INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Hoe nu verder? Design Digger Live(stream) verkent de post- lockdown maatschappij

Nu de lockdown langzaam wordt afgebouwd, komt het openbare leven weer op gang. Wat nieuwe vragen oproept over hoe we gaan wonen, werken, reizen maar ook zorgen en ontspannen. Eigenlijk het complete sociale verkeer moet opnieuw worden vormgegeven. Daar zijn ontwerpers dan ook al mee druk bezig. Wat kunnen we voor innovatieve ideeën verwachten van design? En wat niet? Welke problemen komen ontwerpers daarbij tegen? Maar vooral: hoe maken we van deze gelegenheid gebruik, om de wereld beter te maken?

De derde editie van het kwartaalprogramma Design Digger Live(stream) verkent welke antwoorden design kan bieden op deze vragen. Daarvoor zijn vier gasten uitgenodigd; de gespreksleider is Jeroen Junte. Het programma wordt gestreamed via de website van Pakhuis de Zwijger. Wie zich van te voren aanmeldt kan deelnemen aan het gesprek door het stellen van vragen.

‘Appathon’

Jelle van der Ster, directeur van medialab Set Up in Utrecht, gaat in op de perikelen rond de Corona-app. Waarom is het zo lastig om een privacy-veilige app te ontwerpen, die ook nog eens nauwkeurig én gebruikersvriendelijk is. Met Set Up organiseerde hij een ‘appathon’ om alternatieven te vinden voor de overheidsapp.

Set Up

Domestieke vluchtheuvel

Robert Thiemann is hoofdredacteur van het internationale designmagazine Frame. De afgelopen maanden waren we grotendeels opgesloten in ons huis. Hoe heeft dat onze kijk op ons woonhuis – de vluchtheuvel in ons jachtige bestaan – beïnvloed? Gaan we definitief thuiswerken? En zo ja, hoe gaan onze woonkamers er dan uitzien? En onze kantoren? Hoe gaan cafés, restaurants en hotels om met de nieuwe veiligheidsvoorschriften? Aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden zoekt Thiemann naar antwoorden.

multi-brand shop AND.G van ontwerpstudio Das LAB

Vlaamse creatieven

De Vlaamse ontwerper Dries Verbruggen van Studio Unfold in Antwerpen lanceerde met enkele Antwerpse vakgenoten het initiatief Creatives tegen Corona, waarin ontwerpers zich buigen over innovatieve producten voor de zorg. Allemaal open source en ‘digital distrubuted’. Daarnaast biedt Verbruggen een internationaal perspectief op de Nederlandse aanpak van de Corona-crisis.

Creatives tegen Corona

Politie-drones

Tot slot ontwerper Govert Flint, die al in het prille begin van de lockdown het prikkelende pamflet Neo-Hygiëne publiceerde, waarin hij een voorzet gaf op de anderhalvemeter openbare ruimte die handsfree en virus-proof is. Wat is er sindsdien met zijn plan gebeurt? Trouwens, inmiddels heeft hij ook nieuwe plannen, waaronder een vreedzame inzet van politie-drones bij demonstraties.  

Neo-Hygiëne – Govert Flint

Design Digger Live(stream) – Post-lockdown Design is op dinsdag 16 juni 18.30-19.30u GRATIS live te volgen via de website van Pakhuis de Zwijger. Terugkijken kan vanaf vrijdag 19 juni op Designdigger.nl.

2 reacties op: Hoe nu verder? Design Digger Live(stream) verkent de post- lockdown maatschappij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *