Nieuws

Martijn Paulen stopt als directeur van DDW en start nieuw designplatform voor maatschappelijke vraagstukken

Martijn Paulen stapt op als directeur van de Dutch Design Week. Wel blijft hij betrokken bij de hoofdorganisatie Dutch Design Foundation (DDF), waarvoor hij zich gaat inzetten voor de concrete toepassing van design voor maatschappelijke vraagstukken. De zoektocht naar een nieuw creatief leider van DDW-directeur begint op korte termijn.

Martijn Paulen

Martijn Paulen vertrekt als directeur van DDW maar blijft dus in dienst van DDF, dat naast DDW ook verantwoordelijk is voor onder meer de Dutch Design Awards. Paulen zal binnen deze organisatie ontwerpers koppelen aan maatschappelijke vraagstukken. “Met DDF hebben wij de afgelopen jaar heel sterk deze vraagstukken geagendeerd. Daarbij kun je denken aan inclusiviteit, eenzaamheid, dataprivacy en natuurlijk klimaatverandering. Nu willen wij ook een actieve rol spelen in het zoeken naar oplossingen in samenwerking met overheid, industrie en andere stakeholders. Dat willen wij doen mét de ontwerpers. Onze rol vanuit DDF zal daarbij vooral matchmaking en projectbegeleiding zijn. Uiteindelijk is het aan de ontwerpers om het verschil te maken. Zoals de laatste DDW-ambassadeur Floris Alkemade het verwoorde: Het wordt tijd dat de design community de handschoenen uittrekt.”

Het Hara Hachi Bu Village tijdens DDW 2021

What If Labs

Dit nieuwe initiatief van DDF – “de voorlopige werktitel is Design Works”, aldus Paulen – zal zich onafhankelijk van de Dutch Design Week profileren. “Wij zullen actief op zoek gaan naar overheden en ook bedrijfsleven om samen te zoeken naar oplossingen voor de grote problemen van onze tijd”, aldus Paulen. Al zullen de lijnen met DDW kort zijn. “De resultaten van deze ontwerptrajecten zullen te zien op DDW, bijvoorbeeld in de World Design Embassies. Nu al wordt binnen dit programma-onderdeel van DDW al nauw samengewerkt met instellingen van het Waterschap de Dommel, TNO of de Limburgse tech-campus Brightlands. Dat gaan we nu dus uitbreiden.”

“Het was a hell of a ride de afgelopen jaren. Maar nu is het goed dat een ander het overneemt. Ik zal mij inhoudelijk alleen op verzoek nog met DDW  van deze nieuwe creatief leider van DDW met het event bemoeien.”

Martijn Paulen

De introductie van de World Design Embassies was een van de mijlpalen onder het 9-jarige bewind van Paulen als DDW-directeur. Ook werden de What If Labs aan het programma toegevoegd, waarbij ontwerpers werden gekoppeld aan bedrijven, maatschappelijke instellingen en overheden. “Bedrijven en overheden zien in dat oude methodes niet meer werken. DDF gelooft in de kracht van ontwerp om te komen tot nieuwe vragen, inzichten, verbeelding en andere processen om stakeholders te betrekken. We hebben onze organisatie hierin stevig ontwikkeld met de labels World Design Embassies en What if Lab. Juist die richting willen we de komende jaren strategisch veel zwaarder verankeren. En daar ga ik samen met het team de tanden in zetten!”

Embassy of Circularity tijdens DDW 2021

Dezeen-oprichter Marcus Fairs

De energieke Paulen was de laatste jaren uitgegroeid tot het boegbeeld van DDW. Bij zijn aantreden in 2013 verkeerde DDW nog in deplorabele staat. Het event was bijna failliet en kampte met organisatorische problemen. Ook het mistte DDW een sterke landelijke uitstraling; het werd toch gezien als een ‘Eindhovens feestje’. Onder de leiding van Paulen groeide DDW uit tot een landelijk event met internationale uitstraling met meer dan 350 duizend bezoekers. “De beslissing om het stokje door te geven aan een ander was emotioneel”, beaamt Paulen. “Het was a hell of a ride de afgelopen jaren met hoogtepunten maar ook moeilijke momenten, zoals de beslissing om geen fysieke editie te organiseren in 2020. Maar het is goed dat nu een ander het overneemt. Ik zal mij inhoudelijk alleen op verzoek nog met DDW bemoeien. Het is de bedoeling dat beiden takken van DDF zelfstandig van elkaar opereren.”

Lees hier de opzet van de virtuele editie van 2020: DDW cancelt alle fysieke presentaties – online programma juist uitgebreid

Naast Paulen komt binnen DDF een nieuwe creatief leider van DDW te staan. “Dat moet een verbinder worden die de landelijke en ook internationale design community bij het event kan betrekken. Maar het volledige profiel wordt as we speak opgesteld”, aldus Paulen. De programmadirecteur van de afgelopen DDW-editie van Jorn Konijn is niet langer werkzaam bij DDF.  

Lees hier over de toekenning van de BIS-subsidie aan DDW: Dutch Design Week en Waag grote winnaars meerjarige subsidieronde

Een krachtige impuls aan de uitstraling van DDW tijdens het directeurschap van Paulen was de introductie van ambassadeurs. Grote internationale namen verbonden zich hierbij aan DDW, zoals Li Edelkoort, Dezeen-oprichter Marcus Fairs en designcriticus Alice Rawsthorn. Ook Nederlandse topontwerpers als Studio Drift en Christien Meindertsma leverden krachtige inhoudelijke input aan het event. In 2020 werd DDW opgenomen in de Basis Infrastructuur voor kunstinstellingen, goed voor een jaarlijks Rijkssubsidie van één miljoen euro.

Lees hier het nieuwsbericht over de nieuwe huisstijl van DDW: Thonik ontwerpt huisstijl Dutch Design Week – thema dit jaar is ‘The Greater Number’

De nieuwe huisstijl van DDW van ontwerpbureau Thonik

1 reactie op: Martijn Paulen stopt als directeur van DDW en start nieuw designplatform voor maatschappelijke vraagstukken

  1. Maxi Meissner says:

    Correctie: Martijn Paulen gaat geen nieuw platform starten, maar vestigt zijn aandacht op de reeds bestaande DDF-platforms What if labs en Design Embassies om deze verder uit te bouwen. Design Works (werktitel) is al enige tijd in de maak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *