Nieuws

Alice Twemlow benoemd als eerste universitair professor in grafisch ontwerp

Alice Twemlow is benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis, Theorie en Sociologie van Grafisch ontwerpen en Visuele cultuur  aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Zij zal de Wim Crouwel Leerstoel bekleden, een initiatief van het Wim Crouwel Instituut (WCI). Deze stichting zet zich in voor het toegankelijk maken van erfgoed grafische vormgeving voor onderzoek en onderwijs en is vernoemd nar vormgever Wim Crouwel (1928-2019)

Alice Twemlow
FOTO Anna Kieblesz

Momenteel is zij onderzoekslector aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, waar zij leiding geeft aan het lectoraat ‘Design and the Deep Future’. Daarnaast is zij universitair hoofddocent aan de Academy for Creative and Performing Arts aan de Universiteit Leiden. De Wim Crouwel Leerstoel is ondergebracht bij de leerstoelgroep Boekwetenschap aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA.

De Britse Alice Twemlow geniet internationale bekendheid als criticus, spreker, docent, jurylid, examinator en moderator op het gebied van designcultuur. Haar onderzoek richt zich op designkritiek, op de relatie tussen design en tijd, op experimenteel publiceren, op kritisch en speculatief ontwerp en ontwerpend onderzoek. Eerder was ze hoofd van de master Design Curating & Writing aan de Design Academy Eindhoven. Daarvoor heeft zij in New York aan de School of Visual Arts twee masterprogramma’s opgericht: de Master in Fine Arts (MFA) in Design Criticism en de Master in Arts (MA) in Design Research, Writing & Criticism.

De bijzondere leerstoel is voor het Wim Crouwel Instituut van groot belang omdat grafisch ontwerpen en visuele cultuur in Nederland als wetenschappelijke aandachtsgebieden tot nu toe onvoldoende vertegenwoordigd zijn. In navolging van zijn naamgever Wim Crouwel, wil het Wim Crouwel Instituut deze onderwerpen diepgaand onderzoeken en het belang ervan onder de aandacht brengen van ontwerpers en van de nationale en internationale academische wereld. Een goede kennis van het culturele erfgoed van Nederlandse grafisch ontwerpers en typografen, en van de theorie en sociologie van grafisch ontwerpen en visuele cultuur die daarmee samenhangen zullen bijdragen aan een toenemend begrip en een verdere ontwikkeling van dit vakgebied en aan reflectie op de toekomst.

De leerstoel is tot stand gekomen in samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen (UvA), het Allard Pierson – de collecties van de Universiteit van Amsterdam, en het Stedelijk Museum Amsterdam. De collecties grafische vormgeving van beide instellingen zullen in het kader van de leerstoel veelvuldig worden ingezet voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden.

De bijzondere leerstoel is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Algemeen Sociaal Fonds voor de Grafische bedrijven en het Pictoright Fonds.

1 reactie op: Alice Twemlow benoemd als eerste universitair professor in grafisch ontwerp

  1. Cees W. de Jong says:

    Van harte. De juiste persoon op de juiste plek. Ik verwacht er echt iets van, visuele informatie is nog nooit zo belangrijk geweest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *