Nieuws

DDW2021 COLUMN #6 – In gesprek met een boom en de hagedis

Luister naar mij. Dat lijkt de levende boom bij de ingang van de expositie It’s in our nature in het Klokgebouw te zeggen. In zijn kruin zit een antenne en scanapparaat. Aan de takken hangen en lampjes en metertjes. Om zijn stam hangt kast met digitaal schermpje. Op de grond ervoor ligt een koffer met ongetwijfeld nog meer apparaatjes om de boodschap deze Autonomous Tree aan af te lezen. Die boodschap is best streng trouwens. Het is meer politieagent dan het gul en grootmoedige organisme dat je zou verwachten van een boom. Sterker nog, de boom spreekt namens de hele natuur en deelt zelfs boetes uit als straf voor de collectieve schade die wij veroorzaken. 

Nou wordt het inderdaad ook wel eens tijd dat wij leren luisteren naar de natuur. De expositie It’s in our naturetevens een van de drie subthema’s van deze DDW – laat voorbeelden zien van de rol die design daarbij kan spelen. Voorwaarde daarbij is dat de human centered aanpak wordt losgelaten. Ontwerpen moet positief zijn voor de hele aarde, met al zijn levende wezens. Daarom hangt in de deze expositie een protocol op voor ontwerpers die werken van levende materialen. Wordt het organisme gedood? Of wordt het organisme op een andere manier schade aangebracht? Verbeter de wereld, begin bij jezelf – dat geldt dus ook voor bio designers.

Maar misschien is luisteren niet genoeg en moeten we één worden met de natuur. Ontwerpers rekenen af met een human centered perspectief waarbij menselijke behoeften belangijker zijn die van planten en dieren. Terug naar de natuur wordt hierbij wel heel letterlijk genomen. Vier carnaval met de hagedis, wordt vrienden met algen en nestel als een spreeuw. Beter nog, laat een schubbenhuid transplanteren.

De volledige column kun je hier lezen: Column: In gesprek met de natuur | DDW

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *