INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

In samenwerking met met cultureel platform De Kazerne organiseert DesignDigger LIVE een speciale DDW-editie met een dubbelinterview met Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet. Deze twee eigenzinnige ontwerpers hebben een zelfstandige praktijk waarin zij op een holistische manier duurzaam leven én werken combineren. Hoe zetten zij design om een betere wereld te creëren? Welke praktische keuzes maken zij bij het realiseren van deze droom? En vooral ook: wat kunnen wij van deze twee wereldverbeteraars leren?

Gratis entreekaarten voor dit even kun je HIER bestellen

Kemaura – van Nien
ke Hoogvliet

Nienke Hoogvliet 

De Rotterdamse ontwerper Nienke Hoogvliet werkt aan de ontwikkeling van duurzame materialen en producten, bijvoorbeeld een garen gemaakt van Nederlands zeewier of leer gemaakt van vissenhuiden. Tijdens DDW presenteert zij haar nieuwe project Value//Values, een onderzoek naar de waarde van dingen. Die zou moeten afhangen van onze waarden, zodat deze objecten betekenisvol worden. Maar hoe komt je dan achter hoeveel iets waard is? Met een interactieve expositie vraagt Nienke Hoogvliet bezoekers hoe hun waarden zich vertalen in waarde. Daarvoor ontwikkelde zij twee tapijten, waarbij zij het maakproces van schaap tot tapijt vastlegt. Een tapijt is gemaakt in Armenië, de ander in Nederland. Welke is meer waard? En hoe meet je dat?

Lees een verslag van Nienke Hoogvliets eerdere project voor het Circulair Warenhuis hier: Circulair Warenhuis lanceert collectie van gepimpte kringloopmeubels

Re:Sea Me, leer van vissenhuid van Nienke Hoogvliet

Dave Hakkens 

Met zijn meerjarige project Precious Plastic onderzoekt Dave Hakkens nieuwe manieren om plastic te recyclen. Voor het maken van zijn producten gebruikt hij slechts een shredder, een pers en een 3D-printer. De bouwtekeningen en de gebruiksaanwijzing van de machines had ik online gezet, waar ze gratis konden worden gedownload. Dat doel is onveranderd: een systeem ontwikkelen waarmee overal ter wereld en door iedereen plastic kan worden gerecycled. Zijn nieuwste project is de bouw van een duurzame community op het platteland van Portugal. Het is één groot experiment naar een autarkische woon- en werkplek. Uiteraard wordt alles online gedocumenteerd, zodat anderen daarvan kunnen leren.

Close Up-documentaire op Ned2

Aanleiding voor dit live-interview is de documentaire A Wolrd To Shape waarin beide ontwerpers een jaar worden gevolgd door filmmaker Ton van Zantvoort. Deze 52 minuten durende productie wordt gemaakt door wordt geproduceerd door Elbe Stevens Films voor AVROTROS Close Up & Omroep Brabant met financiële steun van AVROTROS, CoBO, Brabant C, Pictoright Fonds en Omroep Brabant. De documentaire neemt je mee in de creatieve vindingrijkheid van twee inspiratievolle Dutch designers: Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet. Het zijn anders denkende mensen die ieder op een eigen wijze de wereld proberen te verbeteren. Waar veel mensen problemen zien, zien zij oplossingen. Soms klein, soms immens groot. 

Filmmaker Ton van Zantvoort interviewt Nienke Hoogvliet

De missie van Nienke is om een van de meest vervuilende industrieën ter wereld – de kledingindustrie – te verduurzamen. Ze heeft hiervoor allerlei innovatieve ideeën bedacht. Van garen gemaakt van duurzaam zeewier, tot het verven van kleding met helende kruiden in plaats van giftige chemicaliën. Dave zet met zijn project Kamp een gemeenschap op waarin een levensstijl met een minimale carbon footprint het doel is. Dit bouwt hij van scratch af aan op, in Portugal waar hij negen hectare land heeft gekocht. Hij maakt een blauwdruk voor een nieuwe samenleving en deelt alles online, zodat iedereen het kan overnemen en verbeteren en het systeem wereldwijd toepasbaar is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *