Nieuws

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

In samenwerking met met cultureel platform De Kazerne organiseert DesignDigger LIVE een speciale DDW-editie met een dubbelinterview met Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet. Deze twee eigenzinnige ontwerpers hebben een zelfstandige praktijk waarin zij op een holistische manier duurzaam leven én werken combineren. Hoe zetten zij design om een betere wereld te creëren? Welke praktische keuzes maken zij bij het realiseren van deze droom? En vooral ook: wat kunnen wij van deze twee wereldverbeteraars leren?

Gratis entreekaarten voor dit even kun je HIER bestellen

Kemaura – van Nien
ke Hoogvliet

Nienke Hoogvliet 

De Rotterdamse ontwerper Nienke Hoogvliet werkt aan de ontwikkeling van duurzame materialen en producten, bijvoorbeeld een garen gemaakt van Nederlands zeewier of leer gemaakt van vissenhuiden. Tijdens DDW presenteert zij haar nieuwe project Value//Values, een onderzoek naar de waarde van dingen. Die zou moeten afhangen van onze waarden, zodat deze objecten betekenisvol worden. Maar hoe komt je dan achter hoeveel iets waard is? Met een interactieve expositie vraagt Nienke Hoogvliet bezoekers hoe hun waarden zich vertalen in waarde. Daarvoor ontwikkelde zij twee tapijten, waarbij zij het maakproces van schaap tot tapijt vastlegt. Een tapijt is gemaakt in Armenië, de ander in Nederland. Welke is meer waard? En hoe meet je dat?

Lees een verslag van Nienke Hoogvliets eerdere project voor het Circulair Warenhuis hier: Circulair Warenhuis lanceert collectie van gepimpte kringloopmeubels

Re:Sea Me, leer van vissenhuid van Nienke Hoogvliet

Dave Hakkens 

Met zijn meerjarige project Precious Plastic onderzoekt Dave Hakkens nieuwe manieren om plastic te recyclen. Voor het maken van zijn producten gebruikt hij slechts een shredder, een pers en een 3D-printer. De bouwtekeningen en de gebruiksaanwijzing van de machines had ik online gezet, waar ze gratis konden worden gedownload. Dat doel is onveranderd: een systeem ontwikkelen waarmee overal ter wereld en door iedereen plastic kan worden gerecycled. Zijn nieuwste project is de bouw van een duurzame community op het platteland van Portugal. Het is één groot experiment naar een autarkische woon- en werkplek. Uiteraard wordt alles online gedocumenteerd, zodat anderen daarvan kunnen leren.

Close Up-documentaire op Ned2

Aanleiding voor dit live-interview is de documentaire A Wolrd To Shape waarin beide ontwerpers een jaar worden gevolgd door filmmaker Ton van Zantvoort. Deze 52 minuten durende productie wordt gemaakt door wordt geproduceerd door Elbe Stevens Films voor AVROTROS Close Up & Omroep Brabant met financiële steun van AVROTROS, CoBO, Brabant C, Pictoright Fonds en Omroep Brabant. De documentaire neemt je mee in de creatieve vindingrijkheid van twee inspiratievolle Dutch designers: Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet. Het zijn anders denkende mensen die ieder op een eigen wijze de wereld proberen te verbeteren. Waar veel mensen problemen zien, zien zij oplossingen. Soms klein, soms immens groot. 

Filmmaker Ton van Zantvoort interviewt Nienke Hoogvliet

De missie van Nienke is om een van de meest vervuilende industrieën ter wereld – de kledingindustrie – te verduurzamen. Ze heeft hiervoor allerlei innovatieve ideeën bedacht. Van garen gemaakt van duurzaam zeewier, tot het verven van kleding met helende kruiden in plaats van giftige chemicaliën. Dave zet met zijn project Kamp een gemeenschap op waarin een levensstijl met een minimale carbon footprint het doel is. Dit bouwt hij van scratch af aan op, in Portugal waar hij negen hectare land heeft gekocht. Hij maakt een blauwdruk voor een nieuwe samenleving en deelt alles online, zodat iedereen het kan overnemen en verbeteren en het systeem wereldwijd toepasbaar is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *