De Design Biënnale Rotterdam (20 februari t/m 2 maart 2025) viert het talent van meer dan honderd lokale en internationale ontwerpers en de levendige maakgemeenschap van de Maasstad. Een speciale route voert tien dagen langs langs vijftien spannende locaties met lezingen en evenementen. Een symposium in het Nieuwe Instituut onderzoekt de rol van design in stedenbouw en gemeenschappen, met sessies over Rotterdamse creativiteit en erfgoed.
Stad van doeners
Het thema van deze eerste editie What’s Real is Unfamiliar, dat de nuchtere mentaliteit van Rotterdam weerspiegelt, evenals de geschiedenis van veerkracht en wederopbouw. Het thema daagt uit om te heroverwegen wat we als “echt” of “vertrouwd” beschouwen en onthult de complexiteit en lagen daaronder. “Rotterdam is een stad van doeners. Hier zeggen we vaak: ‘geen woorden, maar daden’, en die mentaliteit weerspiegelt perfect de innovatieve geest van hedendaagse ontwerpers,” aldus Liv Vaisberg en Sarah Schulten, initiatiefnemers van de Design Biënnale Rotterdam . “De biënnale zal niet alleen het beste design tonen, maar ook belangrijke gesprekken aanwakkeren over hoe design kan bijdragen aan een betere toekomst.”

De Design Biënnale Rotterdam is compromisloos en volledig onafhankelijk, aangedreven door de kracht van de lokale designgemeenschap. Het evenement is geen initiatief van subsidies, maar van de gezamenlijke inspanning van honderden ontwerpers, curatoren en makers uit Rotterdam en daarbuiten. Vijf Rotterdamse ontwerpers zijn gekozen als Ambassadeur: Anna Aagaard Jensen, Sabine Marcelis, Chris Kabel, Laurids Gallée en Marga Weimans.
Hoogtepunten:
Groothandelsgebouw – De tentoonstelling This is Us toont gedurfde werken van Rotterdamse ontwerpers, die het industriële erfgoed en hedendaagse innovatie van de stad weerspiegelen. Ook presenteert Laurids Gallée een nieuwe collectie lampen in een solotentoonstelling.
ASR-gebouw, Weena – Verlaten kantoorruimtes worden getransformeerd in tentoonstellingen over het samenspel van heden en toekomst. Hoogtepunten zijn groepsshows over meubels als agenten van verandering en een solotentoonstelling van REM Atelier.
Baanhof – Robert van Oosterom presenteert A Promise of Happiness, met designstukken die de balans tussen individualiteit en harmonie verkennen. Werken van onder andere Umberto Bellardi Ricci, Audrey Large en Bram Vanderbeke zijn te zien.
Huidenclub – Co-curator Liv Vaisberg verkent diaspora en identiteit in een tentoonstelling die tradities herdefinieert en nieuwe narnatieven schetst. Ook wordt hier een symposium georganiseerd over culturele hybride identiteiten in een geglobaliseerde wereld.
Waar & wanneer
Design Biënnale Rotterdam, 20 februari t/m 2 maart 2025. Passpartout: 18 euro
