Interieurarchitect Casper Schwarz ontwerpt ‘happy place’ voor design startup OCCO

Interieurarchitect Casper Schwarz ontwerpt ‘happy place’ voor design startup OCCO

OCCO is een Estlandse startup met een online database met ruim 200 duizend interieurproducten. Deze digitale tool waarmee (interieur) architecten snel en efficiënt kunnen zoeken naar een geschikt meubel wordt nu ondersteunt door een fysieke servicedesk. “Een happy space waarin je kunt werken en ontmoeten”, aldus interieurontwerper Casper Schwarz.

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

In samenwerking met het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie wordt in een serie van vier longreads de balans opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? Vandaag deel 1: “Het vakgebied is opgerekt met kritisch onderzoek, vrij experiment en verdiepende samenwerking.”

ICONISCH LOGO #3 Randstad: het autoritaire én warme functionalisme van Total Design

ICONISCH LOGO #3 Randstad: het autoritaire én warme functionalisme van Total Design

Een goed ontworpen logo is een bepalende succesfactor voor een merk of product. Daarom worden in deze serie iconische logo’s onderzocht. Wat is de succesfactor van Randstad? Het strikte toepassing van het modernisme door Ben Bos (1930-2017) van Total Design. “Ik streef naar directheid in een heldere beeldtaal.”

DesignDigger LIVE #9 is nu online. ‘Fake this!’ – design tussen digitaal en analoog

DesignDigger LIVE #9 is nu online. ‘Fake this!’ – design tussen digitaal en analoog

Deze 9de editie van DesignDigger LIVE vanuit Pakhuis de Zwijger staat online. Onder de noemer Fake This! werden de vervagende grenzen tussen digitaal en analoog verkend.

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

De jonge ontwerper Teun Zwets is de winnaar van de Kazerne Design Award, een jaarlijkse prijs voor pas-afgestudeerde ontwerpers van de Design Academy Eindhoven. Zwets kreeg de prijs voor zijn ‘spontane interieurcollectie Teunland,

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

De afgelopen week deed DesignDigger verslag van een ietwat teleurstelllende Milan Design Week. Al tekenden zich ook zichtbare trends af. De zes dominante staan hier op een rij.

PREVIEW GLUE Duurzame fabrikanten Banne en Interface slaan handen ineen op design event  Glue Amsterdam

PREVIEW GLUE Duurzame fabrikanten Banne en Interface slaan handen ineen op design event Glue Amsterdam

Deze week is in Amsterdam de vierdaagse designroute Glue. DesignDigger is erbij. Met vandaag: een dubbelpresentatie met een nieuwe stoel van Lex Pott voor meubelmerk Banne en een duurzaam vloertapijt van Interface.

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

Ontwerpers Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen hebben een ontwerp gemaakt voor One Square Meter Berber. Met dit sociaal designproject van Mina Abouzahra wordt samengewerkt met Marokkaanse ambachtsvrouwen. “Marokko heeft een ongelooflijke ambachtelijke vaardigheden, maar veel daarvan dreigen snel te verdwijnen”

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

De ‘verloren’ afstudeerlichting 2020 van de Design Academy Eindhoven kreeg eindelijk het podium. De werken op de Graduation show in Milaan getuigen van een krachtige, kritische maar hoopvolle en oplossingsgerichte blik op de wereld. Vijf worden er uitgelicht.

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

De groepsexpositie Alcova op een verlaten legerkazerne neemt een voorschot op een doemscenario waarin aarde en klimaat zijn uitgeput. Tussen de puinhopen en distels staat rudimentaire design, onverslijtbaar en gemaakt uit noodzaak. Functioneel? Nauwelijks. Maar wel beklemmend.

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

Het ‘officieuze’ Nederlandse paviljoen Masterly profileert Dutch design waarbij experiment, een kritische en onderzoekende houding en ontregelende humor zijn verruild voor duurzaamheid, een geruststellende knipoog en een zakelijke insteek.

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

DesignDigger is de hele week op Milan Design Week en doet dagelijks verslag. De aftrap is vanzelfsprekend vanaf de meubelbeurs zelf, die kleiner was dan ooit. Maar de stoelen zijn juist oversized.

Hoe nu verder? Design Digger Live(stream) verkent de post- lockdown maatschappij

Nu de lockdown langzaam wordt afgebouwd, komt het openbare leven weer op gang. Wat nieuwe vragen oproept over hoe we gaan wonen, werken, reizen maar ook zorgen en ontspannen. Eigenlijk het complete sociale verkeer moet opnieuw worden vormgegeven. Daar zijn ontwerpers dan ook al mee druk bezig. Wat kunnen we voor innovatieve ideeën verwachten van design? En wat niet? Welke problemen komen ontwerpers daarbij tegen? Maar vooral: hoe maken we van deze gelegenheid gebruik, om de wereld beter te maken?

De derde editie van het kwartaalprogramma Design Digger Live(stream) verkent welke antwoorden design kan bieden op deze vragen. Daarvoor zijn vier gasten uitgenodigd; de gespreksleider is Jeroen Junte. Het programma wordt gestreamed via de website van Pakhuis de Zwijger. Wie zich van te voren aanmeldt kan deelnemen aan het gesprek door het stellen van vragen.

‘Appathon’

Jelle van der Ster, directeur van medialab Set Up in Utrecht, gaat in op de perikelen rond de Corona-app. Waarom is het zo lastig om een privacy-veilige app te ontwerpen, die ook nog eens nauwkeurig én gebruikersvriendelijk is. Met Set Up organiseerde hij een ‘appathon’ om alternatieven te vinden voor de overheidsapp.

Set Up

Domestieke vluchtheuvel

Robert Thiemann is hoofdredacteur van het internationale designmagazine Frame. De afgelopen maanden waren we grotendeels opgesloten in ons huis. Hoe heeft dat onze kijk op ons woonhuis – de vluchtheuvel in ons jachtige bestaan – beïnvloed? Gaan we definitief thuiswerken? En zo ja, hoe gaan onze woonkamers er dan uitzien? En onze kantoren? Hoe gaan cafés, restaurants en hotels om met de nieuwe veiligheidsvoorschriften? Aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden zoekt Thiemann naar antwoorden.

multi-brand shop AND.G van ontwerpstudio Das LAB

Vlaamse creatieven

De Vlaamse ontwerper Dries Verbruggen van Studio Unfold in Antwerpen lanceerde met enkele Antwerpse vakgenoten het initiatief Creatives tegen Corona, waarin ontwerpers zich buigen over innovatieve producten voor de zorg. Allemaal open source en ‘digital distrubuted’. Daarnaast biedt Verbruggen een internationaal perspectief op de Nederlandse aanpak van de Corona-crisis.

Creatives tegen Corona

Politie-drones

Tot slot ontwerper Govert Flint, die al in het prille begin van de lockdown het prikkelende pamflet Neo-Hygiëne publiceerde, waarin hij een voorzet gaf op de anderhalvemeter openbare ruimte die handsfree en virus-proof is. Wat is er sindsdien met zijn plan gebeurt? Trouwens, inmiddels heeft hij ook nieuwe plannen, waaronder een vreedzame inzet van politie-drones bij demonstraties.  

Neo-Hygiëne – Govert Flint

Design Digger Live(stream) – Post-lockdown Design is op dinsdag 16 juni 18.30-19.30u GRATIS live te volgen via de website van Pakhuis de Zwijger. Terugkijken kan vanaf vrijdag 19 juni op Designdigger.nl.

2 reacties op: Hoe nu verder? Design Digger Live(stream) verkent de post- lockdown maatschappij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *