INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Met minimalistisch horloge verbeeldt Li Edelkoort de behoefte aan verstilling en helderheid

Trendforecaster Li Edelkoort heeft een zacht-wit horloge ontworpen voor het Zwitserse horlogemerk Rado. Het uurwerk is bovendien gemaakt van keramische materialen. Geïnspireerd door een groeiende behoefte aan verstilling en helderheid, aan authenticiteit en betekenis in de moderne samenleving kwam gerenommeerd trendonderzoeker Li Edelkoort tot dit ingetogen ontwerp.

De Rado True Thinline Stillness is een uitnodiging om bewust de tijd te nemen. Tijd is immers de grootste luxe in het moderne leven, aldus Edelkoort en Rado. Zij ziet momenteel een toenemende behoefte om het tempo te vertragen: “Mensen nemen de tijd om de zin van het leven en werk in vraag te stellen, na te denken over terugtrekking en eenvoud, over gemeenschappelijkheid en complexiteit.”

Maar het gaat om meer dan alleen uitstel. “Mensen zijn eindelijk klaar om hun gedrag te veranderen en los te komen van hun winkelverslaving”, merkt de trendonderzoeker op. “De industrie zal hierop reageren, ontwerpen afslanken en verantwoorde producten produceren die lang meegaan. Maar dat betekent niet dat we stoppen met het maken van mooie dingen, integendeel. De focus zal liggen op minder en beter, verminderd en uitzonderlijk, duurzaam en intuïtief. ”

Rado heeft al jaren nauw contact met de Nederlandse trendforecaster. De vloeiende vormen van de ultraplatte True Thinline dienden als inspiratie en combineerden twee van onze meest prominente innovaties: krasbestendig hightech keramiek en de baanbrekende ‘monoblok-constructie’. Daarbij heeft Rado een focus op heldere, slanke vormen en een sensueel gevoel, prijst Edelkoort de samenwerking.

De 5 millimeter dunne, warm-witte hightech keramische kast met een diameter van 39 millimeter is versierd met een titanium achterkant met saffierkristal, waarop de woorden STILLNESS Lidewij Edelkoort SINCE 2020 staan. Witte uren- en minutenwijzers, een transparant Rado-logo en een hightech keramische armband in een bijpassende kleur maken de monochrome look van dit moderne quartzhorloge van Zwitserse makelij compleet. Al met al biedt het nieuwe model een moderne interpretatie van het ontwerpconcept less is more. Een witte wijzerplaat wordt gepresenteerd onder een gebogen wit saffierglas met frosted effect.

Het horloge wordt voor het eerst gepresenteerd in de nieuwe Rado-verpakking, waarbij alles draait om herbruikbaarheid. Het middelpunt is een klein doosje van hoge kwaliteit gemaakt van gerecycled plastic dat kan worden gebruikt als reisetui. Het gaat vergezeld van een kaarthouder van zwart karton. Gebruiksaanwijzingen zijn weggelaten ten gunste van een QR-code.

Horloge van Formafantasma

Het is niet voor het eerst dat Rado samenwerkt met kopstukken uit de mondiale designwereld. Eind vorig jaar werd onder meer een horloge gelanceerd van Formafantasma. Dit opmerkelijke uurwerk was vierkant en had een spannende doorkijk op de wijzers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *