Street Art Frankey hangt cartooneske grachtenbrug in Amsterdams steegje

Kunstenaar Street Art Frankey heeft een architectonische luchtbrug tussen twee kantoorgebouwen ontworpen in het centrum van Amsterdam. Het is de eerste functionele installatie van de straatkunstenaar.

De loopbrug heeft de cartooneske vorm van een 17de-eeuwse brug uit de Grachtengordel. Het verbindt de twee kantoren van softwarebedrijf Adyen aan het Rokin. Het ontwerp is een ode van Street Art Frankey aan een van de architectonische iconen van Amsterdam, de grachtenburg mét lantaarnpaal .

Permanent werk

Na de explosieve groei en een uitbreiding naar een tweede kantoorpand van Ayden konden medewerkers alleen via de begane grond van het ene naar het gebouw. Omdat de verbinding een ware eyecatcher voor de Amsterdamse binnenstad moest worden, heeft Boltt Adyen geadviseerd drie kunstenaars uit te nodigen voor een pitch. Street Art Frankey rolde als winnaar uit de bus met zijn ontwerp van een Amsterdamse grachtenbrug. Frankey: “Ik ben ontzettend trots dat mijn versie van de iconische grachtenbrug een prominente plek in de Amsterdamse binnenstad krijgt.”

het Parool

Frank de Ruwe, beter bekend als Street Art Frankey, is voor Amsterdammers geen onbekende. Zo heeft al jarenlang een vaste rubriek in het Parool waarin een van zijn kunstwerkjes in het Amsterdamse straatlandschap plaatst. Elke week kun je een nieuwe humoristische en subtiele creatie vinden op een onverwachte plek in de stad. De streetart verwonderen en ontregelen en geven niet zelden een mild spottend commentaar op de stad, haar bewoners en hoe ze met elkaar omgaan. Het is bijzonder dat zijn werk nu een permanente en institutionele plek heeft in de Amsterdamse binnenstad. Maar zijn werk is in heel Nederland tentoongesteld, onder meer in het Stedelijk Museum Amsterdam, en in verschillende tentoonstellingen in de Verenigde Staten, Italië en Duitsland.

Frankey volgde een studie Industrieel ontwerp en schreef ondertussen graffiti. In tegenstelling tot zijn dagelijks werk als reclameontwerper, waarbij steeds overlegd moet worden, lijkt zijn straatkunst juist heel spintaan en toegankelijk. Geïnspireerd door zowel jeugdherinneringen als een jeugdige fascinatie voor het hedendaagse leven en de cultuur, neemt zijn werk vele vormen aan. Altijd herkenbaar door zijn speelse creativiteit en lichte vleugje ondeugendheid. Zijn street art bravoure en culturele gevoeligheid vormen de basis van zijn openbare en particuliere opdrachten en worden het meest gewaardeerd door een publiek dat houdt van echt onderscheidende kunst met een gezonde dosis luchthartigheid.

“Kunst heeft geen grenzen, daarom vind ik het zo mooi.”

Street Art Frankey

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *