Nieuws

Met nieuw project GROW maakt Daan Roosegaarde een lichtsculptuur van boerenakker

Grow is het nieuwste project van Daan Roosegaarde, waarmee de ontwerper/kunstenaar een eerbetoon maakt aan de schoonheid van landbouw. Grow ontvouwt zich als een lichtgevend droomlandschap van golven rood en blauw licht over een enorme akker. Tegelijkertijd wil Roosegaarde met dit kunstproject licht bieden aan de mensen in deze donkere tijden. Het project is geïnspireerd op wetenschappelijke inzichten in de helende kracht van licht.

In de Westerse samenleving wordt maar nauwelijks stilgestaan bij het enorme aardoppervlak dat nodig is om ons te voeden. Grow wil deze gebieden letterlijk uitlichten. Ook benadrukt de kunstzinnige lichtinstallatie het belang van innovatie in het landbouwsysteem: hoe kan geavanceerd lichtontwerp planten helpen om duurzamer te groeien? Hoe maken we van de boer weer een duurzame innovator?

Wetenschappelijk lichtrecept

Grow is een op wetenschap geïnspireerd lichtrecept dat verticaal over een akker van twee hectare met preiplanten schijnt. Het kunstwerk wordt ervaren als ‘dansende lichten’ over de gewassen. Het licht is poëtisch, en geïnspireerd op technologieën uit de lichtwetenschap die hebben aangetoond dat bepaalde ‘recepten’ van blauw, rood, en ultraviolet licht de plantengroei kunnen bevorderen en het gebruik van pesticiden tot wel 50 procent kunnen verminderen. Het geeft een nieuwe betekenis aan het woord ‘agricultuur’ door het landschap opnieuw te formuleren als een levend cultureel kunstwerk.

“Grow is het droomlandschap dat de schoonheid van licht en duurzaamheid laat zien. Niet als een utopia, maar als een protopia die stap voor stap verbetert.”

Daan Roosegaarde

Het project kwam tot stand als onderdeel van het artist-in-residence programma van de Rabobank. Daan Roosegaarde werkte hiervoor met een team experts twee jaar aan de ontwikkeling. Hierbij werd samengewerkt met Wageningen University & Research, Springtij Forum en het World Economic Forum in Davos. Grow moet het de eerste in een nieuwe reeks droomlandschappen van Studio Roosegaarde die kunst en wetenschap combineren om een ​​betere wereld te creëren.

1 reactie op: Met nieuw project GROW maakt Daan Roosegaarde een lichtsculptuur van boerenakker

  1. Maldit says:

    Gesponsord door LTO Nederland. De lucht (met licht van de kassen) is mooier en feller is dan de LEDjes van Roosegaarde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *