Nieuws

Data-kunst van Refik Anadol in Kunsthal – eerste solo-expositie in Nederland

De eerste expositie in Nederland van de Turkse kunstenaar Refik Anadol opent op 18 november in de Kunsthal in Rotterdam. De expositie Living Painting: Nature onderzoekt de symbiotische relatie tussen mens en machine. Door het gebruik van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie, gegevensvisualisatie en algoritmen, schildert Anadol als het ware met data. De kijker krijgt het gevoel aanwezig te zijn in een omgeving die in de realiteit eigenlijk niet bestaat.

Metamorphosis: Serpenti, London, 2022
© Refik Anadol StudioMetamorphosis: Serpenti, London, 2022 Metamorphosis: Serpenti, London, 2022

Immersive room

Het hart van de tentoonstelling is het meeslepende Living Painting: Immersive Room. In een kinetische en architectonische ruimte wordt de bezoeker omringd door een bewegende digitale beelden, versterkt door licht en geluid. De installatie combineert drie van Refik Anadol’s grootste op natuur geïnspireerde werken, gebaseerd op unieke datasets die bestaan uit afbeeldingen van nationale parken in California en gegevens zoals windsnelheid, windrichting en temperatuur. Met behulp van kunstmatige intelligentie vormt Anadol deze data in Living Painting: Immersive Room om tot een constante stroom van nieuwe beelden. De audiovisuele installatie prikkelen meerdere zintuigen. De kijker krijgt het gevoel aanwezig te zijn in een omgeving die in de realiteit eigenlijk niet bestaat.

Metamorphosis: Serpenti, London, 2022
© Refik Anadol Studio

Daarnaast zijn er twaalf dataschilderijen te zien die de grote rol die natuur speelt in Anadol’s werk benadrukken. Hij maakt hiervoor gebruik van miljoenen openbare afbeeldingen en gegevens van landschappen en natuurverschijnselen en transformeert deze tot golvende, hypnotiserende kunstwerken. Met zelfontwikkelde algoritmes ontdekt hij nieuwe verbanden tussen deze natuurlijke objecten biedt ons daarmee een alternatieve kijk op de realiteit bieden.

Machine learning

Refik Anadol (1985, Istanboel) behaalde zijn Master of Fine Arts aan UCLA’s Department of Design Media Arts, waar hij vandaag de dag ook lesgeeft. Hij woont en werkt in Los Angeles. Zijn werk is een innovatieve samenwerking tussen mens en machine, in dit geval ook non-materiële technologie. De hypnotiserende installaties onderzoeken hoe onze perceptie van tijd en ruimte verandert, en wat het betekent om mens te zijn in een wereld die steeds meer wordt gedomineerd door technologie. Leidend daarbij zijn vragen als: kunnen machines leren? Of een bewustzijn creëren, en uiteindelijk zelfs dromen? En wat kunnen wij leren van machines?

De officiële opening van de tentoonstelling Living Painting: Nature is op vrijdag 17 november om 16:30 uur en wordt gehost door Modular, hét Rotterdamse collectief voor elektronische muziek. Dit live-programma is geïnspireerd op de expositie.

Infinity Room, Istanbul, 2015
© Refik Anadol Studio
Machine Memoirs: Space, Istanbul, 2021
© Refik Anadol Studio

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *