Nieuws

DDW2021 COLUMN #7 – Met focus op het lichaam onderzoeken ontwerpers niet wie maar wát wij zijn

Het is een lichaam. Maar toch ook niet. De ontelbare bolletjes die worden geprojecteerd vliegen over het meterslange scherm waar ze soms samenklonteren tot een menselijk lichaam. Dan weer schieten ze weg, vluchtig als een gaswolk. Met de installatie Sharing Elements in het Microlab laat ontwerper Christien Meindertsma zien hoezeer wij fysiek zijn verbonden zijn met de wereld om ons heen. Op moleculair niveau is het water in ons lichaam hetzelfde als dat uit een kraan. Pas als wij weten waarvan ons lichaam is gemaakt, kunnen we producten ontwerpen en kopen die geen schade toebrengen aan ons lichaam. Daarom breekt Meindertsma met het indringende Sharing Elementsons lichaam af tot de allerkleinste bouwstenen. De bolletjes op de schermen verbeelden de elementaire deeltjes die wij ook zijn.Future Affair van Laura Adima

DDW-ambassadeur Christien Meindertsma kennen we van haar zorgvuldige research, waarbij ze producten of productieketens ontrafelt tot de onzichtbare structuren ervan zich helder ontvouwen. In haar PIG-boek toonde zij meer dan 150 producten waarin delen van een slachtvarken terecht komen. Met haar project Fibre Market legde ze complexiteit van het recyclen van textiel bloot; doordat er vaak onduidelijk is waarvan een trui of jas is gemaakt, kunnen de rauwe grondstoffen niet meer worden teruggewonnen.  Als zo’n onderzoekende geest zich opeens buigt over het menselijk lichaam, dan is er wat aan de hand.

Ontwerpers ontleden het menselijk lichaam. Op tal van plekken op DDW wordt onderzocht wat het betekent om mens te zijn. Alleen met dit zelfonderzoek kunnen wij onze kwetsbare lichamen weren tegen virussen en andere schadelijke indringers.

De volledige column kun je hier lezen: Column: Let’s get physical | DDW

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *