DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: ontwerper zoekt industrie. Beide zijn onmisbaar om de productieketen te innoveren. Een tv-format kan uitkomst bieden?

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Van meer naar genoeg, hoe doen we dat? Twee projecten op de Dutch Design Week wijzen de weg. “Laten wij vooral niet vergeten dat de 80 procent samenleving ook heel leuk kan zijn.”

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: “Van fake news en deep fakes tot augmented realities en data driven polictics – de grenzen tussen on- en offline versmelten.”

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag twee: “Met knutseldesign nemen jonge ontwerpers een voorschot op de toekomst.”

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. De aftrap is vandaag: “Dankzij de verbeeldingskracht van ontwerpers wordt minder juist vrolijker en speelser.”

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius is de winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2021. De jury koos haar unaniem vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Ook is zij meermaals in staat gebleken om ook haar eigen praktijk opnieuw vorm te geven.

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

Op DDW presenteert het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie de nieuwste lichting ontwerpers met een talentenbeurs. DesignDigger blikt vooruit met het vierde en laatste deel in een serie longreads over talent.

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

In de tentoonstelling ‘De architectuur van een wondere wereld’ focust curator Saskia van Stein op de invloed van het Disney imperium op het denken over gender, kolonialisme en identiteit.

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Het thema van Dutch Design Week is dit jaar The Greater Number. Deze zoektocht naar een optimaal getal gaat uit van minder in plaats van altijd maar méér. Op deze drie presentaties op DDW kun je zoeken naar jouw ‘greater number’.

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

Op uitnodiging van BLOK Plaatmateriaal verkennen drie bouwexperts de rol van hout in de klimaatopgave. De uitdagingen zijn groot. “Maar hout heeft goede kaarten.”

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

Op maandag 18 oktober (20-21u) is een speciale – gratis! – editie van DesignDigger LIVE in De Kazerne met Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens. In hoeverre zijn hun duurzame ambities haalbaar nu milieuproblemen zo overweldigend worden dat de meeste mensen de hoop verliezen?

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

Deel drie uit een serie van vier longreads waarin de balans wordt opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? “De blik verschuift van expressie en succes naar ongelijkheid en inclusiviteit.”

Met minimalistisch horloge verbeeldt Li Edelkoort de behoefte aan verstilling en helderheid

Trendforecaster Li Edelkoort heeft een zacht-wit horloge ontworpen voor het Zwitserse horlogemerk Rado. Het uurwerk is bovendien gemaakt van keramische materialen. Geïnspireerd door een groeiende behoefte aan verstilling en helderheid, aan authenticiteit en betekenis in de moderne samenleving kwam gerenommeerd trendonderzoeker Li Edelkoort tot dit ingetogen ontwerp.

De Rado True Thinline Stillness is een uitnodiging om bewust de tijd te nemen. Tijd is immers de grootste luxe in het moderne leven, aldus Edelkoort en Rado. Zij ziet momenteel een toenemende behoefte om het tempo te vertragen: “Mensen nemen de tijd om de zin van het leven en werk in vraag te stellen, na te denken over terugtrekking en eenvoud, over gemeenschappelijkheid en complexiteit.”

Maar het gaat om meer dan alleen uitstel. “Mensen zijn eindelijk klaar om hun gedrag te veranderen en los te komen van hun winkelverslaving”, merkt de trendonderzoeker op. “De industrie zal hierop reageren, ontwerpen afslanken en verantwoorde producten produceren die lang meegaan. Maar dat betekent niet dat we stoppen met het maken van mooie dingen, integendeel. De focus zal liggen op minder en beter, verminderd en uitzonderlijk, duurzaam en intuïtief. ”

Rado heeft al jaren nauw contact met de Nederlandse trendforecaster. De vloeiende vormen van de ultraplatte True Thinline dienden als inspiratie en combineerden twee van onze meest prominente innovaties: krasbestendig hightech keramiek en de baanbrekende ‘monoblok-constructie’. Daarbij heeft Rado een focus op heldere, slanke vormen en een sensueel gevoel, prijst Edelkoort de samenwerking.

De 5 millimeter dunne, warm-witte hightech keramische kast met een diameter van 39 millimeter is versierd met een titanium achterkant met saffierkristal, waarop de woorden STILLNESS Lidewij Edelkoort SINCE 2020 staan. Witte uren- en minutenwijzers, een transparant Rado-logo en een hightech keramische armband in een bijpassende kleur maken de monochrome look van dit moderne quartzhorloge van Zwitserse makelij compleet. Al met al biedt het nieuwe model een moderne interpretatie van het ontwerpconcept less is more. Een witte wijzerplaat wordt gepresenteerd onder een gebogen wit saffierglas met frosted effect.

Het horloge wordt voor het eerst gepresenteerd in de nieuwe Rado-verpakking, waarbij alles draait om herbruikbaarheid. Het middelpunt is een klein doosje van hoge kwaliteit gemaakt van gerecycled plastic dat kan worden gebruikt als reisetui. Het gaat vergezeld van een kaarthouder van zwart karton. Gebruiksaanwijzingen zijn weggelaten ten gunste van een QR-code.

Horloge van Formafantasma

Het is niet voor het eerst dat Rado samenwerkt met kopstukken uit de mondiale designwereld. Eind vorig jaar werd onder meer een horloge gelanceerd van Formafantasma. Dit opmerkelijke uurwerk was vierkant en had een spannende doorkijk op de wijzers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *