Nieuws

Buro Belén presenteert circulair wandpaneel voor Kvadrat op 3 Days of Design in Kopenhagen

Stoffenfabrikant Kvadrat heeft twaalf opkomende en gevestigde ontwerpers gevraagd een installatie te maken, waarbij de makers carte blanche kregen in concept en materiaal. Het resultaat ReThink is onthuld op 3 Days Of Design in Kopenhagen. Drie projecten springen eruit, waaronder een circulair wandpaneel van de Amsterdamse ontwerpstudio Buro Belén.

De twaalf ontwerpers kregen de vrije hand. Met hun creaties laten ze zien hoe de vele aspecten van duurzaamheid vorm kunnen krijgen, materiële innovatie stimuleren, samenwerking in de gemeenschap vergroten en nieuwe esthetische waarden cultiveren. ReThink is de zesde editie van deze serie opdrachten aan internationale ontwerpers om te reflecteren op de collectie van Kvadrat, Tot deze⁹ twaalf behoorden onder meer Patricia Urquiola, de Zweedse ontwerpstudio Folkform en Rikako Nagashima, een grafisch ontwerper uit Japan. Deze drie projecten sprongen eruit:

Wandpaneel door Buro Belén

Buro Belén

De Amsterdamse ontwerpstudio Buro Belén heeft 100 procent biologisch afbreekbare bouwmaterialen gebruikt om Fibre Walls te ontwikkelen, een milieuvriendelijk materiaal bedoeld voor gebruik in interieurs. Traditioneel worden akoestiek, isolatie, textuur en kleur als afzonderlijke elementen behandeld in de bouw, maar het mono-materiaal van Buro Belén combineert en zelfs weglaten van lagen terwijl de prestaties behouden blijven. Door superieure akoestische eigenschappen, isolatie, constructie en een afwerkingslaag te combineren, wordt het materiaal gemaakt door op maat ontwikkelde biologisch afbreekbare bindmiddelen te mengen met wol afkomstig van Kvadrat’s grootste afvalstroom. Buro Belén bestaat uit Brecht Duijf en Lenneke Langenhuijsen, die beiden ook mentor zijn bij de masterprogramma’s Geo-Design en Social Design aan de Design Academy Eindhoven.

Lees ook over deze Nederlandse samenwerking met Kvadrat: Raw Color presenteert nieuwe kleurcollectie voor Kvadrat met kunstzinnige installatie

Maakproces Buro Belén

Fernando Laposse

Fernando Laposse werkte voor zijn project samen met lokale gemeenschappen in Mexico, wat niet alleen het ontwerpproces verrijkt maar ook verbindingen bevordert met bredere sociale en culturele contexten. Dit benadrukt het belang van gemeenschapsbetrokkenheid in duurzame ontwerppraktijken. Zijn The Good Shepherd is een speelse schommelbank geïnspireerd op het hoeden van schapen te paard in Mexico. Fernando Laposse koos ervoor om met Kvadrat’s wollen producten te werken, omdat de wolproductie van het bedrijf afhankelijk is van het in stand houden van grasland voor begrazing. De bank heeft een silhouet dat lijkt op een paard, met een houten zadel bekleed met Kvadrat’s Vidar 4, bovenop een deken gemaakt van Recheck. Het lichaam is bedekt met geknoopt sisal, afkomstig van agave die door de ontwerper is geteeld als onderdeel van een land- en gemeenschapsherstelproject in Mexico. De bank is zo ontworpen dat onderdelen hergebruikt of gerecycled kunnen worden.

The Good Sheperd van Fernando Laposse
The Good Sheperd van Fernando Laposse; op de achtergrond Chime van Ian Markell

Ian Markell

Kunstenaar Ian Markell uit Los Angeles gebruikte archiefbeelden van de counterculture uit de jaren 60 en 70 aan de Amerikaanse westkust. De fotobeelden, die verwijzen naar de reconnectie met de natuur door de hippies, zijn direct op Kvadrat-textiel afgedrukt. De fotocollages zijn afgewisseld met monochroom textiel en bieden een open meditatie over hoe duurzaamheid wordt begrepen, gehistoriseerd en vermarkt.

Chime van Ian Markell

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *