Nieuws

Grafisch ontwerper Roosje Klap nieuwe directeur van fotofestival Noorderlicht

Grafisch ontwerper Roosje Klap wordt per 1 mei 2024 nieuwe directeur van Noorderlicht, een internationale en geëngageerde fotobiënnale die elk oneven jaar verspreid over provincies Groningen en Friesland plaatsvindt. De afgelopen jaren is de aandacht van Noorderlicht steeds verder verschoven van fotografie naar beeldcultuur in het algemeen. Het festival staat hoog aangeschreven en wordt zelfs tot de beste vijf fotofestivals ter wereld gerekend

Noorderlicht werkte al samen met Roosje Klap en haar collectieve studio ARK tijdens de biënnale The Makeable Mind (2021). Klap produceerde in de Groningse Akerk LAWKI, een intrigerende, multimediale installatie, die mensen confronteerde met de chaotische beeldkakofonie, die ons via de hedendaags media bereikt en beïnvloedt. Het werk werd bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Digitale Cultuurproductie.

Roosje Klap
FOTO Robin de Puy

Digitale media

Roosje Klap heeft sinds haar afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie een nationaal en internationaal netwerk opgebouwd in kunst, design, onderzoek en onderwijs, voornamelijk in de culturele sector. Met ARK (het acronym van Atelier Roosje Klap) als vehikel heeft Klap een interdisciplinaire en collectieve praktijk opgezet waarmee het collectief bijzondere samenwerkingen heeft gerealiseerd voor onder andere het MU Hybrid Art House in Eindhoven, het Digital Art Museum in Taipei en het Nederlands Paviljoen op de Architectuurbiënnale in Venetië 2023.

Al vroeg in haar loopbaan was Klap redactielid van het experimentele fototijdschrift Sec.(1998-2002), een platform voor jonge fotografen en andere opkomende beeldmakers. Als ervaren docent en coach, gespecialiseerd in ontwerp, digitale media en artistiek onderzoek, heeft zij curricula en workshops geleid en ontworpen voor (inter)nationale kunstacademies en universiteiten om creatieven te begeleiden en inspireren. Tussen 2011 en 2021 was zij co-hoofd van de afdelingen Grafisch Ontwerpen (BA) en Non Linear Narrative (MA) aan de KABK Den Haag. Per 1 maart treedt Roosje aan als lid van de Raad van Toezicht van de Gerrit Rietveld Academie.

De installatie LAWKI van Atelier Roosje Klap op Noorderlicht 2021

Nicolette Bartelink, bestuursvoorzitter Noorderlicht: “Met haar expertise, onder andere op het gebied van nieuwe media, technologie en onderzoek, sluit Roosje Klap perfect aan op de toekomst van het fotografisch medium. Daarnaast past haar wens om te agenderen en de hedendaagse complexe vraagstukken en uitdagingen toegankelijk te maken voor een breed publiek, bij het DNA en de ambitie van Noorderlicht.”


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *