INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Design Digger Live #6 – een BNO-special over het Dutch Designers Yearbook 2020

In het recent verschenen Dutch Designers Yearbook van de BNO wordt zowel teruggeblikt op het afgelopen jaar als vooruitgeblikt op de toekomst. Het boek beschrijft de actuele mentaliteit van ontwerpers aan de hand van essays, opvallend eindexamenwerk, prijswinnende werken en interviews met ‘designhelden’. Als een rode draad door het jaarboek loopt het streven van ontwerpers om een rol te spelen in maatschappelijke vraagstukken.

Op het event DesignDigger Live wordt in samenwerking met de BNO ingezomd op dit jaarboek in Pakhuis de Zwijger. Net als eerdere edities zijn diverse ontwerpers te gast die met interviews, debat en columns ingaan op actuele thema’s. DesignDigger Live neemt twee dominante thema’s in het jaarboek onder de loep: duurzaamheid en activisme. Het event is maandag 8 februari van 18.30-19.30u live te volgen via zoom. Aansluitend is het HIER terug te kijken op DesignDigger en de website van de BNO.

Duurzaamheid en activisme

Design Digger Live neemt twee dominante thema’s in het jaarboek onder de loep: duurzaamheid en activisme. Te gast aan tafel in Pakhuis de Zwijger zijn Maartje Dros en Tabo Goudswaard. Dros Maartje Dros studeerde in 2004 af in de richting Man and Public Space aan de Design Academy Eindhoven. Aanvankelijk ontwikkelde zij innovatie concepten voor vooral xde openbare ruimte. tegenwoordig werkt zij met haar partner Erik Klarenbeek in Studio Klarenbeek & Dros aan de ontwikkeling van duurzame materialen en producten. Het duo was de eersten ter wereld die met levend mycelium 3D printen en hebben het werken met dit natuurlijke materiaal op de kaart gezet. Recent hebben ze een algen lab geopend in Frankrijk en onderzoeken daar de potentie van micro en macro organismen in het ontwerpen van interieur en alledaagse voorwerpen. Hun meeste recente onderzoek is naar zee-algen.

Tabo Goudswaard is een kunstenaar/social designer die zich buigt over nieuwe manieren van kijken naar maatschappelijke vraagstukken. Hij is initiatiefnemer en projectleider van het platform SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS dat sociaal ontwerp inzet voor voor taaie problemen als armoede, eenzaamheid en discriminatie.

Marjan van Aubel

Energie-opwekkende tafels

Het eerste gesprekblok gaat over duurzaamheid , waarin via de zoom ook Marjan van Aubel aanschuift. Van Aubel is een pionier in ontwerpen voor zonne-energie. Met wetenschappers, ingenieurs en instellingen als Swarovski en ECN.TNO, het Dutch Energy Centre, zet Van Aubel zich in om door intelligent design extreme energie-efficiëntie te bevorderen. Van het werken met uitbreidbare materialen tot het thuis integreren van zonnecellen die het proces van fotosynthese in planten nabootsen, ze voegt een dubbele functie toe aan objecten en zet ze aan het werk: een tafel is niet alleen een tafel, maar ook een producent van zonne-energie. In 2019 won ze een Dutch Design Award gekozen door. In 2017 noemde Swarovski Marjan de Designer of the Future en in 2016 werd ze door Neelie Kroes verkozen tot Radicale Vernieuwer Nederland.

Solar Table van Marjan van Aubel

PFAS en alleenstaande vaders

In het tweede gespreksblok staat activisme centraal en mengt de Rotterdamse ontwerper/kunstenaar/fotograaf Marwan Magroun zich in het gesprek. Hij is bekend van het baanbrekende fotoproject The Life of Fathers. Hij trekt de kijker mee in de wereld van alleenstaande vaders met een migratieachtergrond. Marwan, die zelf het grootste gedeelte van zijn jeugd opgroeide zonder de aanwezigheid van een vader, gaat op zoek naar antwoorden en verhalen omtrent vaderschap.

Marwan Magroun, bekend van het baanbrekende fotoproject The Life of Fathers.

Zoals bij elke Design Digger Live is er ruimte aandacht voor jong talent. Zo wordt een korte pitche verzorgt door Emy Bensdorp. Zij vertelt over Packing-up PFAS, een soort ‘forever chemicaliën’ die die over de hele wereld worden aangetroffen in bodem, water, dieren in het wild en zelfs in mensen. Bensdorp heeft een saneringstechniek ontwikkeld om PFAS-verontreinigde grond uit drie regio’s om te zetten in schone stenen. Door de grond te verwarmen tot 900-1200 graden, vernietigde ze de PFAS en creëerde ze een keramisch materiaal. De stenen en tegels kunnen in de bouw worden gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *