Live-interview met ‘koningin van het boek’ Irma Boom in ‘Dutch Masters’ – de sidekick is een Benedictijnermonnik

Live-interview met ‘koningin van het boek’ Irma Boom in ‘Dutch Masters’ – de sidekick is een Benedictijnermonnik

In de serie Dutch Masters van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam is vrijdag 20 mei Irma Boom te gast. Met als rode draad: waarom gaat Irma telkens weer zo diep om het boek als medium te doorgronden? En zoals altijd brengt deze master een Dutch Talent mee: Benedictijnermonnik Thomas Quartier, die dit jaar werd uitgeroepen […]

Nieuwe museum W in Weert kreeg een ‘gouden’ gevel van Maurice Mentjens

Nieuwe museum W in Weert kreeg een ‘gouden’ gevel van Maurice Mentjens

Ontwerper Maurice Mentjens maakte het ontwerp voor het exterieur en interieur van het nieuwe stadsmuseum W in Weert. Hij bedacht de opvallende gouden gevelbekleding en een eigentijds kleurenschema voor het interieur.

Nieuw 10-daags festival Design Fest Gent focust op duurzaamheid en traagheid – “daarom is het ook tweejaarlijks”

Nieuw 10-daags festival Design Fest Gent focust op duurzaamheid en traagheid – “daarom is het ook tweejaarlijks”

Design Fest Gent (nog tot zondag 1 mei) is een nieuw tiendaags evenement verspreid over de binnenstad van Gent. Met lezingen, workshops, performances en een hoofdtentoonstelling over duurzaamheid wil het evenement een actueel overzicht bieden wat design kan – misschien ook wel moet – zijn.

Teun Zwets maakt multifunctioneel meubel van gerecyclede denim van G-Star

Teun Zwets maakt multifunctioneel meubel van gerecyclede denim van G-Star

Het Nederlandse denimmerk G-Star RAW lanceert een nieuw initiatief waarbij jonge kunstenaars en ontwerpers worden uitgenodigd om aan de slag te gaan met restmateriaal. De aftrap is door de Eindhovense ontwerper Teun Zwets.

Kiki van Eijk maakt ‘drijvende’ installatie op Amerika’s grootste popfestival Coachella

Kiki van Eijk maakt ‘drijvende’ installatie op Amerika’s grootste popfestival Coachella

Kiki van Eijk heeft als eerste Nederlandse ontwerper een installatie gemaakt voor popfestival Coachella. De installatie ‘Buoyed’ bestaat uit drie totems die diversiteit verbeelden.

INTERVIEW Noortje van Eekelen van Designalism: “Nieuws moet worden gemaakt door ontwerpers, kunstenaars én ook journalisten”

INTERVIEW Noortje van Eekelen van Designalism: “Nieuws moet worden gemaakt door ontwerpers, kunstenaars én ook journalisten”

Het artistieke platform Designalism organiseert een intensieve workshop waarin ervaren journalisten van drie gevestigde nieuwsorganisaties samenwerken met jonge talentvolle ontwerpers, kunstenaars, experimentele developers en andere creatieven om vernieuwende mediaproducties maakt voor een gevarieerd publiek. In de producties van deze ‘newsroom of the future’ worden design, kunst, journalistiek en technologie ingezet om een onderscheidende nieuwsverslag te realiseren.

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam wordt hoofdcurator van Londen Design Biënnale in 2023

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam wordt hoofdcurator van Londen Design Biënnale in 2023

Het Nieuwe Instituut is in 2023 artistiek directeur van de vierde editie van de Londen Design Biënnale, volgend jaar van 1 tot en met 25 juni. In landenpaviljoen presenteren zich ontwerpers en instituten in het Somerset House in de Engelse hoofdstad.

Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

Om innovatieve vormen van nieuwsvoorziening te onderzoeken heeft Designalism een open call uitgeschreven voor voor designers en kunstenaars. Zij werken acht weken met ervaren journalisten in een ‘redactie van de toekomst’.

TERUG NAAR NU #2 – Thuiswerken met de sexy typemachine van Ettore Sottsass

TERUG NAAR NU #2 – Thuiswerken met de sexy typemachine van Ettore Sottsass

In de serie ‘Terug naar nu’ wordt een actuele gebeurtenissen gekoppeld aan een iconisch ontwerp. Want design vertelt immers het verhaal van ons dagelijks leven. Met vandaag: thuiswerken op de analoge iBook van Ettore Sottsass

NFT FILES #5 De digitale leefwereld van de metaverse biedt nu al kansen aan jonge én gevestigde ontwerpers

NFT FILES #5 De digitale leefwereld van de metaverse biedt nu al kansen aan jonge én gevestigde ontwerpers

uitdagingen van het vak liggen in de virtuele omgeving van metaverse. Om deze nieuwe digitale wereld vol te bouwen zijn immers 3D-ontwerpers en architecten nodig. Het mooie is: er zijn nauwelijks creatieve drempels. Al kan metaverse meer zijn dan de nieuwe ‘paper architecture’.

Studio Simone Post richt etalage van Hermès winkel in Tokio in met suikergoed

Studio Simone Post richt etalage van Hermès winkel in Tokio in met suikergoed

Studio Simone Post heeft de etalages voor de vestiging van Hermès in de sjieke wijk Ginza in Tokio ingericht met objecten van suikergoed. Deze kleurrijke wereld van marshmellows is vervaardigd in samenwerking met een snoepfabriek in Friesland.

Nieuwe Nederlandse locatie ‘Certosa Initiative’ op Milan Design Week biedt plek voor 150 deelnemers

Nieuwe Nederlandse locatie ‘Certosa Initiative’ op Milan Design Week biedt plek voor 150 deelnemers

De nieuwe locatie Certosa Initiave op de Milan Design Week is een samenwerking van architectenbureau Beyond Space en Margriet Vollenberg van Organisation in Design. De industriële locatie mikt op een mix van design, architectuur, mode en muziek door internationale deelnemers.

Holocaustmonument van Daan Roosegaarde grote winnaar Media Architecture Awards 20/21

De Media Architecture Awards (worden in vijf categorieën uitgereikt aan de beste projecten op het gebied van de integratie van displays, interactieve installaties en andere media in architectonische structuren, zoals gevels en stadsschermen. De vijf winnaars laten duidelijk de diversiteit van media-architectuur zien. Deze relatief nieuwe discipline is een combinatie van architectuur, stedenbouw, digitale media, design en kunst.

Onder de winnaars bevinden zich uiteenlopende manifestaties als een interactief holocaustmonument, het ontwerp van een innovatieve baksteen die als lens fungeert, The Digital Bricks in de categorie Animated Architecture, of zonnepanelen die als scherm fungeren van het Novartis Pavillon, het beste Future Prototype.

Media Architectuur Biënnale

Winnaar in de nieuwe categorie More Than Human was Touching Night Skies 50°06’44″N 8°40’36″E, een volledig analoge installatie die de bewoners van de binnenstad opnieuw in contact brengt met de nachtelijke hemel. Het filmische straatprotest SP_Urban Arte Conecta met projecties op gebouwen in vier Braziliaanse steden was de beste in de categorie Participatory Architecture & Infrastructures. De categorie Branding Architecture werd deze editie verlaten verklaard, aangezien slechts vier projecten in deze categorie werden ingediend.

De Media Architecture Awards maakt deel uit van de Media Architectuur Biënnale die vorige week plaatsvond in Amsterdam. Tijdens een online prijsuitreiking op 2 juli werden de prijzen uitgereikt aan de beste projecten op het gebied van de integratie van displays, interactieve installaties en andere media in architectonische structuren, zoals gevels en stadsschermen. De prijsuitreiking werd live uitgezonden en kan HIER worden bekeken.

DE VIJF CATEGORIEËN:

Spatial Media Art

De categorie met de meeste inzendingen is Spatial Media Art, met projecten die worden geproduceerd in een artistieke context op het snijvlak van architectuur en mediakunst met installaties die een innovatieve vorm van ruimtelijke interactie en/of perceptie van ruimte hebben.

Levenslicht – Een installatie van 104 duizend lichtgevende stenen, verspreid over 170 gemeenten in Nederland, ter nagedachtenis aan de Nederlandse Holocaustslachtoffers. Door gebruik te maken van onzichtbaar ultraviolet licht, kunnen de speciaal ontwikkelde stenen met fluorescerende pigmenten elke paar seconden oplichten, als een zuchtje licht. Op deze manier is Levenslicht niet alleen een herinnering aan emotionele verhalen, maar ook een activator, om het belang van vrijheid in de toekomst te benadrukken.

“Een beladen onderwerp – de herdenking van de Nederlandse Holocaustslachtoffers – wordt letterlijk zichtbaar gemaakt in het ontelbare aantal bijbehorende stenen.”

“Een beladen onderwerp – de herdenking van de Nederlandse Holocaustslachtoffers – wordt letterlijk zichtbaar gemaakt in het ontelbare aantal bijbehorende stenen. De creatieve denker Daan Roosegaarde realiseerde een vernieuwend landschap voor de toekomst door een woordeloos maar emotioneel geladen verhaal te vertellen. Op deze manier wordt een tragedie van meer dan 70 jaar geleden tastbaar gemaakt voor jongere generaties”, verklaart jurylid Frank Suurenbroek, hoogleraar Ruimtelijke Stedelijke Transformatie aan de Universiteit van Amsterdam.

More Than Human

Een nieuwe categorie die deze editie werd geïntroduceerd is More Than Human. Het gaat om projecten die de relatie tussen mensen en niet-mensen in de stad onderzoeken en zo bijdragen aan een ecologisch duurzame stedelijke toekomst.

Touching Night Skies 50°06’44″N 8°40’36″E – De winnaar is een diepzwarte installatie op het drukste plein in het centrum van Frankfurt (een van de meest lichtvervuilde steden in Duitsland) die alleen de nachtelijke hemel erboven laat zien. Na het betreden van deze diepzwarte dwaasheid wordt de bezoeker omringd door zwarte en dus onzichtbare muren en ziet hij alleen de nachtelijke hemel erboven.

“Het eenvoudige concept is krachtig in het creëren van duisternis in een stad en roept zo vragen op over de relatie die mensen hebben met de nachtelijke hemel, onze afhankelijkheid van technologie en de invloed die de maatschappij heeft op de omgevingen die we creëren en bewonen”, verklaart jurylid Glenda Caldwell, Senior Lector in Architecture aan de QUT in Australië.

Animated Architecture

Projecten die creatieve integratie van media en archietctuur demonstreren en daarmee de beleving van een gebouw of openbare ruimte vergroten of veranderen door lagen van betekenis en ervaringen toe te voegen.

The Digital Bricks – Een installatie van 226 gepolijste en verlichte glazen bakstenen die zijn geïntegreerd in de bakstenen grondstructuur van een gebouw. Elke glazen baksteen bevindt zich voor een klein LED-scherm met hoge helderheid en hoge resolutie. Getoond worden historische beelden van de geleidelijke overgangen van prekoloniale kennis naar westerse kolonisatie en bezetting van de ’traditionele gronden’ in Australië.

“Niet alleen is deze media-ervaring technisch zeer uitdagend, ze is ook locatiespecifiek door een poëtisch venster op het verleden te bieden”, verklaart Ava Fatah gen. Schieck, jurylid en Associate Professor aan de Bartlett School of Architecture, University College London.

Future Trends & Prototypes

Projecten die een licht werpen op hoe de toekomst van media-architectuur eruit zou kunnen zien, zowel met werkende prototypes als met conceptuele en speculatieve projecten

Novartis Pavillon – Een gebouwgevel van translucente cellen die zijn uitgerust met organische zonnepanelen en LED-elementen. Het toont verlichte boodschappen en visuals en wekt zijn eigen elektriciteit op. Het bestaat uit een netwerk van translucente cellen die zijn uitgerust met organische zonnepanelen en LED-elementen.

“In dit project worden twee bestaande technologieën – LED-verlichting en zonnepanelen – op een volledig innovatieve manier gecombineerd, en daarmee wordt een nieuwe technologie geïntroduceerd. Dat maakt dit zo’n goed prototype”, zegt jurylid Filippo Lodi, associate director & senior architect bij architectuurstudio UNStudio in Amsterdam, Nederland.

“In dit project worden twee bestaande technologieën – LED-verlichting en zonnepanelen – op een volledig innovatieve manier gecombineerd, en daarmee wordt een nieuwe technologie geïntroduceerd.”

Participatieve architectuur en infrastructuren

Projecten die tot doel hebben het sociale en politieke leven in de stad te beïnvloeden en burgers in staat te stellen actieve deelnemers aan hun gemeenschap te worden.

SP_Urban Arte Conecta – Georganiseerde activistische projecties op de gevels van gebouwen op negen locaties in vier Braziliaanse steden door gebruik te maken van gesynchroniseerde projectoren in de ramen van appartementen van kunstenaars en medewerkers. Een aanzienlijk aantal visuele werken verwoordde boodschappen tegen de schending van burgerrechten en misbruik van overheidsmacht.

“Kunstenaars eisten het recht op openbare gezondheidszorg en vrijheid van meningsuiting op en versterkten sociale en gezondheidspraktijken in het licht van de ongebreidelde desinformatie. Tegelijkertijd creëerden ze nieuwe manieren om mensen op een veilige en zinvolle manier met elkaar in contact te brengen met respect voor het afsluitbeleid”, aldus jurylid Dave Colangelo, zelf kunstenaar en stichtend lid van Public Visualization Studio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.