INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Corona-files #8: mooie mondkapjes van eigen bodem die besmetting echt voorkomen

Een gezichtsmasker kun je – naast bescherming van je gezondheid en die van anderen – zien als een esthetisch en persoonlijk symbool. Als je met kleding je identiteit wil uitdragen, is het mondkapje daarbij een in het oog springende nieuwkomer.

Het penismasker van Bas Kosters gedragen door Puck Kemmink

Bas Kosters reageert op de coronacrisis met de bekende piemel-signatuur van poppy prints en bijgeleverde vrolijkheid. Het masker is dubbellaags met ruimte voor een filter. Het is verkrijgbaar in twee maten met verstelbare strikken achter de oren, om tot een zo sluitend mogelijke pasvorm te komen. Alle maskers zijn gemaakt met stoffen uit het archief van de ontwerper. Zo heb je voor 25 euro een stukje modehistorie in bezit.

Het double wave mask van naamlabelmaker Nominette (EE Labels)

Nominette, dat al 100 jaar naamlabels (nominetjes) voor in kleding fabriceert, komt met een rechthoekige masker met ingewoven grafische print. Het dicht geweven mondkapje van polyester garens bestaat uit gecertificeerd oekotex van de al 120 jaar opererende textielfabriek Van Engelen & Evers uit Heeze. EE kocht Nominette in 2009 en heeft momenteel een samenwerking met Alissa + Nienke. Het draagcomfort is voor een simpel recht lapje met zelf op maat te maken elastiek verrassend goed. Een set van 3 mondkapjes (goud, zilver en koper) kost 17,50 euro.

ByBrown maakt een anatomisch masker dat de oren ontziet

Dit gezichtsmasker van het Amsterdamse ByBrown tailoring spaart je oren. Waar je het gangbare model mondkapje met twee lussen achter je oren haakt (wat na verloop van tijd snijlijnen en drukpunten veroorzaakt), doet tech-fashion-ontwerper en maker van de RainDress Melanie Brown het slimmer. Haar gezichtsmasker draag je met een elastiek rond je hoofd wat veel prettiger draagt. Het dubbellaags anatomische masker, met verwisselbaar en wasbaar HEPA-filter, sluit bovendien beter af. Voor ieder verkocht masker (17,50 euro) wordt een exemplaar gedoneerd.

G-Star RAW protection met veelbelovende eigenschappen

Het Nederlandse jeansmerk G-Star werkt aan een RAW Protection gezichtsmasker met veelbelovende eigenschappen. Het dubbellaagse biokatoen en polyester masker met antibacteriële finish voldoet aan PM2.5 en PM0.3 dat niet alleen virusdeeltjes maar ook pollen, rook, allergenen en andere ziekteverwekkers tegenhoudt. De ergonomische vorm sluit aan op het gezicht. Set van 5 voor 50 euro.

The Fashion Filter van Marina Toeters

De makers achter The Fashion Filter zijn wearablesguru Marina Toeters, onderzoeks- en technologiestudio LabeledBy en de productie is in handen van Fashion Tech Farm in Eindhoven, met steun van de TU/e, Epson en (wederom) Ee Labels uit Heeze. Er zijn mondmaskers met een kleurverloop, een strakzwarte of grafische print en een kunstwerk van Loes van Reijmersdal. De stretchy maskers zijn er in drie maten en worden geleverd met drie verwisselbare 3-laags filters (PP80, Viscose, PP20) voor een prijs van 35 euro. Heb je een eigen patroon in gedachten, dan kun voor 18 euro een doe-het-zelf pakket kopen met dezelfde drie filters erin.

Nagenoeg perfect masker met metalen neusbrug van Sjaak Hullekes voor Hul le Kes

Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer omarmen in hun merk Hul le Kes graag imperfecties. Onder de niet-medische mondmaskers is dit handgemaakte masker nagenoeg perfect: een dubbele laag waar een eigen filter tussen past, geleverd in 3 maten met een metalen neusstukje om echt goed af te sluiten. Prijs 17,50 euro.

Over het nut van het dragen van een mondkapje

Vanaf 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Heeft het dragen van een masker nut? Een niet-medisch masker voorkomt ten eerste dat je je neus en mond aanraakt. Met een filter of papieren zakdoek tussen de twee lagen stof, zal het tot op zekere hoogte voorkomen dat je met een nies of hoestbui anderen besmet. Wanneer je het om de 4 uur vervangt, en regelmatig wast, moet zo’n masker helpen.

Eén reactie op: Corona-files #8: mooie mondkapjes van eigen bodem die besmetting echt voorkomen

  1. Wat dachten jullie van het gebreide mondmasker gemaakt in het TextielLab en te koop in de (web)shop van het TextielMuseum. Ontwerp is van jonge interessante ontwerpster Yamuna Forzani.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *