Nieuws

Vierdaags designevent GLUE lanceert tv-zender en eert vier ‘Creatieve erebugers’ van Amsterdam

De tweede editie van GLUE introduceert niet alleen GLUE TV in samenwerking met creatieve mediapartner A’DAM&Co. en SALTO van de A’DAM Toren. Dit event met Amsterdam connected by design als leidraad zal vanaf dit jaar telkens vier Amsterdammers eren als Creatieve Ereburger. Dit jaar worden ontwerpers Maria Blaisse en Geke Lensink, architect Lyongo Juliana en directeur van Pakhuis de Zwijger en WeMakeTheCity Egbert Fransen onderscheiden voor hun bijzondere verdiensten voor de stad Amsterdam. Op 3 september, voorafgaand aan het vierdaagse designevent, worden zij gehuldigd op het podium in de Kleine Zaal van Paradiso. GLUE Amsterdam connected by design is van donderdag 16 t/m zondag 19 september 2021 op diverse locaties in Amsterdam.

Glue TV

Creative Citizens of Honor is geen echte officiële titel, laat staan dat ze een lintje krijgen. Het is een waardering voor bewezen inzet. Volgens GLUE-initiatiefnemers David Heldt, Janine de Jong en Guus van Maarschalkerweerd bieden Lensink, Juliana, Blaisse en Fransen een platform voor creativiteit in de stad, stimuleren ze de ontwikkeling ervan of verbinden ze de creatieve wereld. De vier ‘ereburgers’ dragen op hun beurt de waarden van GLUE uit. De vier ereburgers zullen een prominente rol spelen in GLUE TV.

Vanaf de achttiende verdieping van de A’DAM Toren aan het IJ worden GLUE-deelnemers en invloedrijke Amsterdamse creatieven geïnterviewd door journalisten, waaronder DesignDigger’s hoofdredacteur Jeroen Junte. Leidraad daarbij is het overkoepelende GLUE-thema De stad is van ons, geïnspireerd door het feit dat we steeds minder toeristen naar Amsterdam komen, waardoor de stad en haar economie weer van ons zijn. De interviews gaan over ongebruikelijke manieren van zakendoen, over Amsterdam als zelfvoorzienend ecosysteem waar ontwerpers, architecten, showrooms en merken samenwerken.

LEES HET VERSLAG VAN DE EDITIE 20202 VAN GLUE: Organisator Glue: “Behoefte aan kleine lokale design events zal toenemen”

De GLUE TV uitzendingen zijn te volgen bij A’DAM&Co. en via livestreams en op de Amsterdamse televisiezender SALTO. GLUE TV zal ook livestreams verzorgen van de lezingen en debatten die deelnemers op verschillende andere locaties in de stad houden. Terugkijken kan onder meer op DesignDigger.

De Ereburgers

Als Creative Citizens of Honour zullen de vier GLUE-ambassadeurs de kleurrijkheid, creativiteit en diversiteit van de stad Amsterdam weerspiegelen, overbrengen en verrijken.

Egbert Fransen brengt de stad van dromers, makers, doeners, denkers, activisten, ontwerpers, kunstenaars, architecten en stadsmakers samen. Dat doet hij als directeur van Pakhuis de Zwijger, platform voor creatie en innovatie, en van het festival WeMakeTheCity. Hij is directeur van de Cultuurfabriek en medeoprichter van tal van initiatieven, zoals Women Inc. Met name via Pakhuis de Zwijger biedt hij de creatieve industrie een levendig platform met een dagelijks programma. In debatten, lezingen en discussies belicht hij complexe en urgente stedelijke vraagstukken. Dit doet hij op eigen initiatief en in samenwerking met partners als overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en burgerinitiatieven. Tijdens GLUE, dat deelnemers ook stimuleert om activiteiten te initiëren die creativiteit een zichtbare ruimte, een gezicht en een stem bieden, organiseert Pakhuis Zwijger lezingen rond het thema van GLUE: The City is Ours.

Maria Blaisse is al tientallen jaren verbonden met de stad en is blij dat GLUE Amsterdam in het middelpunt van de belangstelling plaatst. ‘Ik ben een voorstander van dit niet al te grote en te commerciële evenement dat het specifieke karakter van de stad laat zien; al deze mooie creatieve plekken zijn voor iedereen op de fiets bereikbaar’, zegt de eigenzinnige interdisciplinaire kunstenaar. Vanuit haar studio op het Bickerseiland werkt Blaisse aan haar diepgaande en voortdurende onderzoek naar vormen en materialen met een focus op beweging. Met vilt, rubberen binnenbanden of bamboe maakte ze sculpturaal werk met een aansluiting op disciplines als mode, architectuur, kunst, dans en muziek in een tijd dat dat nog lang niet zo gewoon was als nu. Blaisse creëert haar eigen universum met een onuitputtelijke vormentaal in samenwerking met onder meer de Japanse modeontwerper Issey Miyake en de Iso Contemporary Dance Company in New York, het Deense textielmerk Kvadrat en het Nederlandse onderzoeksplatform Slow Research Lab.

Lyongo Juliana is ook een GLUE Creative Citizen of Honor. ‘Ik vind het bijzonder dat wat ik doe gezien en gewaardeerd wordt’, zegt hij erover. De op Curaçao opgegroeide architect is regiodirecteur Caribisch gebied bij internationaal architectenbureau OZ architect in Amsterdam en een rolmodel die jonge architecten met een migratieachtergrond meer een stem wil geven. Juliana is betrokken bij het programma ‘Designing Cities For All’ van Pakhuis de Zwijger, dat zich richt op de bijdrage van ontwerpers en architecten aan het vormgeven van inclusieve steden voor en door iedereen, waar iedereen zich thuis voelt. Als Architect in Residence (AiR) bij Arcam deed Juliana vorig jaar onderzoek naar de mate van diversiteit en inclusiviteit in de architectuur van Amsterdam. ‘Omdat 56% van de Amsterdamse bevolking een migratieachtergrond heeft, waarvan 36% niet-westers is, kun je niet blijven ontwerpen vanuit ‘wit oogpunt’. In een stad met zo’n diverse bevolking vragen de actualiteit om een ​​andere formulering van architectuurvragen als reactie op veranderingen in de demografische samenstelling en daarmee de behoeften van de Amsterdamse bevolking.’

Tot slot ontwerpster Geke Lensink, die na haar studie aan de ArtEZ kunstacademie begon met het ontwerpen van interieurs, beursstands en exposities. In 2008 sloeg ze het roer om en ging aan de slag als zelfstandig ontwerper van meubelen en keramische producten voor bedrijven als Brothers and Sons (waar ze samen met designer Jesse Visser art director is), Cor Unum en Heinen Delfts Blauw. Voor haar eigen collectie, getiteld Souvenir, ontwerpt Lensink een serie limited editions, waaronder stoelen, krukken, vazen ​​en vloerkleden, met een bijna Japans oog voor detail, tactiliteit, materiaalkeuze en afwerking.

GLUE amsterdam connected by design: donderdag 16, vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 september 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *