column

Tech Talk #11: WIRED, al 30 jaar soul van nieuwe digitale wereld

Elke maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: een persoonlijke, bijna weemoedig terugblik op het iconische tech-magazine WIRED. “Beste redactie: Amaze us!

WIRED is jarig. Het bekendste tijdschrift over webtechnologie wordt 30 jaar. Zo revolutionair als het destijds was, is het niet meer. Toch geldt nog steeds: wie de vinger aan de pols van de recente digitale ontwikkelingen wil houden, volgt WIRED. Wie het tijdschrift leest, valt van de digitale ontwikkeling in de andere. Er wordt echter ook geschreven over grotere maatschappelijke ontwikkelingen. Bijvoorbeeld over hoe Lego nu wordt achtervolgd door haar verleden in plastic: het bedrijf wil er vanaf, maar kan niet. Het is wat dat betreft nog steeds het tijdschrift dat het 30 jaar geleden was: altijd de vinger aan de pols van de zeitgeist.

De allereerste uitgave van WIRED

De Digitale Stad

Mijn eerste exemplaar bestelde ik in de VS omdat het tijdschriftencentrum van Athenaeum aan het Spui me niet snel genoeg was. Het waren roerige tijden. In Amsterdam kwam het internet Europa binnen, de aanstaande oprichtingen van initiatieven als XS4ALL en De Digitale Stad werden op zolders (niet in garages zoals in Californië) beklonken. Ik studeerde nog, maar het Silicon Valley-virus had me in z’n greep. Dat de wereld radicaal ging veranderen, voelden we allemaal wanneer we vroeg in de ochtend op de dansvloer van Paradiso of Roxy stonden en dansten op techno of drum’n’bass. De toekomst was van ons.

WIRED vertaalde dat gevoel in goede journalistiek, samengevat in een geweldig manifest. Dat las als een avonturenboek: “There are a lot of magazines about technology. WIRED is not one of them. WIRED is about the most powerful people on the planet today—the Digital Generation. These are the people who not only foresaw how the merger of computers, telecommunications, and the media is transforming life at the cusp of the new millennium, they are making it happen.”

December 1999

De eerste instructie die de redactie aan schrijvers gaf: amaze us! En de tweede: “We know a lot about digital technology, and we are bored with it. Tell us something we’ve never heard before, in a way we’ve never seen before. If it challenges our assumptions, so much the better.” Het manifest eindigde met: “Or put another way, if you’re looking for the soul of our new society in wild metamorphosis, our advice is simple. Get WIRED.”

Lees het hele manifest hier: The Original WIRED Manifesto | WIRED

Vanaf die eerste uitgave was WIRED mijn lijfblad. Het zette me op het spoor van de ideeën van Marshall McLuhan, misschien wel de belangrijkste denker van de vorige eeuw, die op de Universiteit van Amsterdam totaal afwezig was. Het daagde me uit om een Nederlandstalige WIRED te starten. Met onder andere ontwerper en docent bij CMD Amsterdam Frank Kloos startte ik cut-up, een webzine over de ‘nieuwe wereld’.

Dit schreef VPRO’s 3voor12 over de oprichting van cut-up in 2001: Opscene verder in ander jasje – 3voor12

Die wereld veranderde. De belofte van het web implodeerde, de aanslagen van 9/11 zorgden voor grote angst, Trump, de klimaatcrisis, vluchtelingenstromen en covid19 kwamen. Toch bleef WIRED het tijdschrift dat bleef zoeken naar de ziel van een nieuwe, steeds digitalere samenleving in wilde metamorphose.

Dank voor alle inspiratie WIRED!

Verder lezen en kijken

Mediaprofessor David Karpf zet de toekomstvoorspellingen van WIRED op een rij: 25 Years of WIRED Predictions: Why the Future Never Arrives

Februari 2012

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *