Nieuws

MILAAN 2024 – In speculatieve pop-upwinkel New Store liggen producten van (jouw) mensenhaar

New Store is een pop-winkel met speculatieve producten die een positieve bijdrage leveren aan mens en planeet. In de schappen vind je onder meer duurzaam textiel en een borduurwerk van mensenhaar. De New Store is een initiatief van het Nieuwe Instituut en is geopend tijdens Milan Design Week 2024 (16- 21 april).

Menselijke consumptie leidt vaak tot uitputting van natuurlijke hulpbronnen, produceert afval en veroorzaakt vervuiling. Maar wat als winkelen juist zou kunnen bijdragen aan de regeneratie van het leven op aarde? De New Store verkent en test dergelijke vernieuwende, alternatieve productie- en consumptiemethoden.

Een trui van mensenhaar van Human Material Loop

Gratis kapper

In de pop-up in het Isola Design District in Milaan wordt getest in hoeverre zinvolle producten zijn te maken van een afvalproduct waar we normaliter weinig waarde aan hechten: menselijk haar. In Europa wordt jaarlijks 72 miljoen kilo mensenhaar weggegooid. Toch bevat haar dezelfde keratine-eiwitvezels als wol en kan het op een vergelijkbare manier worden verwerkt.

New Store bestaat in feite uit twee nieuwe waardeketens. In de eerste kunnen bezoekers een gratis knipbeurt krijgen van kapper Albert Fucci. Het afgeknipte haar wordt verzameld door de Nederlandse start-up Human Material Loop, dat een baanbrekende techniek heeft ontwikkeld voor het verwerken van haar tot hoogwaardige textielvezels. Ook bezoekers die zich niet willen laten knippen, kunnen samen met de Zuid-Koreaanse mixed-mediakunstenaar Woo Jin Joo meewerken aan de creatie van een borduurwerk van menselijk haar, met als doel actief het potentieel van dit materiaal te onderzoeken en het stigma over het gebruik van menselijke afvalproducten te overwinnen.

CREDIT Cengiz Mengüç

Circulair interieur

Naast producten kunnen ook fysieke winkels zelf ontzettend slecht voor mens en planeet zijn. New Store streeft ernaar om de winkel zelf net zo duurzaam te maken als de producten. De ruimtelijke en visuele realisatie is daarom een samenwerking tussen verschillende ontwerpers, die verschillende vormen van circulair en duurzaam design onderzoeken en gebruiken: grafisch ontwerper Cengiz Mengüç, circulair interieurontwerpers OS_Studio & Jeroen Wand en duurzame, modulaire inrichting van Falsework met steun van het lokale timmerbedrijf BRIChECO.

Preview van de New Store tijdens Milan Design Week 2024

De eerste editie van New Store vond plaats tijdens Dutch Design Week 2023 in Eindhoven, waar drie, via een open call geselecteerde ontwerpers experimenteerden met zeep van urine, doe-het-zelf-verlichting en verregaande inzicht in de reis die een vis aflegde voor deze op je bord belandde.

Lees meer over New Store op DDW 2023: Wat beklijft nou echt van DDW 2023? De hoogtepunten van deze vijf ‘creative voices’

Permanente winkel

New Store is geen tentoonstelling met passieve bezoekers: zij leveren de grondstoffen – in dit geval hun haar, tijd en ideeën – aan een nieuwe, circulaire waardeketen en worden co-creators van het eindproduct: Dit meerjarig onderzoeksproject naar alternatieve vormen van winkelen moet uiteindelijk leiden tot een permanente New Store met regeneratieve producten in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Een trui van mensenhaar van Human Material Loop

De New Store is onderdeel van de ambitie van het Nieuwe Instituut om een testing ground te zijn, waar nieuwe ideeën niet alleen onderzocht en voorgesteld worden, maar ook in de praktijk gebracht. Aric Chen, algemeen en artistiek directeur van het Nieuwe Instituut: “We willen nieuwe ideeën daadwerkelijk naar de echte wereld brengen om te zien hoe ze werken. Voor ons als culturele instelling gaat het niet alleen om het bespreken en presenteren van de ideeën van ontwerpers om onze vele sociale en ecologische uitdagingen het hoofd te bieden, maar ook om het uitvoeren ervan.”

Wie Wat Waar

De tweede editie van de New Store is gratis te bezoeken tijdens Milano Design Week van 16 tot 21 april 2024 in Stecca 3.0, Via Gaetano de Castillia 26, Isola Design District, Milaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *