Nieuws

Niet design maar mode wijst op DDW weg naar veerkracht en zelfredzaamheid

Uitgerekend de modeontwerpers bieden deze DDW een keiharde reality check van een akelige toekomst van droogte en overstromingen. Maar ze tonen ook innovatieve en creatieve toepassingen van technologie. Zelfredzaamheid en schoonheid kunnen dus wel samen gaan.

Een persoon zit in de blubber – kermend, klagend, wenend. Tenminste, zo lijkt het. Het is nogal duister in kunstcentrum MU in Eindhoven. Met beide armen wordt een pop innig omstrengeld, als is het een gestorven geliefde is van wie een laatste afscheid wordt genomen. Verderop voert een ander persoon een mystiek dans uit voor een andere pop die hangt een berg stobalen. Als met een middeleeuws heksenritueel de pop tot leven moet worden gered. Weer iets verderop schraapt iemand met beide handen door het berg stof op de vloer. Het zand wordt in een zak opgeborgen, maar stroomt er aan de onderkant even snel weer door een gat uit. Het is een zinloze handeling.

Timelesstime van het modecollectief Maison the Faux
FOTO Boudewijn Bollmann

Maison the Faux

Het zijn verontrustende, ook al omdat er levende mensen acteren in de buitenissige installaties, die daardoor letterlijk tot leven komen. Samen vormen deze installaties de expositie Timelesstime van het modecollectief Maison the Faux in Mu, op Strijp-S in Eindhoven. Op indringende maar fantasievolle manier wordt een apocalyptisch vergezicht geschetst. Zo zal het eruit zien als de zeespiegel stijgt. In en drassig landschap zullen besmeurd door blubber de doden moeten brengen. Of wanhopig moeten graven in door droogte verdorde akkers. Of geen houvast meer in een door AI bestuurde wereld, alleen nog eeuwenoude folklore.

Timelesstime van het modecollectief Maison the Faux

Het staat in schril contrast met de rest van DDW waar het optimisme wordt gepredikt. Geen probleem dat de ontwerper niet kan oplossen. Stofstofprobleem? Bouwen met algen, schimmels of vlas. Boerenoverschot? Landbouwgrond wordt vakantieparken met luxe tiny houses. Fakenews? Een contra-app die wel betrouwbaar is. Welk jaar weer passeren ze de revue maar even verderop zwenken hijskranen met betonplaten en slaapt en vraagt dakloze om een aalmoes. Het is juist het kunstzinnige modecollectief Maison the Faux dat een reality check doet. Laat je niet in de luren leggen mensen, het ziet er niet best uit allemaal. En zolang we dat niet willen zien, zijn we sowieso gedoemd.

Regeneration: Fashion from the Ground Up van New Order of Fashion

New Order of Fashion

Is dat het allemaal doemdenken in de mode? Verre van. Iets verderop presenteert het platform New Order of Fashion even slimme als toepasbare voorstellen voor regeneratieve mode. Twaalf net afgestudeerde modestudenten uit binnen- en buitenland laten met de tentoonstelling Regeneration: Fashion from the Ground Up zien hoe we niet hoeven te wachten tot de mode-industrie zich aanpast maar zelf ook aan de slag kunnen. De mode hier zou zomaar kunnen zijn gemaakt in een wereld waarin H&M winkels en Fashion Weeks zijn verzwolgen door hitte en droogte en we zelfredzaam onze kleding moeten maken. Dat resulteert in een minimalistische truien van rafelig touw en jurken van plastic clip-ons uit de verpakkingsindustrie.

Het is doe-het-zelf mode met de uitzinnige creativiteit van haute couture. Er worden op meerdere dagen ook workshops gegeven. Zelfredzaamheid moet ook geleerd worden. Waarom ook niet, mode is nu eenmaal relatief eenvoudig in kleine oplagen te maken. Bovendien spreek het iedereen aan. Geen product waarmee onze band zo innig is als met kleding.

Bacteria Dye Machine op Regeneration: Fashion from the Ground Up van New Order of Fashion

Als de bestaande mode-industrie zich niet aanpast, dan organiseren we toch gewoon een nieuwe industrie, met deze Pipi Langkous-achtige bravoure presenteert het door New Order of Fashion gescoute talent zich. Al even inspirerend zijn de ‘farm-to-closet’ tenues waarmee na het dragen de grond kan worden bemest. Fast fashion als vruchtbare compost. Maar waarin Fashion from the Ground Up vooral uitblinkt is de ontwapenende creativiteit en de nieuwe visuele schoonheid die wordt nagestreefd. Duurzaamheid als esthetisch alternatief – laat dat maar over aan modetalent.

Regeneration: Fashion from the Ground Up van New Order of Fashion

Fashion Tech Farm

In de Fashion Tech Farm wordt bovendien volop geëxperimenteerd met technologie waar productontwerper (en ook architecten trouwens) nog beteuterd bij staan te kijken. Zo vertaalt het jonge modemerk LABELEDBY met kunstmatige intelligentie gegenereerde beelden naar draagbare mode. Ook wordt technologie gebruikt om traditionele ambachtelijkheid niet te vervangen maar juist te revitaliseren. The Wardrobe Flip, een project waarbij oude T-shirts met een computergestuurde lasercutter in lange katoenen draden gesneden, waarmee vervolgens ambachtelijke truien worden gebreid. Tech meets craft op een toegankelijke en hands-on manier. De toekomst wordt letterlijk maakbaar.

Soft Energy BoxFashion Tech Farm

Voor deze mode-creatieven is AI en andere technologie geen bedreiging maar een nieuw instrument om onbevangen met te spelen en te experimenteren. Het project Threads of Data zet persoonlijke data om in digitale modeverhalen. Een AI-generator van beelden maakt op maat gemaakte stijlaanbevelingen, gebaseerd digitale footprint op sociale media. Ook de consument wordt uitgenodigd om met behulp aan de slag te gaan met kunstmatige intelligentie, dat zo een instrument wordt om mode juist te democratiseren. Kortom, lessons te be learned.

LABELEDBYFashion Tech Farm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *