Deel 2 van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘What design can NOT do’

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘What design can NOT do’

‘Designers write’ is een nieuwe serie van drie podcasts over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag deel 2 – Wie wijn ‘wij’?

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Het Eindhovense platform Dutch Invertuals presenteert werk van elf ontwerpers in en speciaal gecreëerde website. De digitale expositie sluit aan de bij de fysieke manifestatie op de laatste DDW in oktober 2021.

Simone Post ontwerpt kleurrijke muurschildering voor hoofdkantoor Vlisco

Simone Post ontwerpt kleurrijke muurschildering voor hoofdkantoor Vlisco

De Rotterdamse ontwerper Simone Post heeft met de grootste muurschildering van Nederland een spectaculaire make-over van het hoofdkantoor van Vlisco gerealiseerd. De wilde, kleurrijke schildering is geïnspireerd op haar wandkleden ‘Wildflowers’.

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. De komende weken presenteert DesignDigger alle drie edities.

INTERVIEW Gijs & Aldo Bakker: “Vormgeving is niet zomaar een leuke bezigheid.”

INTERVIEW Gijs & Aldo Bakker: “Vormgeving is niet zomaar een leuke bezigheid.”

In een openhartig interview geven ontwerpers Gijs Bakker en zijn zoon Aldo Bakker hun visie op het vak – en op elkaar. “Jouw werk kan genadeloos zijn.”

Nu online: de Talent Special van Design Digger LIVE. “Design moet een genereuze discipline zijn.”

Nu online: de Talent Special van Design Digger LIVE. “Design moet een genereuze discipline zijn.”

Hoe gaan jonge ontwerpers om met maatschappelijke vraagstukken als technologie, klimaat, mobiliteit en gezondheid? En vooral: welke rol kan design spelen in inclusiviteit of meerstemmigheid? Deze en andere vragen passeerden de revue op 10de editie van de talkshow Design Digger LIVE. Terugkijken kan nu online.

INTERVIEW Hans Lensvelt: “Duurzaamheid begint met een doordacht ontwerp.”

INTERVIEW Hans Lensvelt: “Duurzaamheid begint met een doordacht ontwerp.”

Al meer dan dertig jaar is duurzaamheid het uitgangspunt van meubelproducent Lensvelt. Maar aan certificaten doet het bedrijf niet. Daarom wordt directeur Hans Lensvelt langs de circulaire meetlat gelegd. ““De beste manier om duurzaam te produceren, is het ontwerpen van tijdloos design.”

Surrealistische bloemstillevens van Bob Negryn in Mondriaanhuis

Surrealistische bloemstillevens van Bob Negryn in Mondriaanhuis

Fotograaf Bob Negryn exposeert in het Mondriaanhuis met surrealistische stillevens van bloemen in plastic flacons. Daarbij combineert hij de blik van een beeldend kunstenaar met de technisch finesses van studiofotograaf.

DESIGN DIGGER LIVE #10 – Talentspecial: Design in tijden van crisis

DESIGN DIGGER LIVE #10 – Talentspecial: Design in tijden van crisis

Op maandag 15 november verkent de 10de editie van DESIGN DIGGER LIVE hoe een (post)crisis-generatie ontwerpers reageert op een snel veranderende wereld. De talkshow is GRATIS toegankelijk in Pakhuis de Zwijger.

LocHal in Tilburg wint als “huiskamer van de stad” de Herengracht Industrieprijs 2021

LocHal in Tilburg wint als “huiskamer van de stad” de Herengracht Industrieprijs 2021

De winnaar van de enige interieurprijs van Nederland is de LocHal in Tilburg, een samenwerking van onder meer Civic Architects en Inside Outside. De eigentijdse bibliotheek met flexwerkplekken, een makerslab, diverse zalen en een koffiebar is een “huiskamer van én voor de stad”., aldus de jury.

ICONISCH LOGO #5 Shell: de ‘kroon’ op het werk van Raymond Loewy

ICONISCH LOGO #5 Shell: de ‘kroon’ op het werk van Raymond Loewy

Een goed ontworpen logo is een bepalende succesfactor voor een merk of product. Daarom worden in deze serie iconische logo’s onderzocht. Wat is de succesfactor van de rood-gele schelp van Shell?

INTERVIEW Timo de Rijk over expositie Goth: “We hebben allemaal een hang naar de donkerheid van het bestaan?”

INTERVIEW Timo de Rijk over expositie Goth: “We hebben allemaal een hang naar de donkerheid van het bestaan?”

Met de expositie ‘Goth. Desiging Darkness’ is het doorgaans goedgeluimde Design Museum Den Bosch doordesemd van onheilszwangere esthetiek. Directeur en curator van de expositie Timo de Rijk licht toe: “Goth viert het naargeestige en kapotte. Dat staat haaks op het moderne design.”

DDW2021 COLUMN #6 – In gesprek met een boom en de hagedis

Luister naar mij. Dat lijkt de levende boom bij de ingang van de expositie It’s in our nature in het Klokgebouw te zeggen. In zijn kruin zit een antenne en scanapparaat. Aan de takken hangen en lampjes en metertjes. Om zijn stam hangt kast met digitaal schermpje. Op de grond ervoor ligt een koffer met ongetwijfeld nog meer apparaatjes om de boodschap deze Autonomous Tree aan af te lezen. Die boodschap is best streng trouwens. Het is meer politieagent dan het gul en grootmoedige organisme dat je zou verwachten van een boom. Sterker nog, de boom spreekt namens de hele natuur en deelt zelfs boetes uit als straf voor de collectieve schade die wij veroorzaken. 

Nou wordt het inderdaad ook wel eens tijd dat wij leren luisteren naar de natuur. De expositie It’s in our naturetevens een van de drie subthema’s van deze DDW – laat voorbeelden zien van de rol die design daarbij kan spelen. Voorwaarde daarbij is dat de human centered aanpak wordt losgelaten. Ontwerpen moet positief zijn voor de hele aarde, met al zijn levende wezens. Daarom hangt in de deze expositie een protocol op voor ontwerpers die werken van levende materialen. Wordt het organisme gedood? Of wordt het organisme op een andere manier schade aangebracht? Verbeter de wereld, begin bij jezelf – dat geldt dus ook voor bio designers.

Maar misschien is luisteren niet genoeg en moeten we één worden met de natuur. Ontwerpers rekenen af met een human centered perspectief waarbij menselijke behoeften belangijker zijn die van planten en dieren. Terug naar de natuur wordt hierbij wel heel letterlijk genomen. Vier carnaval met de hagedis, wordt vrienden met algen en nestel als een spreeuw. Beter nog, laat een schubbenhuid transplanteren.

De volledige column kun je hier lezen: Column: In gesprek met de natuur | DDW

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *