Nieuws

Met minimalistisch horloge verbeeldt Li Edelkoort de behoefte aan verstilling en helderheid

Trendforecaster Li Edelkoort heeft een zacht-wit horloge ontworpen voor het Zwitserse horlogemerk Rado. Het uurwerk is bovendien gemaakt van keramische materialen. Geïnspireerd door een groeiende behoefte aan verstilling en helderheid, aan authenticiteit en betekenis in de moderne samenleving kwam gerenommeerd trendonderzoeker Li Edelkoort tot dit ingetogen ontwerp.

De Rado True Thinline Stillness is een uitnodiging om bewust de tijd te nemen. Tijd is immers de grootste luxe in het moderne leven, aldus Edelkoort en Rado. Zij ziet momenteel een toenemende behoefte om het tempo te vertragen: “Mensen nemen de tijd om de zin van het leven en werk in vraag te stellen, na te denken over terugtrekking en eenvoud, over gemeenschappelijkheid en complexiteit.”

Maar het gaat om meer dan alleen uitstel. “Mensen zijn eindelijk klaar om hun gedrag te veranderen en los te komen van hun winkelverslaving”, merkt de trendonderzoeker op. “De industrie zal hierop reageren, ontwerpen afslanken en verantwoorde producten produceren die lang meegaan. Maar dat betekent niet dat we stoppen met het maken van mooie dingen, integendeel. De focus zal liggen op minder en beter, verminderd en uitzonderlijk, duurzaam en intuïtief. ”

Rado heeft al jaren nauw contact met de Nederlandse trendforecaster. De vloeiende vormen van de ultraplatte True Thinline dienden als inspiratie en combineerden twee van onze meest prominente innovaties: krasbestendig hightech keramiek en de baanbrekende ‘monoblok-constructie’. Daarbij heeft Rado een focus op heldere, slanke vormen en een sensueel gevoel, prijst Edelkoort de samenwerking.

De 5 millimeter dunne, warm-witte hightech keramische kast met een diameter van 39 millimeter is versierd met een titanium achterkant met saffierkristal, waarop de woorden STILLNESS Lidewij Edelkoort SINCE 2020 staan. Witte uren- en minutenwijzers, een transparant Rado-logo en een hightech keramische armband in een bijpassende kleur maken de monochrome look van dit moderne quartzhorloge van Zwitserse makelij compleet. Al met al biedt het nieuwe model een moderne interpretatie van het ontwerpconcept less is more. Een witte wijzerplaat wordt gepresenteerd onder een gebogen wit saffierglas met frosted effect.

Het horloge wordt voor het eerst gepresenteerd in de nieuwe Rado-verpakking, waarbij alles draait om herbruikbaarheid. Het middelpunt is een klein doosje van hoge kwaliteit gemaakt van gerecycled plastic dat kan worden gebruikt als reisetui. Het gaat vergezeld van een kaarthouder van zwart karton. Gebruiksaanwijzingen zijn weggelaten ten gunste van een QR-code.

Horloge van Formafantasma

Het is niet voor het eerst dat Rado samenwerkt met kopstukken uit de mondiale designwereld. Eind vorig jaar werd onder meer een horloge gelanceerd van Formafantasma. Dit opmerkelijke uurwerk was vierkant en had een spannende doorkijk op de wijzers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *