Nieuws

Hoe nu verder? Design Digger Live(stream) #3 verkent de post- lockdown maatschappij

Nu de lockdown langzaam wordt afgebouwd, komt het openbare leven weer op gang. Wat nieuwe vragen oproept over hoe we gaan wonen, werken, reizen maar ook zorgen en ontspannen. Eigenlijk het complete sociale verkeer moet opnieuw worden vormgegeven. Daar zijn ontwerpers dan ook al mee druk bezig. Wat kunnen we voor innovatieve ideeën verwachten van design? En wat niet? Welke problemen komen ontwerpers daarbij tegen? Maar vooral: hoe maken we van deze gelegenheid gebruik, om de wereld beter te maken?

De derde editie van het kwartaalprogramma Design Digger Live(stream) verkent welke antwoorden design kan bieden op deze vragen. Daarvoor zijn vier gasten uitgenodigd; de gespreksleider is Jeroen Junte. Het programma wordt gestreamed via de website van Pakhuis de Zwijger. Wie zich van te voren aanmeldt kan deelnemen aan het gesprek door het stellen van vragen.

‘Appathon’

Jelle van der Ster, directeur van medialab Set Up in Utrecht, gaat in op de perikelen rond de Corona-app. Waarom is het zo lastig om een privacy-veilige app te ontwerpen, die ook nog eens nauwkeurig én gebruikersvriendelijk is. Met Set Up organiseerde hij een ‘appathon’ om alternatieven te vinden voor de overheidsapp.

Set Up

Domestieke vluchtheuvel

Robert Thiemann is hoofdredacteur van het internationale designmagazine Frame. De afgelopen maanden waren we grotendeels opgesloten in ons huis. Hoe heeft dat onze kijk op ons woonhuis – de vluchtheuvel in ons jachtige bestaan – beïnvloed? Gaan we definitief thuiswerken? En zo ja, hoe gaan onze woonkamers er dan uitzien? En onze kantoren? Hoe gaan cafés, restaurants en hotels om met de nieuwe veiligheidsvoorschriften? Aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden zoekt Thiemann naar antwoorden.

multi-brand shop AND.G van ontwerpstudio Das LAB

Vlaamse creatieven

De Vlaamse ontwerper Dries Verbruggen van Studio Unfold in Antwerpen lanceerde met enkele Antwerpse vakgenoten het initiatief Creatives tegen Corona, waarin ontwerpers zich buigen over innovatieve producten voor de zorg. Allemaal open source en ‘digital distrubuted’. Daarnaast biedt Verbruggen een internationaal perspectief op de Nederlandse aanpak van de Corona-crisis.

Creatives tegen Corona

Politie-drones

Tot slot ontwerper Govert Flint, die al in het prille begin van de lockdown het prikkelende pamflet Neo-Hygiëne publiceerde, waarin hij een voorzet gaf op de anderhalvemeter openbare ruimte die handsfree en virus-proof is. Wat is er sindsdien met zijn plan gebeurt? Trouwens, inmiddels heeft hij ook nieuwe plannen, waaronder een vreedzame inzet van politie-drones bij demonstraties.  

Neo-Hygiëne – Govert Flint

Design Digger Live(stream) – Post-lockdown Design is op dinsdag 16 juni 18.30-19.30u GRATIS live te volgen via de website van Pakhuis de Zwijger. Terugkijken kan vanaf vrijdag 19 juni op Designdigger.nl.

2 reacties op: Hoe nu verder? Design Digger Live(stream) #3 verkent de post- lockdown maatschappij

  1. […] Design Digger 3, Post-lockdown design , in het Pakhuis de Zwijger op 16 juni focust op de bijdrage die design kan leveren aan de opbouw van een prettige en veilige postlockdown samenleving. Van het anderhalve meter kantoor tot downloadable medische apparatuur en een hacker-proof corona-app. Pakhuis de Zwijger, Design Digger […]

  2. […] Design Digger 3, Post-lockdown design , in het Pakhuis de Zwijger op 16 juni focust op de bijdrage die design kan leveren aan de opbouw van een prettige en veilige postlockdown samenleving. Van het anderhalve meter kantoor tot downloadable medische apparatuur en een hacker-proof corona-app. Pakhuis de Zwijger, Design Digger […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *