Nieuws

Clever°Franke verkozen tot Design Agency of the Year bij internationale Red Dot Awards

De ontwerpstudio voor communicatie en datavisualisatie Clever°Franke is onderscheiden als Agency of the Year bij de internationale designcompetitie Red Dot. De internationale prijs gaat elk jaar naar het bureau dat door de afgelopen jaren heen consistent uitzonderlijk design werk heeft gemaakt. Clever°Franke is het eerste Nederlandse ontwerpbureau dat deze prestigieuze design award wint.

De Red Dot Competition is een internationale ontwerpprijs die excellent product- en communicatieontwerp wereldwijd promoot. Hun hoogste onderscheiding, de Red Dot: Agency of the Year wordt jaarlijks uitgereikt aan een bureau dat de jury de afgelopen jaren heeft overtuigd met projecten van een zeer hoge ontwerpkwaliteit. Het Utrechtse ontwerpbureau kreeg de prijs tijdens het jaarlijkse Red Dot Gala. Deze onderscheiding is een erkenning van hun baanbrekende werk op het gebied van informatie- en datavisualisatie.

Complexe datasets

“Een bureau dat wordt beschouwd als pionier op het gebied van datavisualisatie sinds de oprichting in 2008, en zich sindsdien heeft ontwikkeld tot een internationaal vermaarde specialist in het vertalen van complexe datasets.” Aldus werd Clever°Franke omschreven door oprichter en CEO van Red Dot Peter Zec. Over de impact van het werk zei hij: “Er bestaat geen twijfel meer over dat informatie het meest waardevolle materiaal van onze tijd is. Dit materiaal heeft echter een ontwerp nodig zodat we deze kunnen gebruiken in een sociale context.”

Nationale Corona Monitor

Deze woorden worden – uiteraard – onderschreven door medeoprichter Thomas Clever: “In een wereld met steeds meer data zien we bij Clever°Franke het als onze missie om met behulp van data, complexiteit te ontrafelen en de wereld begrijpelijker te maken. Dat is onze drijfveer geweest om de afgelopen 15 jaar grenzen te verleggen van wat er mogelijk is met data, design en technologie.”

Positieve impact

Al ziet het bureau ook grote uitdagingen in het vakgebied van datavisualisatie en communicatie-ontwerp. “In de ontwerp-industrie enkele zijn er belangrijke onderwerpen die aandacht vereisen: de omgang met desinformatie, het bevorderen van samenwerkingen in een diverse samenleving en een sterke focus op digitale toegankelijkheid”, aldus medeoprichter Gert Franke. “Vanuit ons perspectief kan datavisualisatie een positieve impact hebben op deze onderwerpen en daarmee de wereld, vooral door de manier waarop we deze informatie presenteren.” 

Huisstijl voor het Eurovision Songfestival in Rotterdam 2022

Het eerste Nederlandse ontwerpbureau dat de titel Agency of the Year krijgt, is zich bewust van de grote betekenis van dit moment. Clever: “Dit is een geweldige erkenning voor het hele team en dient niet alleen als een symbool van onze prestaties van de afgelopen jaren, maar ook als motivatie om grenzen te blijven verleggen en nieuwe wegen in design te verkennen.”

Datavisualisatie live-event voor Red Bull

Dutch Design Award

Vorige maand ontving Clever°Franke ook al een Dutch Design Award in de categorie Data & Interaction voor de website Voices from the frontline. Het ontwerpbureau hielp het Global Centre for Climate Mobility een twee jaar durend onderzoek naar de impact van de zeespiegelstijging op Afrikaanse kunstgebieden te verbeelden. Die zijn vertaald in verhalen die het probleem op een begrijpelijke en tastbare manier presenteren, voor de getroffenen, journalisten en beleidsmakers. De mensen om wie het gaat en het laten zien van de lokale gevolgen van klimaatverandering staan daarin centraal. Het bureau is hiermee voor de derde keer winnaar van een Dutch Design Award, een record!

Lees ook deze review van de Dutch Design Awards : De acht winnaars van Dutch Design Awards 2023 – wereldwijde impact als gedeeld streven

In 2021 won het bureau ook al een Dutch Design Award met het financiële platform Globalance World. De Zwitserse privébank Globalance Bank vroeg Clever°Franke om een uniek digitaal platform te ontwerpen en ontwikkelen dat de wereldwijde impact van investeringen laat zien, een ‘Google Earth for Investors’. Globalance World verbeeldt op een toegankelijke manier hoe we met investeringen een positieve invloed op geldstromen kunnen hebben. De uitdaging was om complexe en abstracte financiële gegevens tastbaar te maken. Globalance World analyseert en visualiseert data op het gebied van klimaatimpact, voetafdruk, toekomstgerichte trends en financieel rendement, wat mensen in staat stelt duurzame investeringsbeslissingen te nemen. Het is een open platform: iedereen kan erin duiken en realtime inschatten hoe duurzaam en toekomstbestendig bepaalde beleggingen zijn en portefeuilles met elkaar vergelijken.

De jury riep dit project unaniem uit tot winnaar. “Het platform biedt overzicht van en inzicht in complexe financiële informatie die normaal gesproken moeilijk te overzien is”, aldus het juryrapport. “Door investeringsportolios te koppelen aan duurzaamheidsdata wordt een toegankelijke interface geboden die investeerders in staat stelt de impact van hun keuzes te evalueren. Met Globalance World legt Clever°Franke de lat voor het ontsluiten van complexe informatie wéér een beetje hoger, voor zichzelf en voor anderen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *