ClickNL werkt aan subsidievoorstel van 80 miljoen om ‘immersieve content’ in de creatieve industrie te ontwikkelen

ClickNL werkt aan subsidievoorstel van 80 miljoen om ‘immersieve content’ in de creatieve industrie te ontwikkelen

Het topsectorinstituut voor de creatieve industrie, ClickNL start een ambitieus programma over ‘immersieve content ’. Daarvoor worden makers van augmented reality, virtual reality, digitale installaties andere versmelting van de fysieke met de digitale wereld opgeroepen om projecten in te sturen voor een gezamenlijke subsidieaanvraag van tientallen miljoenen.

Denken, doen en ervaren op ’toekomstfestival’ Society 5.0

Denken, doen en ervaren op ’toekomstfestival’ Society 5.0

Op het Society 5.0 Festival in Amsterdam onderzoeken op 12 en 13 oktober ontwerpers, wetenschappers, beleidsmakers en kunstenaars hoe de duurzame, inclusieve ‘samenleving 5.0’ eruit moet zien. Maar je kunt er ook samen je aan de slag om die toekomst te maken.

INTERVIEW ‘Solar sisters’ Pauline van Dongen en Marjan van Aubel: “De zon staat voor vreugde én gratis energie”

INTERVIEW ‘Solar sisters’ Pauline van Dongen en Marjan van Aubel: “De zon staat voor vreugde én gratis energie”

Een dubbelinterview met de twee initiatiefnemers van de eerste Solar Biënnale in Rotterdam: met kunst, design, technologie, wetenschap en filosofie. Alles kan zonne-energie opwekken in de wereld van modeontwerper Pauline van Dongen en productdesigner Marjan van Aubel. “De zon is onze grootste inspiratiebron.”

Coders en ontwerpers gezocht voor ‘hacketon’ tijdens DDW die nieuwe online-cultuuragenda moet opleveren

Coders en ontwerpers gezocht voor ‘hacketon’ tijdens DDW die nieuwe online-cultuuragenda moet opleveren

Tijdens DDW wordt een ‘hackaton’ georganiseerd waarbij programmeurs, coders, ontwerpers en nieuwe format bedenken om culturele live-events aan te kondigen, digitaal te ontsluiten, te archiveren en te distribueren.

Première documentaire over Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet op DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger op 14 september

Première documentaire over Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet op DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger op 14 september

Op een speciale editie van het kwartaalprogramma DesignDigger LIVE gaat de documentaire ‘A World To Shape’ over de bevlogen ontwerpers Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens in première. Het event is op woensdag 14 september (20-21.30u) in Pakhuis de Zwijger.

Online-interviews met vier kopstukken uit de creatieve industrie voor GLUE Amsterdam

Online-interviews met vier kopstukken uit de creatieve industrie voor GLUE Amsterdam

GLUE Amsterdam is de designroute die de creatieve sector inde hoofdstad verbindt en versterkt. DesignDigger presenteert vier online-interviews met Creative Citizens of Honour voor GLUE TV.

DESIGN DIGGER LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal? Donderdag 29 september in Pakhuis de Zwijger

DESIGN DIGGER LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal? Donderdag 29 september in Pakhuis de Zwijger

De 12de editie van het live-magazine van DesignDigger staat op donderdag 29 september geheel in het teken van de metaverse.

OPEN CALL – Ontwerpen voor de metaverse voor publicatie én live-presentatie in Pakhuis de Zwijger

OPEN CALL – Ontwerpen voor de metaverse voor publicatie én live-presentatie in Pakhuis de Zwijger

Voor een nieuw dossier over de metaverse zoekt DesignDigger projecten over de metaverse waarin nieuwe technologieën als augmented of virtual reality, immersieve installaties of digitale animaties worden ingezet. Een van de ontwerpers krijgt bovendien het podium op de DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger op 29 september.

Marjan van Aubel en Formfantasma benoemd als Ambassadeurs van Dutch Design Week

Marjan van Aubel en Formfantasma benoemd als Ambassadeurs van Dutch Design Week

Marjan van Aubel en Formafantasma zijn de ambassadeurs van Dutch Design Week 2022. Ook is het thema bekend: Get Set. Dit thema duidt op een verschuiving in mentaliteit: van voorbereiding naar actie.

INTERVIEW Aldo Bakker over aanstaande solo-expo in Kunstmuseum: “Ontwerpen voelt soms als een gevecht”

INTERVIEW Aldo Bakker over aanstaande solo-expo in Kunstmuseum: “Ontwerpen voelt soms als een gevecht”

Ontwerpen is volgens Aldo Bakker het overwinnen van obstakels. Het
Kunstmuseum Den Haag toont van 22 oktober 2022 t/m 7 mei 2023 het eerste overzicht van al zijn ‘schenkers’.

DesignDigger lanceert verdiepend programma vol live-events, longreads en workshops over metaverse en NFT’s

DesignDigger lanceert verdiepend programma vol live-events, longreads en workshops over metaverse en NFT’s

Het komende half jaar duikt DesignDigger in de metaverse, de nieuwe digitale wereld die de komende jaren vorm krijgt. Dit programma bestaat uit twee live-events in Pakhuis de Zwijger, een NFT-workshop en diverse verdiepende longreads.

DESIGNALISM NEWSROOM #1 – In de journalistiek van de toekomst zijn ontwerpers onmisbaar

DESIGNALISM NEWSROOM #1 – In de journalistiek van de toekomst zijn ontwerpers onmisbaar

Designalism is een innovatieve vorm van journalistiek waarbij verslaggevers samenwerken met creatieve disciplines. Gevestigde media als de Volkskrant, de NOS en het cross-mediale platform Pointer werken er samen met jonge creatieven.

Nieuwe Nederlandse locatie ‘Certosa Initiative’ op Milan Design Week biedt plek voor 150 deelnemers

Certosa Initiative is een nieuw Nederlands platform tijdens de Milan Design Week van 7 t/m 12 juni. De industriële locatie in de wijk Certosa heeft plek voor 150 deelnemers. De nieuwe hub is een initiatief van het Amsterdamse architectenbureau Beyond Space. De programmering wordt gedaan door Margriet Vollenberg van Organisation in Design. “Wij zetten in op 150 deelnemers, de helft Nederlands en de andere helft internationale spelers”, vertelt Vollenberg. “Wij mikken op individuele ontwerpers, bedrijven en designopleidingen. Ook wordt gestreefd naar een mix van jong aanstormend talent en gevestigde namen.”

De locatie ligt in de wijk Certosa, halverwege de Triennale en het beursgebouw de Rho Fiera. Het ligt aan de rode metrolijn en dus uitstekend bereikbaar, vertelt Remi Versteeg van Beyond Space. “Het gaat om en groot industrieel complex. Wij er door een van onze klanten op geattendeerd. Het is een enorm complex met een grote, centrale hal. Daarnaast is er een enorme kelder, die ook weer is onderverdeeld in kleinere ruimtes. Ook zijn er diverse kantoorruimtes en zelfs een ongebruikte bioscoop. De binnenplaats biedt ruimte aan presentaties in de buitenlucht. Kortom, een enorme klus om dat van de grond te krijgen on z’n korte tijd. Daarom hebben wij Organisation in Design met hun enorme ervaring en internationale netwerk erbij gevraagd.”

AANMELDEN KAN HIER: Certosainitiative.com

Boring Collection van Space Enounters (nu Beyond Space) voor Lensvelt

Inmiddels zijn de eerste vijftig plekken op Certosa Initiative al gereserveerd. De open call gaat volgende week de deur uit. Vollenberg: “Het is kort dag en er moet veel gebeuren. Daarom nodigen wij iedereen uit om met ideeën te komen. Het moet een collectief initiatief worden dat door de deelnemers zelf tot een onvergetelijk event wordt gemaakt. Wel zal naar verwachting streng worden gecureerd.”

Naast productpresentaties zal Certosa Initiativa ook een activiteitenprogramma aanbieden met lezingen, diners en workshops. Ook worden ingezet op een multidisciplinaire mix van design, architectuur, mode, muziek en perfomances. “De verdere invulling van het programma zal de komende weken vorm worden gegeven”, aldus Vollenberg.

Lees meer over de aanstaande editie Milan Design Weeek: Milan Design Week verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022

Vollenberg en Organisation in Design zijn bekende namen op de Milan Design Week. Zo debuteerde Organisation in Design dertien jaar geleden met een laagdrempelig evenement in de industriële wijk Lambrate als tegenhanger van de Zona Tortona, dat volgens veel deelnemende ontwerpers te druk en te commercieel was geworden. “Met Ventura Lambrate hebben we altijd een scherpe focus gehad op jong talent. Daarmee was het echt een onmisbare toevoeging op het programma van Milaan, waarin de aandacht veelal uitgaat naar gevestigde namen en merken. Iets van die dynamiek willen wij nu weer terughalen”, aldus Vollenberg.  

Ventura Lambrate

In 2017 verlegde Organisation in Design de koers en werd in de leegstaande bogen van het centraal station in Milaan een tiental spraakmakende presentaties georganiseerd, waaronder May I Have Your Attention, Please van Maarten Baas in samenwerking met meubelproducent Lensvelt. Dit Ventura Centrale was na één jaar al meteen de nieuwe must-see locatie van Milaan. Daarnaast werd onveranderd een podium geboden aan jonge talent met Ventura Future met meer dan tachtig deelnemers. “Certosa Initiave moet eenzelfde must-see locatie worden.

Lees hier over afgelaste events van Organisation in Design op Milan Design Week 2020: Ventura Projects stopt na 11 succesjaren met shows in Milaan

Ook Beyond Space was eerder actief op Milan Design Week. Met Lensvelt werd in 2016 de Boring Collection gelanceerd. Deze presentatie – toen nog uitgevoerd als Space Encounters – werd door de organisatie de beurs gekozen tot Best Concept. In 2018 opende Beyond Space met Anne van der Zwaag Bar Anne, een spraakmakende bar annex expositieruimte. “Wij willen zelf ook een spraakmakende presentatie doen op Certose Initiative”, aldus Versteeg.

Bar Anne

Certosa Initiativa

Eén reactie op: Nieuwe Nederlandse locatie ‘Certosa Initiative’ op Milan Design Week biedt plek voor 150 deelnemers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.