Nieuws

Design Digger Live #6 – een BNO-special over het Dutch Designers Yearbook 2020

In het recent verschenen Dutch Designers Yearbook van de BNO wordt zowel teruggeblikt op het afgelopen jaar als vooruitgeblikt op de toekomst. Het boek beschrijft de actuele mentaliteit van ontwerpers aan de hand van essays, opvallend eindexamenwerk, prijswinnende werken en interviews met ‘designhelden’. Als een rode draad door het jaarboek loopt het streven van ontwerpers om een rol te spelen in maatschappelijke vraagstukken.

Op het event DesignDigger Live wordt in samenwerking met de BNO ingezomd op dit jaarboek in Pakhuis de Zwijger. Net als eerdere edities zijn diverse ontwerpers te gast die met interviews, debat en columns ingaan op actuele thema’s. DesignDigger Live neemt twee dominante thema’s in het jaarboek onder de loep: duurzaamheid en activisme. Het event is maandag 8 februari van 18.30-19.30u live te volgen via zoom. Aansluitend is het HIER terug te kijken op DesignDigger en de website van de BNO.

Duurzaamheid en activisme

Design Digger Live neemt twee dominante thema’s in het jaarboek onder de loep: duurzaamheid en activisme. Te gast aan tafel in Pakhuis de Zwijger zijn Maartje Dros en Tabo Goudswaard. Dros Maartje Dros studeerde in 2004 af in de richting Man and Public Space aan de Design Academy Eindhoven. Aanvankelijk ontwikkelde zij innovatie concepten voor vooral xde openbare ruimte. tegenwoordig werkt zij met haar partner Erik Klarenbeek in Studio Klarenbeek & Dros aan de ontwikkeling van duurzame materialen en producten. Het duo was de eersten ter wereld die met levend mycelium 3D printen en hebben het werken met dit natuurlijke materiaal op de kaart gezet. Recent hebben ze een algen lab geopend in Frankrijk en onderzoeken daar de potentie van micro en macro organismen in het ontwerpen van interieur en alledaagse voorwerpen. Hun meeste recente onderzoek is naar zee-algen.

Tabo Goudswaard is een kunstenaar/social designer die zich buigt over nieuwe manieren van kijken naar maatschappelijke vraagstukken. Hij is initiatiefnemer en projectleider van het platform SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS dat sociaal ontwerp inzet voor voor taaie problemen als armoede, eenzaamheid en discriminatie.

Marjan van Aubel

Energie-opwekkende tafels

Het eerste gesprekblok gaat over duurzaamheid , waarin via de zoom ook Marjan van Aubel aanschuift. Van Aubel is een pionier in ontwerpen voor zonne-energie. Met wetenschappers, ingenieurs en instellingen als Swarovski en ECN.TNO, het Dutch Energy Centre, zet Van Aubel zich in om door intelligent design extreme energie-efficiëntie te bevorderen. Van het werken met uitbreidbare materialen tot het thuis integreren van zonnecellen die het proces van fotosynthese in planten nabootsen, ze voegt een dubbele functie toe aan objecten en zet ze aan het werk: een tafel is niet alleen een tafel, maar ook een producent van zonne-energie. In 2019 won ze een Dutch Design Award gekozen door. In 2017 noemde Swarovski Marjan de Designer of the Future en in 2016 werd ze door Neelie Kroes verkozen tot Radicale Vernieuwer Nederland.

Solar Table van Marjan van Aubel

PFAS en alleenstaande vaders

In het tweede gespreksblok staat activisme centraal en mengt de Rotterdamse ontwerper/kunstenaar/fotograaf Marwan Magroun zich in het gesprek. Hij is bekend van het baanbrekende fotoproject The Life of Fathers. Hij trekt de kijker mee in de wereld van alleenstaande vaders met een migratieachtergrond. Marwan, die zelf het grootste gedeelte van zijn jeugd opgroeide zonder de aanwezigheid van een vader, gaat op zoek naar antwoorden en verhalen omtrent vaderschap.

Marwan Magroun, bekend van het baanbrekende fotoproject The Life of Fathers.

Zoals bij elke Design Digger Live is er ruimte aandacht voor jong talent. Zo wordt een korte pitche verzorgt door Emy Bensdorp. Zij vertelt over Packing-up PFAS, een soort ‘forever chemicaliën’ die die over de hele wereld worden aangetroffen in bodem, water, dieren in het wild en zelfs in mensen. Bensdorp heeft een saneringstechniek ontwikkeld om PFAS-verontreinigde grond uit drie regio’s om te zetten in schone stenen. Door de grond te verwarmen tot 900-1200 graden, vernietigde ze de PFAS en creëerde ze een keramisch materiaal. De stenen en tegels kunnen in de bouw worden gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *