INTERVIEW  Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

INTERVIEW Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

De ‘Stop Stool’ is de nieuwste creatie van ontwerper Dirk van der Kooij. Net als zijn overige producten is ook dit eigenzinnige ontwerp met een zelfontwikkelde productietechniek vervaardigd van afvalplastic. “Je ziet in een oogopslag hoe mijn meubels zijn gemaakt.”

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

De lamp ‘Sunne’ van de Amsterdamse ontwerper Marjan van Aubel brandt op zonne-energie. “Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”

Vierdaagse editie van designbeurs OBJECT Rotterdam start op 1 juli

Vierdaagse editie van designbeurs OBJECT Rotterdam start op 1 juli

De 9de editie van designbeurs Object Rotterdam is van 1 tot en met 4 juli, evenals de voorgaande jaren in het monumentale HAKA-gebouw.

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

Met een zelfgebouwd design-lab reed de Floris Schoonderbeek door Nederland. Op locatie werkte hij samen met experts uit verschillende disciplines. Recalculating Route noemt Schoonderbeek dit onconventionele ontwerpproces. “Door te werken in situaties die je niet kent, wordt je gedwongen om je open te stellen voor de ideeën van een ander.”

Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”

Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”

Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: Waarom audio het nieuwe hip is

Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep

Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep

Algemene Beschouwingen is oproep aan Nederlandse ontwerpers voor een alternatieve verkiezingsposter te ontwerpen. Op de verkiezingsdag 17 maart wordt er ook één winnende poster gekozen.

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Zijn nieuwe collectie Floris Schoonderbeek heeft zijn nieuwste collectie ontwikkelt op roadtrips met zijn zelfgebouwde ontwerp-lab, de ‘fieldstation’. Tijdens dit veldonderzoek werkt hij samen met uiteenlopende experts.

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

De producent van linoleumvloeren lanceert sfeervolle portretten van onder meer Christien Meindertsma en architect Remi Versteeg.

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Het driedaagse modefestival bestaat uit modeshows, performances, exposities, cross-overs met theater en dans, fashion talks en expertmeetings. Dit jaar zijn alle events uitsluitend online te bezoeken.

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

‘A Pop of Colour’ heet de nieuwe Fatboy-collectie van ontwerper Carole Baijings. In een exclusief interview met DesignDigger vertelt zij over de toepassing van kleur en geometrie.

BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”

BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”

De helft van de ontwerpers vreest voor 2020 een afname van de omzet. Voor 2021 wordt een licht herstel verwacht. Opvallend: ontwerpbureaus zijn daarbij positiever dan de ZZP-ers.

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

Het Belgische designlabel Valerie Objects lanceert RE: Circles, een collectie multifunctionele ronde keukenbladen in een uitgebalanceerd kleurpalet. Het is ontworpen door het echtpaar Fien Muller en Hannes van Severen

Corona-files #8: mooie mondkapjes van eigen bodem die besmetting echt voorkomen

Een gezichtsmasker kun je – naast bescherming van je gezondheid en die van anderen – zien als een esthetisch en persoonlijk symbool. Als je met kleding je identiteit wil uitdragen, is het mondkapje daarbij een in het oog springende nieuwkomer.

Het penismasker van Bas Kosters gedragen door Puck Kemmink

Bas Kosters reageert op de coronacrisis met de bekende piemel-signatuur van poppy prints en bijgeleverde vrolijkheid. Het masker is dubbellaags met ruimte voor een filter. Het is verkrijgbaar in twee maten met verstelbare strikken achter de oren, om tot een zo sluitend mogelijke pasvorm te komen. Alle maskers zijn gemaakt met stoffen uit het archief van de ontwerper. Zo heb je voor 25 euro een stukje modehistorie in bezit.

Het double wave mask van naamlabelmaker Nominette (EE Labels)

Nominette, dat al 100 jaar naamlabels (nominetjes) voor in kleding fabriceert, komt met een rechthoekige masker met ingewoven grafische print. Het dicht geweven mondkapje van polyester garens bestaat uit gecertificeerd oekotex van de al 120 jaar opererende textielfabriek Van Engelen & Evers uit Heeze. EE kocht Nominette in 2009 en heeft momenteel een samenwerking met Alissa + Nienke. Het draagcomfort is voor een simpel recht lapje met zelf op maat te maken elastiek verrassend goed. Een set van 3 mondkapjes (goud, zilver en koper) kost 17,50 euro.

ByBrown maakt een anatomisch masker dat de oren ontziet

Dit gezichtsmasker van het Amsterdamse ByBrown tailoring spaart je oren. Waar je het gangbare model mondkapje met twee lussen achter je oren haakt (wat na verloop van tijd snijlijnen en drukpunten veroorzaakt), doet tech-fashion-ontwerper en maker van de RainDress Melanie Brown het slimmer. Haar gezichtsmasker draag je met een elastiek rond je hoofd wat veel prettiger draagt. Het dubbellaags anatomische masker, met verwisselbaar en wasbaar HEPA-filter, sluit bovendien beter af. Voor ieder verkocht masker (17,50 euro) wordt een exemplaar gedoneerd.

G-Star RAW protection met veelbelovende eigenschappen

Het Nederlandse jeansmerk G-Star werkt aan een RAW Protection gezichtsmasker met veelbelovende eigenschappen. Het dubbellaagse biokatoen en polyester masker met antibacteriële finish voldoet aan PM2.5 en PM0.3 dat niet alleen virusdeeltjes maar ook pollen, rook, allergenen en andere ziekteverwekkers tegenhoudt. De ergonomische vorm sluit aan op het gezicht. Set van 5 voor 50 euro.

The Fashion Filter van Marina Toeters

De makers achter The Fashion Filter zijn wearablesguru Marina Toeters, onderzoeks- en technologiestudio LabeledBy en de productie is in handen van Fashion Tech Farm in Eindhoven, met steun van de TU/e, Epson en (wederom) Ee Labels uit Heeze. Er zijn mondmaskers met een kleurverloop, een strakzwarte of grafische print en een kunstwerk van Loes van Reijmersdal. De stretchy maskers zijn er in drie maten en worden geleverd met drie verwisselbare 3-laags filters (PP80, Viscose, PP20) voor een prijs van 35 euro. Heb je een eigen patroon in gedachten, dan kun voor 18 euro een doe-het-zelf pakket kopen met dezelfde drie filters erin.

Nagenoeg perfect masker met metalen neusbrug van Sjaak Hullekes voor Hul le Kes

Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer omarmen in hun merk Hul le Kes graag imperfecties. Onder de niet-medische mondmaskers is dit handgemaakte masker nagenoeg perfect: een dubbele laag waar een eigen filter tussen past, geleverd in 3 maten met een metalen neusstukje om echt goed af te sluiten. Prijs 17,50 euro.

Over het nut van het dragen van een mondkapje

Vanaf 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Heeft het dragen van een masker nut? Een niet-medisch masker voorkomt ten eerste dat je je neus en mond aanraakt. Met een filter of papieren zakdoek tussen de twee lagen stof, zal het tot op zekere hoogte voorkomen dat je met een nies of hoestbui anderen besmet. Wanneer je het om de 4 uur vervangt, en regelmatig wast, moet zo’n masker helpen.

Eén reactie op: Corona-files #8: mooie mondkapjes van eigen bodem die besmetting echt voorkomen

  1. Wat dachten jullie van het gebreide mondmasker gemaakt in het TextielLab en te koop in de (web)shop van het TextielMuseum. Ontwerp is van jonge interessante ontwerpster Yamuna Forzani.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *