INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

PREVIEW 2022 DEEL #2 – Van het Evoluon tot Milaan: alle cruciale design events op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de historische exposities in de Nederlandse musea. Van de art nouveau van Alphonse Mucha tot de strenge geometrie van Mondrian of het zwart van Balenciaga.

Het Future Lab in het Evoluon

Opening Future Lab in Evoluon

Voorjaar 2022

De komende vijf jaar wordt het Evoluon in Eindhoven in gebruik genomen door het Next Nature Network. Met een uiteenlopende exposities en manifestaties wordt het oorsprongsverhaal vertelt over de evolutie van techniek op aarde en de plaats van de mens hierin. Dat loopt van de big bang tot de vorming van eerst de geosfeer, dan een biosfeer en tot slot een technosfeer waarin de mens een centrale rol speelt. In samenwerking met het unieke Eindhovense ecosysteem van technologie en design wordt het Evoluon een plek van verbazing, verwondering, inspiratie, kennisoverdracht en educatie; een beleving voor jong en oud. Het wordt een future lab voor de wondere wereld der techniek, de spitsvondigheid en creativiteit van design en innovatie, over mens en maatschappij die steeds meer versmolten raken met technologie. Samen verkennen we er de mogelijkheid tot een inclusieve en duurzame wereld, een wereld waarin de concepten ‘mens’ en ‘samenleving’ een nieuwe evolutionaire fase ingaan.

Koert van Mensvoort, Next Nature Network

Uitgangspunt in de nieuwe programmering is de aarde als ruimteschip. ‘Op dit ruimteschip zijn geen passagiers, maar zijn wij allemaal bemanning’, citeert Van Mensvoort de mediafilosoof Marshall McLuhan. ‘Het Evoluon wordt een futurelab waarmee wij verkennen hoe de mensheid als een harmonieuze bemanning kan samenwerken om ons ruimteschip, ons huis in goede staat achter te laten voor volgende generaties.’

Teun Zwets

Object Rotterdam

HAKA-gebouw in Rotterdam. Vrijdag 20 t/m zondag 22 mei 2022.

De designbeurs Object wordt ook dit jaar weer verplaats van de de traditionele datum in februari (met het kunstweekeinde in Rotterdam met oa. ook Art Rotterdam) naar mei. Maar wel onveranderd in het monumentale HAKA-gebouw. En er valt wat te vieren. Precies tien jaar geeft Anne van der Zwaag nu vorm aan OBJECT. In die tijd is het platform uitgegroeid tot een toonaangevend evenement op het gebied van design. Met veel aandacht voor jonge ontwerpers zette ze menig aanstormend talent op de kaart: “Nederland is een kraamkamer voor designers in de dop, door ze al vroeg een podium te bieden maken ze een vliegende start.” Maar ook gevestigde namen en bekende labels wisten de afgelopen jaren hun weg naar OBJECT te vinden. Juist die combinatie maakt een bezoek bijzonder. Van een kleine, traditionele designbeurs ontwikkelde OBJECT zich tot een platform voor eigentijdse vormgeving waar tientallen ontwerpers zich presenteren. Elk jaar scout Van der Zwaag nieuwe deelnemers, waardoor de selectie en samenstelling steeds weer verrast. Inmiddels staat OBJECT bekend om de prikkelende mix van meubels, verlichting, keramiek en textiel tot architecturale objecten, grafische vormgeving en productontwerp. “Op het snijvlak van creatieve disciplines kom je vaak de mooiste dingen tegen” licht ze toe.

Het HAKA Gebouw

Lees de reportage over Object Rotterdam 2020: Designbeurs OBJECT organiseert online-veiling met Catawiki

Floriade

Almere. Opening 14 april

Op Floriade ontdek je oplossingen van innovators uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. En je geniet van de geur en kleur van bloemen, planten, groenten en fruit. Het thema is Growing Green Cities en biedt oplossingen die nodig zijn om steden groener, gezonder en leuker te maken. Een thema dat nu belangrijker is dan ooit. In 2050 zal namelijk maar liefst 68% van de wereldbevolking in de stad wonen, op slechts 2% van het totale aardoppervlak. Een hoogtepunt is The Voice of Urban Nature, het gezamenlijke paviljoen van Almere en Amsterdam naar ontwerp van Overtreders W. Hier is te zien hoe zij samen deze steden bouwen aan een groene toekomst en hoe ze de natuur een stem willen geven. Hoe bouw je een stad met de natuur als gelijkwaardige partner van de mens? Ook staan op de Expo ruim veertig landenpaviljoens waar landen hun cultuur, planten, bloemen en lokale innovaties laten zien voor groene steden.

The Voice of Urban Nature, het gezamenlijke paviljoen van Almere en Amsterdam naar ontwerp van Overtreders W

Opening Museum Arnhem

Voorjaar 2022

Na een grondige verbouwing is Museum Arnhem uitgebreid met 550 vierkante meter dankzij de unieke overstekvleugel, ontworpen door Benthem Crouwel Architects. De spectaculaire nieuwe museumvleugel steekt vijftien meter uit over de stuwwal. De vleugel is een echte blikvanger door de 82.000 tegels, met de hand vervaardigd door Koninklijke Tichelaar. Het kleurverloop van de gevel – van ijsblauw naar aardse tinten – symboliseert de locatie van het museum: op de door een gletsjer ontstane stuwwal. De brede trap in de aanbouw verbindt het museum met de beeldentuin en kan ook ingezet worden als podium. Klik hier voor meer informatie over het ontwerp van het museumgebouw. De spectaculaire aanbouw is overigens niet de enige ingreep die Museum Arnhem ondergaat. De koepel uit 1873 wordt de centrale ontvangstruimte en huisvest het café en de winkel van het museum. Op de bovenverdieping van de koepel is een vrij toegankelijke activiteitenruimte, waar een doorlopend programma plaatsvindt. Ook nieuwe is de de beeldentuin naar ontwerp van Karres en Brands. De tuin wordt een gratis toegankelijke ontmoetingsplek voor iedereen. Klik hier voor meer informatie over het ontwerp van de beeldentuin.

Impressie Museum Arnhem door Benthem Crouwel Architects.

Milan Design Week

5 t/m 10 April 2022

Ook de Milan Desig Week si verplaatst van het gebruikelijke april naar 7 t/m 12 juni. Of de opzet van de ingelaste september-editie van 2021 wordt gecontinueerd, is zeer de vraag. Slechts vier van de 25 grote zalen waren dat jaar bezet in het beursgebouw aan de rand van Milaan, dat nog steeds het commerciële hart vormt van de Milan Design Week. In plaats van de imposante beursstands met budgetten die de laatste jaren soms het miljoen euro overschreden, is er een kilometerlange verticale wand geplaatst waarop en -aan alle ongeveer 200 deelnemende designlabels zich moeten presenteren. De presentatie is circulair want demontabel, zodat de houtplaten na de beurs opnieuw gebruikt kunnen worden. Het heeft ook een democratiserend effect – alle merken moeten het doen met dezelfde informele wanden. Waardoor alles – ook door gebrek aan aansprekende producenten uit het buitenland – er opeens eenvormig uitziet.

Lees de review: MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

Alcova op Milan Design Week 2021

The World Around

Het Nieuwe Instituut ism Guggenheim Museum New York. 5 februari & 11 juni 2022

Het Nieuwe Instituut is medeorganisator van de derde editie van The World Around: een toonaangevend evenement op het gebied van hedendaagse architectuur en design. Samen met het Solomon R. Guggenheim Museum in New York host Het Nieuwe Instituut in 2022 deze wereldwijde conferentie die zowel online als offline plaatsvindt. The World Around presenteert jaarlijks tientallen baanbrekende en debatbepalende projecten uit de ontwerpwereld. Dit jaar zijn onder meer Pritzker Prize-winnaar Tadao Ando, kunstenaar Tavares Strachan, schrijver Amitav Ghosh, academicus Lesley Lokko, ontwerpbureau Formafantasma en Rotterdams architectenbureau MVRDV onderdeel van de line-up. Op zaterdag 5 februari 2022 vindt er een programma in het Guggenheim Museum in New York plaats en op 11 juni 2022 organiseert Het Nieuwe Instituut een aansluitende conferentie in Rotterdam.

Lees het interview met de nieuwe HNI-directeur: INTERVIEW Aric Chen -“Blockbusters zijn geen prioriteit voor Het Nieuwe Instituut. Actuele relevantie wel!”

Het Nieuwe Instituut

GLUE – Amsterdam connected by design

15 t/m 17 september

GLUE is een driedaagse designroute van en voor Amsterdamse ontwerpers, het grote publiek, architecten, merken, showrooms, galeries, academies en andere collega’s. Voor het derde jaar op rij verbindt GLUE tientallen locaties en zorgt voor een inhoudelijk en aantrekkelijk programma voor collega’s en publiek. Uitgangspunt van GLUE is onafhankelijkheid. Het event verbindt zich niet aan één partij, maar aan alle startende ontwerpers, kennisinstituten, gerenommeerde ontwerpers en grote bureaus. Divers en gelijkvloers past bij Amsterdam, ook al moeten we soms een steile trap op. GLUE geeft profiel aan Amsterdam design en wil de sector beter verbinden en beter vindbaar maken. Aanmelden voor de aankomende editie kan HIER.

Dutch Design Week

22 t/m 30 oktober 2022

Dutch Design Week (DDW) is inmiddels het grootste ontwerpfestival van Noord-Europa. Na de succesvolle editie van 2021 die duidelijk maakte hoezeer ontwerpers bezig zijn met het vinden van de juiste balans wordt deze scherpe inhoudelijke koers in 2022 doorgezet. Grote groepen ontwerpers zijn zich bewust van het feit dat het anders moet en dragen daarvoor creatieve ideeën en vernieuwende ontwerpen aan. Directeur Martijn Paulen: “Meer dan ooit hebben we het perspectief en de bevlogenheid van ontwerpers nodig. We zien dat zij hun tanden zetten in het scala van vraagstukken waarmee we ons geconfronteerd zien en zij stellen daarbij steeds het algemeen belang voorop. Of het nu gaat om het stikstofprobleem, woningnood, mobiliteit of sociale vraagstukken rondom bijvoorbeeld inclusiviteit, ontwerpers vormen de gidsende voorhoede waar het gaat om het uitzetten van een nieuwe koers. Een koers die ons leidt naar een duurzame, socialere en meer rechtvaardige toekomst.”

Lees de reportage over DDW 2021: Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *