INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Vierdaags designevent GLUE lanceert tv-zender en eert vier ‘Creatieve erebugers’ van Amsterdam

De tweede editie van GLUE introduceert niet alleen GLUE TV in samenwerking met creatieve mediapartner A’DAM&Co. en SALTO van de A’DAM Toren. Dit event met Amsterdam connected by design als leidraad zal vanaf dit jaar telkens vier Amsterdammers eren als Creatieve Ereburger. Dit jaar worden ontwerpers Maria Blaisse en Geke Lensink, architect Lyongo Juliana en directeur van Pakhuis de Zwijger en WeMakeTheCity Egbert Fransen onderscheiden voor hun bijzondere verdiensten voor de stad Amsterdam. Op 3 september, voorafgaand aan het vierdaagse designevent, worden zij gehuldigd op het podium in de Kleine Zaal van Paradiso. GLUE Amsterdam connected by design is van donderdag 16 t/m zondag 19 september 2021 op diverse locaties in Amsterdam.

Glue TV

Creative Citizens of Honor is geen echte officiële titel, laat staan dat ze een lintje krijgen. Het is een waardering voor bewezen inzet. Volgens GLUE-initiatiefnemers David Heldt, Janine de Jong en Guus van Maarschalkerweerd bieden Lensink, Juliana, Blaisse en Fransen een platform voor creativiteit in de stad, stimuleren ze de ontwikkeling ervan of verbinden ze de creatieve wereld. De vier ‘ereburgers’ dragen op hun beurt de waarden van GLUE uit. De vier ereburgers zullen een prominente rol spelen in GLUE TV.

Vanaf de achttiende verdieping van de A’DAM Toren aan het IJ worden GLUE-deelnemers en invloedrijke Amsterdamse creatieven geïnterviewd door journalisten, waaronder DesignDigger’s hoofdredacteur Jeroen Junte. Leidraad daarbij is het overkoepelende GLUE-thema De stad is van ons, geïnspireerd door het feit dat we steeds minder toeristen naar Amsterdam komen, waardoor de stad en haar economie weer van ons zijn. De interviews gaan over ongebruikelijke manieren van zakendoen, over Amsterdam als zelfvoorzienend ecosysteem waar ontwerpers, architecten, showrooms en merken samenwerken.

LEES HET VERSLAG VAN DE EDITIE 20202 VAN GLUE: Organisator Glue: “Behoefte aan kleine lokale design events zal toenemen”

De GLUE TV uitzendingen zijn te volgen bij A’DAM&Co. en via livestreams en op de Amsterdamse televisiezender SALTO. GLUE TV zal ook livestreams verzorgen van de lezingen en debatten die deelnemers op verschillende andere locaties in de stad houden. Terugkijken kan onder meer op DesignDigger.

De Ereburgers

Als Creative Citizens of Honour zullen de vier GLUE-ambassadeurs de kleurrijkheid, creativiteit en diversiteit van de stad Amsterdam weerspiegelen, overbrengen en verrijken.

Egbert Fransen brengt de stad van dromers, makers, doeners, denkers, activisten, ontwerpers, kunstenaars, architecten en stadsmakers samen. Dat doet hij als directeur van Pakhuis de Zwijger, platform voor creatie en innovatie, en van het festival WeMakeTheCity. Hij is directeur van de Cultuurfabriek en medeoprichter van tal van initiatieven, zoals Women Inc. Met name via Pakhuis de Zwijger biedt hij de creatieve industrie een levendig platform met een dagelijks programma. In debatten, lezingen en discussies belicht hij complexe en urgente stedelijke vraagstukken. Dit doet hij op eigen initiatief en in samenwerking met partners als overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en burgerinitiatieven. Tijdens GLUE, dat deelnemers ook stimuleert om activiteiten te initiëren die creativiteit een zichtbare ruimte, een gezicht en een stem bieden, organiseert Pakhuis Zwijger lezingen rond het thema van GLUE: The City is Ours.

Maria Blaisse is al tientallen jaren verbonden met de stad en is blij dat GLUE Amsterdam in het middelpunt van de belangstelling plaatst. ‘Ik ben een voorstander van dit niet al te grote en te commerciële evenement dat het specifieke karakter van de stad laat zien; al deze mooie creatieve plekken zijn voor iedereen op de fiets bereikbaar’, zegt de eigenzinnige interdisciplinaire kunstenaar. Vanuit haar studio op het Bickerseiland werkt Blaisse aan haar diepgaande en voortdurende onderzoek naar vormen en materialen met een focus op beweging. Met vilt, rubberen binnenbanden of bamboe maakte ze sculpturaal werk met een aansluiting op disciplines als mode, architectuur, kunst, dans en muziek in een tijd dat dat nog lang niet zo gewoon was als nu. Blaisse creëert haar eigen universum met een onuitputtelijke vormentaal in samenwerking met onder meer de Japanse modeontwerper Issey Miyake en de Iso Contemporary Dance Company in New York, het Deense textielmerk Kvadrat en het Nederlandse onderzoeksplatform Slow Research Lab.

Lyongo Juliana is ook een GLUE Creative Citizen of Honor. ‘Ik vind het bijzonder dat wat ik doe gezien en gewaardeerd wordt’, zegt hij erover. De op Curaçao opgegroeide architect is regiodirecteur Caribisch gebied bij internationaal architectenbureau OZ architect in Amsterdam en een rolmodel die jonge architecten met een migratieachtergrond meer een stem wil geven. Juliana is betrokken bij het programma ‘Designing Cities For All’ van Pakhuis de Zwijger, dat zich richt op de bijdrage van ontwerpers en architecten aan het vormgeven van inclusieve steden voor en door iedereen, waar iedereen zich thuis voelt. Als Architect in Residence (AiR) bij Arcam deed Juliana vorig jaar onderzoek naar de mate van diversiteit en inclusiviteit in de architectuur van Amsterdam. ‘Omdat 56% van de Amsterdamse bevolking een migratieachtergrond heeft, waarvan 36% niet-westers is, kun je niet blijven ontwerpen vanuit ‘wit oogpunt’. In een stad met zo’n diverse bevolking vragen de actualiteit om een ​​andere formulering van architectuurvragen als reactie op veranderingen in de demografische samenstelling en daarmee de behoeften van de Amsterdamse bevolking.’

Tot slot ontwerpster Geke Lensink, die na haar studie aan de ArtEZ kunstacademie begon met het ontwerpen van interieurs, beursstands en exposities. In 2008 sloeg ze het roer om en ging aan de slag als zelfstandig ontwerper van meubelen en keramische producten voor bedrijven als Brothers and Sons (waar ze samen met designer Jesse Visser art director is), Cor Unum en Heinen Delfts Blauw. Voor haar eigen collectie, getiteld Souvenir, ontwerpt Lensink een serie limited editions, waaronder stoelen, krukken, vazen ​​en vloerkleden, met een bijna Japans oog voor detail, tactiliteit, materiaalkeuze en afwerking.

GLUE amsterdam connected by design: donderdag 16, vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 september 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *