INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Nieuwe Nederlandse locatie ‘Certosa Initiative’ op Milan Design Week biedt plek voor 150 deelnemers

Certosa Initiative is een nieuw Nederlands platform tijdens de Milan Design Week van 7 t/m 12 juni. De industriële locatie in de wijk Certosa heeft plek voor 150 deelnemers. De nieuwe hub is een initiatief van het Amsterdamse architectenbureau Beyond Space. De programmering wordt gedaan door Margriet Vollenberg van Organisation in Design. “Wij zetten in op 150 deelnemers, de helft Nederlands en de andere helft internationale spelers”, vertelt Vollenberg. “Wij mikken op individuele ontwerpers, bedrijven en designopleidingen. Ook wordt gestreefd naar een mix van jong aanstormend talent en gevestigde namen.”

De locatie ligt in de wijk Certosa, halverwege de Triennale en het beursgebouw de Rho Fiera. Het ligt aan de rode metrolijn en dus uitstekend bereikbaar, vertelt Remi Versteeg van Beyond Space. “Het gaat om en groot industrieel complex. Wij er door een van onze klanten op geattendeerd. Het is een enorm complex met een grote, centrale hal. Daarnaast is er een enorme kelder, die ook weer is onderverdeeld in kleinere ruimtes. Ook zijn er diverse kantoorruimtes en zelfs een ongebruikte bioscoop. De binnenplaats biedt ruimte aan presentaties in de buitenlucht. Kortom, een enorme klus om dat van de grond te krijgen on z’n korte tijd. Daarom hebben wij Organisation in Design met hun enorme ervaring en internationale netwerk erbij gevraagd.”

AANMELDEN KAN HIER: Certosainitiative.com

Boring Collection van Space Enounters (nu Beyond Space) voor Lensvelt

Inmiddels zijn de eerste vijftig plekken op Certosa Initiative al gereserveerd. De open call gaat volgende week de deur uit. Vollenberg: “Het is kort dag en er moet veel gebeuren. Daarom nodigen wij iedereen uit om met ideeën te komen. Het moet een collectief initiatief worden dat door de deelnemers zelf tot een onvergetelijk event wordt gemaakt. Wel zal naar verwachting streng worden gecureerd.”

Naast productpresentaties zal Certosa Initiativa ook een activiteitenprogramma aanbieden met lezingen, diners en workshops. Ook worden ingezet op een multidisciplinaire mix van design, architectuur, mode, muziek en perfomances. “De verdere invulling van het programma zal de komende weken vorm worden gegeven”, aldus Vollenberg.

Lees meer over de aanstaande editie Milan Design Weeek: Milan Design Week verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022

Vollenberg en Organisation in Design zijn bekende namen op de Milan Design Week. Zo debuteerde Organisation in Design dertien jaar geleden met een laagdrempelig evenement in de industriële wijk Lambrate als tegenhanger van de Zona Tortona, dat volgens veel deelnemende ontwerpers te druk en te commercieel was geworden. “Met Ventura Lambrate hebben we altijd een scherpe focus gehad op jong talent. Daarmee was het echt een onmisbare toevoeging op het programma van Milaan, waarin de aandacht veelal uitgaat naar gevestigde namen en merken. Iets van die dynamiek willen wij nu weer terughalen”, aldus Vollenberg.  

Ventura Lambrate

In 2017 verlegde Organisation in Design de koers en werd in de leegstaande bogen van het centraal station in Milaan een tiental spraakmakende presentaties georganiseerd, waaronder May I Have Your Attention, Please van Maarten Baas in samenwerking met meubelproducent Lensvelt. Dit Ventura Centrale was na één jaar al meteen de nieuwe must-see locatie van Milaan. Daarnaast werd onveranderd een podium geboden aan jonge talent met Ventura Future met meer dan tachtig deelnemers. “Certosa Initiave moet eenzelfde must-see locatie worden.

Lees hier over afgelaste events van Organisation in Design op Milan Design Week 2020: Ventura Projects stopt na 11 succesjaren met shows in Milaan

Ook Beyond Space was eerder actief op Milan Design Week. Met Lensvelt werd in 2016 de Boring Collection gelanceerd. Deze presentatie – toen nog uitgevoerd als Space Encounters – werd door de organisatie de beurs gekozen tot Best Concept. In 2018 opende Beyond Space met Anne van der Zwaag Bar Anne, een spraakmakende bar annex expositieruimte. “Wij willen zelf ook een spraakmakende presentatie doen op Certose Initiative”, aldus Versteeg.

Bar Anne

Certosa Initiativa

Eén reactie op: Nieuwe Nederlandse locatie ‘Certosa Initiative’ op Milan Design Week biedt plek voor 150 deelnemers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *