DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: ontwerper zoekt industrie. Beide zijn onmisbaar om de productieketen te innoveren. Een tv-format kan uitkomst bieden?

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Van meer naar genoeg, hoe doen we dat? Twee projecten op de Dutch Design Week wijzen de weg. “Laten wij vooral niet vergeten dat de 80 procent samenleving ook heel leuk kan zijn.”

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: “Van fake news en deep fakes tot augmented realities en data driven polictics – de grenzen tussen on- en offline versmelten.”

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag twee: “Met knutseldesign nemen jonge ontwerpers een voorschot op de toekomst.”

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. De aftrap is vandaag: “Dankzij de verbeeldingskracht van ontwerpers wordt minder juist vrolijker en speelser.”

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius is de winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2021. De jury koos haar unaniem vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Ook is zij meermaals in staat gebleken om ook haar eigen praktijk opnieuw vorm te geven.

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

Op DDW presenteert het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie de nieuwste lichting ontwerpers met een talentenbeurs. DesignDigger blikt vooruit met het vierde en laatste deel in een serie longreads over talent.

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

In de tentoonstelling ‘De architectuur van een wondere wereld’ focust curator Saskia van Stein op de invloed van het Disney imperium op het denken over gender, kolonialisme en identiteit.

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Het thema van Dutch Design Week is dit jaar The Greater Number. Deze zoektocht naar een optimaal getal gaat uit van minder in plaats van altijd maar méér. Op deze drie presentaties op DDW kun je zoeken naar jouw ‘greater number’.

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

Op uitnodiging van BLOK Plaatmateriaal verkennen drie bouwexperts de rol van hout in de klimaatopgave. De uitdagingen zijn groot. “Maar hout heeft goede kaarten.”

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

Op maandag 18 oktober (20-21u) is een speciale – gratis! – editie van DesignDigger LIVE in De Kazerne met Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens. In hoeverre zijn hun duurzame ambities haalbaar nu milieuproblemen zo overweldigend worden dat de meeste mensen de hoop verliezen?

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

Deel drie uit een serie van vier longreads waarin de balans wordt opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? “De blik verschuift van expressie en succes naar ongelijkheid en inclusiviteit.”

Design Digger Live #6 – een BNO-special over het Dutch Designers Yearbook 2020

In het recent verschenen Dutch Designers Yearbook van de BNO wordt zowel teruggeblikt op het afgelopen jaar als vooruitgeblikt op de toekomst. Het boek beschrijft de actuele mentaliteit van ontwerpers aan de hand van essays, opvallend eindexamenwerk, prijswinnende werken en interviews met ‘designhelden’. Als een rode draad door het jaarboek loopt het streven van ontwerpers om een rol te spelen in maatschappelijke vraagstukken.

Op het event DesignDigger Live wordt in samenwerking met de BNO ingezomd op dit jaarboek in Pakhuis de Zwijger. Net als eerdere edities zijn diverse ontwerpers te gast die met interviews, debat en columns ingaan op actuele thema’s. DesignDigger Live neemt twee dominante thema’s in het jaarboek onder de loep: duurzaamheid en activisme. Het event is maandag 8 februari van 18.30-19.30u live te volgen via zoom. Aansluitend is het HIER terug te kijken op DesignDigger en de website van de BNO.

Duurzaamheid en activisme

Design Digger Live neemt twee dominante thema’s in het jaarboek onder de loep: duurzaamheid en activisme. Te gast aan tafel in Pakhuis de Zwijger zijn Maartje Dros en Tabo Goudswaard. Dros Maartje Dros studeerde in 2004 af in de richting Man and Public Space aan de Design Academy Eindhoven. Aanvankelijk ontwikkelde zij innovatie concepten voor vooral xde openbare ruimte. tegenwoordig werkt zij met haar partner Erik Klarenbeek in Studio Klarenbeek & Dros aan de ontwikkeling van duurzame materialen en producten. Het duo was de eersten ter wereld die met levend mycelium 3D printen en hebben het werken met dit natuurlijke materiaal op de kaart gezet. Recent hebben ze een algen lab geopend in Frankrijk en onderzoeken daar de potentie van micro en macro organismen in het ontwerpen van interieur en alledaagse voorwerpen. Hun meeste recente onderzoek is naar zee-algen.

Tabo Goudswaard is een kunstenaar/social designer die zich buigt over nieuwe manieren van kijken naar maatschappelijke vraagstukken. Hij is initiatiefnemer en projectleider van het platform SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS dat sociaal ontwerp inzet voor voor taaie problemen als armoede, eenzaamheid en discriminatie.

Marjan van Aubel

Energie-opwekkende tafels

Het eerste gesprekblok gaat over duurzaamheid , waarin via de zoom ook Marjan van Aubel aanschuift. Van Aubel is een pionier in ontwerpen voor zonne-energie. Met wetenschappers, ingenieurs en instellingen als Swarovski en ECN.TNO, het Dutch Energy Centre, zet Van Aubel zich in om door intelligent design extreme energie-efficiëntie te bevorderen. Van het werken met uitbreidbare materialen tot het thuis integreren van zonnecellen die het proces van fotosynthese in planten nabootsen, ze voegt een dubbele functie toe aan objecten en zet ze aan het werk: een tafel is niet alleen een tafel, maar ook een producent van zonne-energie. In 2019 won ze een Dutch Design Award gekozen door. In 2017 noemde Swarovski Marjan de Designer of the Future en in 2016 werd ze door Neelie Kroes verkozen tot Radicale Vernieuwer Nederland.

Solar Table van Marjan van Aubel

PFAS en alleenstaande vaders

In het tweede gespreksblok staat activisme centraal en mengt de Rotterdamse ontwerper/kunstenaar/fotograaf Marwan Magroun zich in het gesprek. Hij is bekend van het baanbrekende fotoproject The Life of Fathers. Hij trekt de kijker mee in de wereld van alleenstaande vaders met een migratieachtergrond. Marwan, die zelf het grootste gedeelte van zijn jeugd opgroeide zonder de aanwezigheid van een vader, gaat op zoek naar antwoorden en verhalen omtrent vaderschap.

Marwan Magroun, bekend van het baanbrekende fotoproject The Life of Fathers.

Zoals bij elke Design Digger Live is er ruimte aandacht voor jong talent. Zo wordt een korte pitche verzorgt door Emy Bensdorp. Zij vertelt over Packing-up PFAS, een soort ‘forever chemicaliën’ die die over de hele wereld worden aangetroffen in bodem, water, dieren in het wild en zelfs in mensen. Bensdorp heeft een saneringstechniek ontwikkeld om PFAS-verontreinigde grond uit drie regio’s om te zetten in schone stenen. Door de grond te verwarmen tot 900-1200 graden, vernietigde ze de PFAS en creëerde ze een keramisch materiaal. De stenen en tegels kunnen in de bouw worden gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *