Nieuws

ThingsCon verkent alarmerende toekomst waarin onze apparaten zelfstandig denken én handelen

Steeds meer apparaten zijn verbonden aan het internet – van Tesla’s tot koelkasten. Welke impact heeft oprukkende AI op het functioneren van dit ‘Internet of Things’? Deze vraag staat centraal op de ThingsCon Conferentie op 12 en 13 december in Amsterdam.

Wat betekent de snelle opkomst van generatieve AI, zoals ChatGPT, voor het Internet of Things? Hoe beïnvloedt dit de toekomst van onze steden waarin we samenleven met deze technologie? En hoe willen we omgaan met deze nieuwe “generatieve dingen” in onze leefomgeving? Wat verandert er in onze relatie met dagelijkse objecten als die zich gaan gedragen als een eigenwijze AI?

ThingsCon 12 & 13 december 2024, Volkshotel Amsterdam. Meer informatie over het programma en tickets vindt u op de website van ThingsCon

Internet of Things in een Ikea interieur

Berlijn

Vragen vragen vragen. De antwoorden worden gezocht op de tiende editie van de het Volkshotel Amsterdam. De focus ligt daarbij op het Internet Of Things.  De nieuwe mogelijkheden die ontstaan als de fysieke wereld wordt uitgebreid met de eigenschappen van internet, het inspireerde ontwerpers tot nieuwe producten en productcategorieën, en onderzoekers stelde vragen over de gevolgen. ThingsCon wil niet alleen naar de mogelijkheden kijken, maar is bij uitstek een voorvechter van een “eerlijk, verantwoordelijk, en mensgerichte technologie voor het internet der dingen en meer”.

ThingsCon begon in het voorjaar van 2014 in Berlijn. Later dat jaar vond de eerste Nederlandse editie plaats. Inmiddels is ThingsCon uitgegroeid tot een begrip onder ontwerpers, makers en onderzoekers op het gebied van het Internet of Things. Dit jaar is het thema “Generative Things”, waarin wordt verkent hoe AI onze technologie en samenleving beïnvloedt. Hoe kan generatieve AI de fysieke wereld verrijken en wat dit betekent voor onze relatie met technologie en elkaar?

“We staan nog maar aan het begin van de invloed van AI op ons dagelijks leven. Generatieve AI is nu nog vooral een werktuig dat we inzetten voor media, van tekst tot plaatjes tot muziek. Maar het kan ook karakter geven aan de dingen die we gebruiken. Wat dat betekent en wat we daar mee zouden willen, is een onderwerp waar juist de kritische ontwerpers en onderzoekers die ThingsCon traditioneel bezoeken met elkaar kunnen uitzoeken. De unieke mix van praktijk en academische wereld, van ervaren ontwerpers en studenten, dat maakt ThingsCon tot de perfecte plek deze vragen te stellen”, zegt Iskander Smit, initiator en mede-organisator van ThingsCon.

ThingsCon 2023

Producten met agency

Deze jubileumeditie jaar kijkt ThingsCon terug én vooruit. We staan op het punt dat generatieve AI zich gaat vermengen met de fysieke wereld. Net als 10 jaar geleden staan we aan het begin van een nieuwe verschuiving in de relatie die we hebben met gebruiksvoorwerpen en met de stad waarin we leven. De voorwerpen zijn niet alleen slim, ze krijgen ‘agency’, nemen initiatief, en zullen ons misschien wel te slim af zijn. We noemen ze “generative things”.

Het programma zit vol met inspirerende sprekers en interactieve workshops die deelnemers aanmoedigen om na te denken en ideeën te delen. Om het tienjarig bestaan van ThingsCon te vieren, organiseren we een ontwerpwedstrijd voor jonge talenten. De resultaten worden getoond in een tentoonstelling met 10 toekomstgerichte objecten die onze mogelijke relatie met generatieve technologie verbeelden. De tentoonstelling is het startpunt verdere reflecties het komende half jaar, in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam Master Digital Design, en WAAG Futurelab.

Keynotes

Naast de tentoonstelling bevat het programma keynote-sprekers, interactieve sessies en een speciale ontwerpwedstrijd die perfect aansluit bij deze bijzondere mijlpaal. Op donderdag 12 december zijn er workshops over onder meer slimme stadsontwikkeling, mode en AI, en menselijke interactie met robots komen aan bod. Keynotes worden gegeven door:

  • Matt Webb, Londonse ontwerper en productontwikkelaar bij Acts not Facts, bekend van de POEM/1, een klok die de tijd vertaalt naar een nieuw gedicht per minuut, met behulp van generative AI. Voorheen BERG, en schrijver van populaire blog Interconnected
    Iohanna Nicenboim, vers gepromoveerde onderzoeker met design roots, en nu postdoc onderzoeker, gesprecialiseerd in More-than-human design
  • Manon den Dunnen, al jaren organisator van populaire meetup Sensemakers AMS, en werkzaam bij Nationale Politie Science & Technology als strategisch specialist met speciale interesse in “Human autonomy in a synthesized world”
  • Simone Rebaudengo, product en interactie ontwerper en mede-oprichter van oio.studio in Londen, dat zich richt op het verkennen de toekomst door het ontwerpen van networked, smart and autonomous things

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *