Van RAI tot ‘bucky dome’ – boek VenueNL toont architectonische schoonheid van eventlocaties  

Het koffietafelboek VenueNL is een uniek eerbetoon aan de meest iconische en inspirerende evenementenlocaties van Nederland. De fotografie van Eva Bloem levert een nieuwe, esthetische blik op een gevarieerde selectie locaties. De verdiepende teksten van designjournalist Jeroen Junte en architectuurhistoricus JaapJan Berg voorzien de gebouwen van culturele en historische context.

World Expo

VenueNL is een bloemlezing uit ruim honderd jaar uniek erfgoed van Nederlandse eventlocaties. Dat varieert inmiddels van het Scheepvaart Museum in de drukke Amsterdamse binnenstad tot Huis Ter Duin in Noordwijk, een grandhotel met uitzicht op zee. Een aanbod dat even divers is als de georganiseerde evenementen, of dat nu presentatiebeurs is of congres.

Natuurlijk komen traditionele eventlocaties als de RAI en de Jaarbeurs aan bod. Tegelijkertijd laat het boek ook zien hoe de afgelopen decennia getransformeerd erfgoed in opkomst raakt als een aansprekende event venue. Dat aanbod varieert van vliegtuighangars of scheepsloodsen maar ook energiecentrales en zelfs een hergebruikte event space van de World Expo in 1967. Ook culturele instellingen als popzaal Tivoli of museum Voorlinden zijn gewilde locaties voor bedrijfspresentaties of congressen.

Ben van Berkel

Het prachtig geïllustreerde, 272 pagina’s tellende boek biedt een exclusieve kijk op de architectuur en de verhalen achter deze bijzondere ontmoetingsplaatsen. VenueNL neemt de lezer mee op een visuele en verhalende reis langs diverse locaties, van historische gebouwen tot moderne, vooruitstrevende structuren. Het boek benadrukt niet alleen de esthetische waarde van deze plekken, maar ook hun maatschappelijke en culturele betekenis.

In een uitgebreid interview staat architect Ben van Berkel van UNStudio stil bij over de toekomst van de event venues. Waarom zou een beursgebouw niet ook een icoon kunnen zijn voor een stad, zoals een brug of een woontoren, vraagt Van Berkel zich af. “Ik weet vaak nauwelijks waar ik ben als ik een beursgebouw of congrescentrum bezoek”, aldus Van Berkel. “Ze zijn overal hetzelfde. Architectuur is een manier om je als plek te onderscheiden.” Over de slechte wayfinding en de ongezellige cafés en restaurants in de meeste event venues heeft hij het nog niet eens. “Het moet in de eerste plaats een fijne verblijfsplek plek zijn is met een grote keuze aan ervaringen en activiteiten. Dat je na het bezoeken van het event bijvoorbeeld blijft hangen om een hapje eten of een voorstelling te zien.”

Zynchone Media

VenueNL is een must-have voor liefhebbers van architectuur, design, cultuur en geschiedenis en een waardevolle toevoeging aan de collectie van professionals op het gebied van livecommunicatie. VenueNL is niet alleen een inspiratiebron voor creativiteit en innovatie, maar ook een getuigenis van de rol van evenementenlocaties in het behoud van cultureel erfgoed. Het boek is een publicatie van Zynchrone Media, uitgever voor vakinformatie over livecommunicatie waaronder Publique.nl, het platform voor livecommunicatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *