Interview

CreativeNL Leader #1 – Nelleke Wegdam, New Optimist: “Probleem in mode is de graaier”

Elke maand presenteert CreativeNL in samenwerking met DesignDigger een ‘leader’ uit de Nederlandse creatieve industrie. Deze interessante voorlopers wisselen telkens, de zes vragen staan vast. De aftrap is met Nelleke Wegdam van duurzaam modemerk New Optimist. Naast een lokale, sociale en circulaire productie introduceerde dit modemerk onlangs statiegeld op kleding. “Zo voorkomen wij wegwerpmode.”

Nelleke Wegdam van New Optimist

Drijfveer

Waarom ben je gaan doen wat je doet? Welk (maatschappelijk) probleem wil je oplossen – waar gaat je hart sneller van kloppen? “Ik heb meer dan vijftien jaar met mijn creatieve branding bureau No Office voor de mode-industrie gewerkt. Ik zag steeds meer de problemen waarmee deze industrie kampt. Het oncomfortabele gevoel dat ik hieraan bijdroeg werd steeds groter. En de veranderingen die ik kon maken gingen mij niet snel genoeg. Destijds kon ik er geen vinger op leggen waarom er geen grotere stappen door mijn klanten gemaakt konden worden. Daarom wil ik met New Optimist laten zien dat een holistische aanpak de oplossing is. Lokaal, sociaal en circulair. Niet op één vlak verbeteren, maar op alle vlakken tegelijk. We bouwen een merk dat zover mogelijk buiten de mode supply chain opereert. Niet ver weg achter gesloten deuren maar in hartje Amsterdam, in het zicht. Daar werken we met een te gek team van mensen met diverse achtergronden aan het maken van circulaire kleding. De uitdagingen zijn enorm, maar ik weet nu wat ik kan doen.”

Lees ook over andere nieuws over Nederlandse CreativeNL, het internationaliseringsplatform voor de creatieve industrie. platform

Nederlandse creativiteit

Creativiteit is essentieel voor vernieuwing, wat is in jouw ogen de kracht van Nederlandse creativiteit? En welke kansen zie jij voor Nederland? “Ik denk dat onze ondernemingsgeest, handen uit de mouwen stropen-mentaliteit, realisme, groot dromen en de drive ons als klein landje toch te manifesteren de key ingrediënten zijn – om daadwerkelijk de stap tot uitvoeren te zetten.”

 Internationaal opereren is (financiële) risico’s durven nemen. Wat is je spannendste ervaring op dat vlak tot nu toe – en je belangrijkste advies om met anderen te delen? “Jaren geleden al weer was ik naast No Office ook oprichter van een tassenlabel. Om de stap van ‘zelf naaien’ naar produceren in het buitenland te zetten, liep ik letterlijk samen met collega-vrienden als vrolijke creatieven op slippers de Nederlandse ambassade in China binnen. Op zoek naar een fabriek. We hadden geen idee waar we moesten beginnen. Produceren hadden we ook nog nooit gedaan. Nog datzelfde jaar was de eerste levering uit China een feit. Pas toen alles onderweg weg was (met de boot), begrepen wij dat je niet zomaar alle materialen mocht importeren. We tikten wel veel boxjes van de hierboven beschreven ‘Nederlandse’ ondernemingsgeest aan, maar aan realisme ontbrak het nog een beetje. Ondertussen is dat een leerzaam én mooi nostalgisch avontuur.”

Kennis

Een manier voor de Nederlandse creatieve industrie om zich verder te kunnen ontwikkelen en innoveren, is kennisuitwisseling met andere landen. Hoe ontwikkel jij je verder, in hoeverre doe jij internationale kennis op of wissel je die internationaal uit om verder te komen? ‘Research doen is onoverkomelijk, als je wilt slagen. Dat heb ik inmiddels wel geleerd. Het staat nog in de kinderschoenen, maar we zijn op dit moment de Duitse markt aan het onderzoeken met meerdere agenten en test-samples en via beurzen. Duitsland is verder op het gebied van duurzaamheid en multibrands winkels zijn over het algemeen leuker dan hier, dus ze zijn kritisch. Het is trial and error maar we vorderen gestaag, zoals dat nu eenmaal gaat in Duitsland.”

 “Onze initialen zijn NO, maar dit is alleen van belang om de YES sterker te maken”

CreativeNL wil vooral creativiteit en innovatie aanjagen voor een betere en kleurrijkere wereld. Hoe kijk je naar de toekomst? Ben je hoopvol of somber? “Met de naam New Optimist spreek ik mij denk ik al luid en duidelijk uit. Veranderingen komen vanuit vooruitkijken met een optimistisch blik. Onze initialen zijn NO, maar dit is alleen van belang om de YES sterker te maken. Ik ben dus zeker niet somber maar denk liever in oplossingen. En met een optimistische houding kan je ook beter mensen meekrijgen en verbindingen maken. YES, future! is vanaf dag één ons kompas.”

Tenslotte, als jij op een zeepkist gaat staan met een stuk karton – wat zou daarop staan?A new paradigm is needed! Wat ik daarmee bedoel is dat er echt een nieuw systeem nodig is om deze industrie te redden, want zoals de modewereld nu ingericht is, kan het niet goed gaan. Het bron van al het kwaad zijn niet eens zozeer de medewerkers van H&M of Zara, die willen best minder troep maken, maar de shareholders, pensioenfondsen, de graaiers die hogere marges willen. Tegelijkertijd is er een enorm overschot – 99 procent van alle ingezamelde kleding belandt op afvalbergen in Afrika. Met onze manier van werken -hopen we de internationale mode-industrie ertoe aan te zetten net als wij op ieder vlak duurzaam te gaan werken.”

CreativeNL 

CreativeNL is een samenwerkingsverband van overheden, kennisinstanties en brancheverenigingen beoogt de internationale positie van de Nederlandse creatieve industrie te stimuleren en innoveren. De focus ligt daarbij drie landen: Amerika, Duitsland en China. CreativeNL is een initiatief van ClickNL.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *