Interieurarchitect Casper Schwarz ontwerpt ‘happy place’ voor design startup OCCO

Interieurarchitect Casper Schwarz ontwerpt ‘happy place’ voor design startup OCCO

OCCO is een Estlandse startup met een online database met ruim 200 duizend interieurproducten. Deze digitale tool waarmee (interieur) architecten snel en efficiënt kunnen zoeken naar een geschikt meubel wordt nu ondersteunt door een fysieke servicedesk. “Een happy space waarin je kunt werken en ontmoeten”, aldus interieurontwerper Casper Schwarz.

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

In samenwerking met het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie wordt in een serie van vier longreads de balans opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? Vandaag deel 1: “Het vakgebied is opgerekt met kritisch onderzoek, vrij experiment en verdiepende samenwerking.”

ICONISCH LOGO #3 Randstad: het autoritaire én warme functionalisme van Total Design

ICONISCH LOGO #3 Randstad: het autoritaire én warme functionalisme van Total Design

Een goed ontworpen logo is een bepalende succesfactor voor een merk of product. Daarom worden in deze serie iconische logo’s onderzocht. Wat is de succesfactor van Randstad? Het strikte toepassing van het modernisme door Ben Bos (1930-2017) van Total Design. “Ik streef naar directheid in een heldere beeldtaal.”

DesignDigger LIVE #9 is nu online. ‘Fake this!’ – design tussen digitaal en analoog

DesignDigger LIVE #9 is nu online. ‘Fake this!’ – design tussen digitaal en analoog

Deze 9de editie van DesignDigger LIVE vanuit Pakhuis de Zwijger staat online. Onder de noemer Fake This! werden de vervagende grenzen tussen digitaal en analoog verkend.

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

De jonge ontwerper Teun Zwets is de winnaar van de Kazerne Design Award, een jaarlijkse prijs voor pas-afgestudeerde ontwerpers van de Design Academy Eindhoven. Zwets kreeg de prijs voor zijn ‘spontane interieurcollectie Teunland,

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

De afgelopen week deed DesignDigger verslag van een ietwat teleurstelllende Milan Design Week. Al tekenden zich ook zichtbare trends af. De zes dominante staan hier op een rij.

PREVIEW GLUE Duurzame fabrikanten Banne en Interface slaan handen ineen op design event  Glue Amsterdam

PREVIEW GLUE Duurzame fabrikanten Banne en Interface slaan handen ineen op design event Glue Amsterdam

Deze week is in Amsterdam de vierdaagse designroute Glue. DesignDigger is erbij. Met vandaag: een dubbelpresentatie met een nieuwe stoel van Lex Pott voor meubelmerk Banne en een duurzaam vloertapijt van Interface.

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

Ontwerpers Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen hebben een ontwerp gemaakt voor One Square Meter Berber. Met dit sociaal designproject van Mina Abouzahra wordt samengewerkt met Marokkaanse ambachtsvrouwen. “Marokko heeft een ongelooflijke ambachtelijke vaardigheden, maar veel daarvan dreigen snel te verdwijnen”

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

De ‘verloren’ afstudeerlichting 2020 van de Design Academy Eindhoven kreeg eindelijk het podium. De werken op de Graduation show in Milaan getuigen van een krachtige, kritische maar hoopvolle en oplossingsgerichte blik op de wereld. Vijf worden er uitgelicht.

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

De groepsexpositie Alcova op een verlaten legerkazerne neemt een voorschot op een doemscenario waarin aarde en klimaat zijn uitgeput. Tussen de puinhopen en distels staat rudimentaire design, onverslijtbaar en gemaakt uit noodzaak. Functioneel? Nauwelijks. Maar wel beklemmend.

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

Het ‘officieuze’ Nederlandse paviljoen Masterly profileert Dutch design waarbij experiment, een kritische en onderzoekende houding en ontregelende humor zijn verruild voor duurzaamheid, een geruststellende knipoog en een zakelijke insteek.

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

DesignDigger is de hele week op Milan Design Week en doet dagelijks verslag. De aftrap is vanzelfsprekend vanaf de meubelbeurs zelf, die kleiner was dan ooit. Maar de stoelen zijn juist oversized.

Vierdaags designevent GLUE lanceert tv-zender en eert vier ‘Creatieve erebugers’ van Amsterdam

De tweede editie van GLUE introduceert niet alleen GLUE TV in samenwerking met creatieve mediapartner A’DAM&Co. en SALTO van de A’DAM Toren. Dit event met Amsterdam connected by design als leidraad zal vanaf dit jaar telkens vier Amsterdammers eren als Creatieve Ereburger. Dit jaar worden ontwerpers Maria Blaisse en Geke Lensink, architect Lyongo Juliana en directeur van Pakhuis de Zwijger en WeMakeTheCity Egbert Fransen onderscheiden voor hun bijzondere verdiensten voor de stad Amsterdam. Op 3 september, voorafgaand aan het vierdaagse designevent, worden zij gehuldigd op het podium in de Kleine Zaal van Paradiso. GLUE Amsterdam connected by design is van donderdag 16 t/m zondag 19 september 2021 op diverse locaties in Amsterdam.

Glue TV

Creative Citizens of Honor is geen echte officiële titel, laat staan dat ze een lintje krijgen. Het is een waardering voor bewezen inzet. Volgens GLUE-initiatiefnemers David Heldt, Janine de Jong en Guus van Maarschalkerweerd bieden Lensink, Juliana, Blaisse en Fransen een platform voor creativiteit in de stad, stimuleren ze de ontwikkeling ervan of verbinden ze de creatieve wereld. De vier ‘ereburgers’ dragen op hun beurt de waarden van GLUE uit. De vier ereburgers zullen een prominente rol spelen in GLUE TV.

Vanaf de achttiende verdieping van de A’DAM Toren aan het IJ worden GLUE-deelnemers en invloedrijke Amsterdamse creatieven geïnterviewd door journalisten, waaronder DesignDigger’s hoofdredacteur Jeroen Junte. Leidraad daarbij is het overkoepelende GLUE-thema De stad is van ons, geïnspireerd door het feit dat we steeds minder toeristen naar Amsterdam komen, waardoor de stad en haar economie weer van ons zijn. De interviews gaan over ongebruikelijke manieren van zakendoen, over Amsterdam als zelfvoorzienend ecosysteem waar ontwerpers, architecten, showrooms en merken samenwerken.

LEES HET VERSLAG VAN DE EDITIE 20202 VAN GLUE: Organisator Glue: “Behoefte aan kleine lokale design events zal toenemen”

De GLUE TV uitzendingen zijn te volgen bij A’DAM&Co. en via livestreams en op de Amsterdamse televisiezender SALTO. GLUE TV zal ook livestreams verzorgen van de lezingen en debatten die deelnemers op verschillende andere locaties in de stad houden. Terugkijken kan onder meer op DesignDigger.

De Ereburgers

Als Creative Citizens of Honour zullen de vier GLUE-ambassadeurs de kleurrijkheid, creativiteit en diversiteit van de stad Amsterdam weerspiegelen, overbrengen en verrijken.

Egbert Fransen brengt de stad van dromers, makers, doeners, denkers, activisten, ontwerpers, kunstenaars, architecten en stadsmakers samen. Dat doet hij als directeur van Pakhuis de Zwijger, platform voor creatie en innovatie, en van het festival WeMakeTheCity. Hij is directeur van de Cultuurfabriek en medeoprichter van tal van initiatieven, zoals Women Inc. Met name via Pakhuis de Zwijger biedt hij de creatieve industrie een levendig platform met een dagelijks programma. In debatten, lezingen en discussies belicht hij complexe en urgente stedelijke vraagstukken. Dit doet hij op eigen initiatief en in samenwerking met partners als overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en burgerinitiatieven. Tijdens GLUE, dat deelnemers ook stimuleert om activiteiten te initiëren die creativiteit een zichtbare ruimte, een gezicht en een stem bieden, organiseert Pakhuis Zwijger lezingen rond het thema van GLUE: The City is Ours.

Maria Blaisse is al tientallen jaren verbonden met de stad en is blij dat GLUE Amsterdam in het middelpunt van de belangstelling plaatst. ‘Ik ben een voorstander van dit niet al te grote en te commerciële evenement dat het specifieke karakter van de stad laat zien; al deze mooie creatieve plekken zijn voor iedereen op de fiets bereikbaar’, zegt de eigenzinnige interdisciplinaire kunstenaar. Vanuit haar studio op het Bickerseiland werkt Blaisse aan haar diepgaande en voortdurende onderzoek naar vormen en materialen met een focus op beweging. Met vilt, rubberen binnenbanden of bamboe maakte ze sculpturaal werk met een aansluiting op disciplines als mode, architectuur, kunst, dans en muziek in een tijd dat dat nog lang niet zo gewoon was als nu. Blaisse creëert haar eigen universum met een onuitputtelijke vormentaal in samenwerking met onder meer de Japanse modeontwerper Issey Miyake en de Iso Contemporary Dance Company in New York, het Deense textielmerk Kvadrat en het Nederlandse onderzoeksplatform Slow Research Lab.

Lyongo Juliana is ook een GLUE Creative Citizen of Honor. ‘Ik vind het bijzonder dat wat ik doe gezien en gewaardeerd wordt’, zegt hij erover. De op Curaçao opgegroeide architect is regiodirecteur Caribisch gebied bij internationaal architectenbureau OZ architect in Amsterdam en een rolmodel die jonge architecten met een migratieachtergrond meer een stem wil geven. Juliana is betrokken bij het programma ‘Designing Cities For All’ van Pakhuis de Zwijger, dat zich richt op de bijdrage van ontwerpers en architecten aan het vormgeven van inclusieve steden voor en door iedereen, waar iedereen zich thuis voelt. Als Architect in Residence (AiR) bij Arcam deed Juliana vorig jaar onderzoek naar de mate van diversiteit en inclusiviteit in de architectuur van Amsterdam. ‘Omdat 56% van de Amsterdamse bevolking een migratieachtergrond heeft, waarvan 36% niet-westers is, kun je niet blijven ontwerpen vanuit ‘wit oogpunt’. In een stad met zo’n diverse bevolking vragen de actualiteit om een ​​andere formulering van architectuurvragen als reactie op veranderingen in de demografische samenstelling en daarmee de behoeften van de Amsterdamse bevolking.’

Tot slot ontwerpster Geke Lensink, die na haar studie aan de ArtEZ kunstacademie begon met het ontwerpen van interieurs, beursstands en exposities. In 2008 sloeg ze het roer om en ging aan de slag als zelfstandig ontwerper van meubelen en keramische producten voor bedrijven als Brothers and Sons (waar ze samen met designer Jesse Visser art director is), Cor Unum en Heinen Delfts Blauw. Voor haar eigen collectie, getiteld Souvenir, ontwerpt Lensink een serie limited editions, waaronder stoelen, krukken, vazen ​​en vloerkleden, met een bijna Japans oog voor detail, tactiliteit, materiaalkeuze en afwerking.

GLUE amsterdam connected by design: donderdag 16, vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 september 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *