droom? En vooral ook: wat kunnen wij van deze twee wereldverbeteraars leren?

Gratis entreekaarten voor dit even kun je HIER bestellen

Kemaura – van Nien
ke Hoogvliet

Nienke Hoogvliet 

De Rotterdamse ontwerper Nienke Hoogvliet werkt aan de ontwikkeling van duurzame materialen en producten, bijvoorbeeld een garen gemaakt van Nederlands zeewier of leer gemaakt van vissenhuiden. Tijdens DDW presenteert zij haar nieuwe project Value//Values, een onderzoek naar de waarde van dingen. Die zou moeten afhangen van onze waarden, zodat deze objecten betekenisvol worden. Maar hoe komt je dan achter hoeveel iets waard is? Met een interactieve expositie vraagt Nienke Hoogvliet bezoekers hoe hun waarden zich vertalen in waarde. Daarvoor ontwikkelde zij twee tapijten, waarbij zij het maakproces van schaap tot tapijt vastlegt. Een tapijt is gemaakt in Armenië, de ander in Nederland. Welke is meer waard? En hoe meet je dat?

Lees een verslag van Nienke Hoogvliets eerdere project voor het Circulair Warenhuis hier: Circulair Warenhuis lanceert collectie van gepimpte kringloopmeubels

Re:Sea Me, leer van vissenhuid van Nienke Hoogvliet

Dave Hakkens 

Met zijn meerjarige project Precious Plastic onderzoekt Dave Hakkens nieuwe manieren om plastic te recyclen. Voor het maken van zijn producten gebruikt hij slechts een shredder, een pers en een 3D-printer. De bouwtekeningen en de gebruiksaanwijzing van de machines had ik online gezet, waar ze gratis konden worden gedownload. Dat doel is onveranderd: een systeem ontwikkelen waarmee overal ter wereld en door iedereen plastic kan worden gerecycled. Zijn nieuwste project is de bouw van een duurzame community op het platteland van Portugal. Het is één groot experiment naar een autarkische woon- en werkplek. Uiteraard wordt alles online gedocumenteerd, zodat anderen daarvan kunnen leren.

Close Up-documentaire op Ned2

Aanleiding voor dit live-interview is de documentaire A Wolrd To Shape waarin beide ontwerpers een jaar worden gevolgd door filmmaker Ton van Zantvoort. Deze 52 minuten durende productie wordt gemaakt door wordt geproduceerd door Elbe Stevens Films voor AVROTROS Close Up & Omroep Brabant met financiële steun van AVROTROS, CoBO, Brabant C, Pictoright Fonds en Omroep Brabant. De documentaire neemt je mee in de creatieve vindingrijkheid van twee inspiratievolle Dutch designers: Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet. Het zijn anders denkende mensen die ieder op een eigen wijze de wereld proberen te verbeteren. Waar veel mensen problemen zien, zien zij oplossingen. Soms klein, soms immens groot. 

Filmmaker Ton van Zantvoort interviewt Nienke Hoogvliet

De missie van Nienke is om een van de meest vervuilende industrieën ter wereld – de kledingindustrie – te verduurzamen. Ze heeft hiervoor allerlei innovatieve ideeën bedacht. Van garen gemaakt van duurzaam zeewier, tot het verven van kleding met helende kruiden in plaats van giftige chemicaliën. Dave zet met zijn project Kamp een gemeenschap op waarin een levensstijl met een minimale carbon footprint het doel is. Dit bouwt hij van scratch af aan op, in Portugal waar hij negen hectare land heeft gekocht. Hij maakt een blauwdruk voor een nieuwe samenleving en deelt alles online, zodat iedereen het kan overnemen en verbeteren en het systeem wereldwijd toepasbaar is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *