Nieuws

Dutch Invertuals lanceert internationale academy met online lesprogramma

Het Eindhovense collectief Dutch Invertuals start deze zomer met een online studieprogramma voor ontwerptalent uit de hele wereld. De afgelopen tien jaar organiseerde initiatiefnemer Wendy Plomp met Dutch Invertuals spraakmakende exposities op de Dutch Design Week en tijdens de Milan Design Week. Inmiddels is Dutch Invertuals een springplank geweest voor tientallen ontwerpers uit binnen- en buitenland. Twee jaar geleden werd bovendien een online-shop gelanceerd. En nu dus dit nieuwe ambitieuze plan. Tijd om Wendy Plomp aan de tand te voelen. Een online design academy, wat denkt ze wel?

Dutch Design Week

Waarom een nieuwe academy? “Het idee voor een eigen academy leefde al veel eerder. Maar nu met de lockdown werd het opeens actueel. Allereerst omdat nu de tijd is om iets nieuws te proberen; ook de designwereld is volop in verandering. Wat wordt de toekomst van designbeurzen als Milaan en DDW? Hoe komt nieuwe internationale samenwerking en uitwisseling tot stand? Maar vooral ook omdat dit een tijd is van bezinning en verdieping. Een academy sluit daar naadloos bij aan. De afgelopen tien jaar hebben wij een netwerk van meer dan vijftig ontwerpers opgebouwd, waarmee wij beschikken over een enorme bron aan kennis en ervaring. Dat willen wij delen.”

Dutch Design Week

Mondiale ambities, lokale context

Voor wie is deze academy? “Wij mikken op young professionals die weliswaar afgestudeerd zijn maar nog niet een vastomlijnde praktijk runnen. Van deelnemers wordt verwacht dat ze leergierig zijn en bereid zijn dingen aan te nemen. Ze moeten vijf A4-tjes met eigen werk presenteren en een begeleidende motivatiebrief. Daarop worden ze streng geselecteerd. Er is plek voor minimaal twintig en maximaal vijftig deelnemers. We hebben al aanmeldingen binnen uit Chili, de VS, Taiwan, China, Engeland. En één uit Nederland! Het is altijd onze ambitie geweest om van Dutch Invertuals een mondiaal platform te maken. Dat komt met deze academy een stap dichterbij.”

“De afgelopen tien jaar hebben wij een netwerk van meer dan vijftig ontwerpers opgebouwd, waarmee wij beschikken over een enorme bron aan kennis en ervaring.”

Wendy Plomp

Wat leren de deelnemers? “De deelnemers betalen 950 euro en daarvoor krijgen ze veertig lesuur. Daarnaast verwachten wij dat ze een veelvoud aan uren besteden aan de uitwerking van de opdrachten. Deelnemers krijgen één-op-één les van zes kernleden van Dutch Invertuals, zoals EDHV, Raw Color en Xandra van Eijk. Deze tutors geven opdrachten en individuele coaching. De tutors vertegenwoordigen de verschillende aspecten van de ontwerpvisie en maakpraktijk  zoals wij die bij Dutch Invertuals toepassen. Zo zal Raw Color deelnemers instrueren om producten en materialen in de eigen omgeving te verzamelen. Deze moeten dan bijvoorbeeld worden gerangschikt op kleur en functie, zodat er een beeld ontstaat van hoe de wereld om je heen  eruitziet. Mieke Meijer geeft praktische instructies bij het toepassen van lokale ambachten in het maakproces van de ontwerpen. Met Xandra van der Eijk verkennen de deelnemers de maatschappelijke context van hun werk. Zo integreren wij onderzoek, praktijk en theorie in één lesprogramma. Daarnaast zijn er lectors die een soort hoorcolleges geven, waarbij wordt ingegaan op algemene vragen als: hoe maak je een kleurpigment? Of: wat zijn de eigenschappen van bepaalde materialen? Ikzelf heb een meer vrije rol in het curriculum en stimuleer de deelnemers om tot een tastbaar resultaat te komen. Want daar is het hele programma op gericht, het creëren van eigen werk.”

Milan Design Week

Culturele diversiteit wordt zichtbaar

Je refereerde naar de “ontwerpvisie van Dutch Invertuals”. Wat is die visie eigenlijk? “Allereerst is dat werken vanuit een thema. Voor de academy hebben we gekozen voor True Matters. Hiermee verwijzen wij naar het huidige tijdsgewricht, waarin zo veel dingen zo snel veranderen. Wat blijft er onveranderd en wordt daarmee een nieuwe echte essentie in onze samenleving? Het antwoord op die vraag True Matters. Tegelijkertijd willen wij met dit lesprogramma de deelnemers aansporen tot zelfonderzoek om uit te vinden wat voor henzelf essentieel is in hun ontwerppraktijk. True Matters daagt ze uit om te werken met grondstoffen uit hun lokale context. Om te spelen met hun directe leefomgeving. Omdat deelnemers uit de hele wereld meedoen, maakt de academy specifieke lokale verschillen zichtbaar. Een ontwerper uit Taiwan wordt immers door een andere omgeving beïnvloed dan eentje uit Engeland. Diverse culturele identiteiten worden zo zichtbaar gemaakt.”

Krijgen de deelnemers een diploma? “Ze krijgen een getuigschrift, inderdaad. Maar veel belangrijker is dat hun werk wordt ingevlogen om op de Dutch Design Week te worden gepresenteerd. Hun werk wordt in de toekomst wellicht ook op andere exposities vertoond. Zo hebben ze de kans om te worden gescout door curatoren, fabrikanten of verzamelaars. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de deelnemers ook elkaars werk becommentariëren. Zo gaat dat ook bij onze reguliere exposities, waarbij de deelnemende ontwerpers ook intensief bij elkaar komen om hun werk te bespreken.”

Room Dividers – Dutch Invertuals

“Met de academy activeren wij nieuwe inkomsten en kennisuitwisseling voor de ontwerpsector.”

Wendy Plomp

Komt er ook een winter academy? “Dat zouden we heel graag willen. Misschien organiseren we volgend jaar wel een fysieke editie. Met de academy activeren wij nieuwe inkomsten en kennisuitwisseling voor de ontwerpsector. Dutch Invertuals is voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zo zoeken wij actief aansluiting bij het bedrijfsleven. Onlangs is een Corona-proof kamerscherm van ons in productie genomen bij een Amerikaans bedrijf. Door deelname aan de academy worden ze volwaardig onderdeel van het netwerk van Dutch Invertuals. Al hebben ze dat laatste natuurlijk ook zelf in de hand.”

Dutch Invertuals Academy duurt van 23 juli t/m 30 augustus. Aanmelden kan HIER.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *